H Φωνή των Πειραιωτών

Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νικήτας Σταμετελόπουλος – Νικηταράς – Τουρκοφάγος . Ο Πειραιάς τίμησε τη μνήμη και τον αγώνα του

IMG_2761Στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς Ιερούργησε την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022 ο Μητροπολίτης Πειραιά κ. Σεραφείμ, ο οποίος μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση ενώπιων της προτομής του Νικήτα Σταματελόπουλου (Νικηταρά), που βρίσκεται στον αύλειο χώρο του Γηροκομείου Πειραιά.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, από την Αδελφότητα Τουρκολεκαίων ο «Νικηταράς», από το Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά που το εκπροσώπησε ο κ. Ιωάννης Παρασκευάκος Αιρετός εκπρόσωπος στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος και μέλος ΔΣ στο Εμπορικό Τμήμα,

Στεφάνια κατετIMG_2752έθηκαν από τους Τουρκολεκαίους, τον Δήμο Πειραιά, με τον Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου κ. Τάκη Αβραμίδη, και από το ΕΒΕΠ με τον Σύμβουλο κ. Γιάννη Παρασκευάκο.

Μεταξύ των προσελθόντων διακρίναμε, εκτός άλλων και, τον Στρατηγό και βουλευτή κ. Νίκο Μανωλάκο, τον Πρόεδρο και τον Γραμματέα της Αδελφότητας Κρητών Πειραιά «Η ΟΜΟΝΟΙΑ», κ.κ. Θοδωρή Τσόντο, Λεωνίδα Βαρούχα, την Πολιτευτή και πρώην Αντιδήμαρχο κ. Μίνα Σαμαρά, τους εκπαιδευτικούς κ.κ. Κώστα Μιχαλακόπουλο, Αικατερίνη Μιχαλοπούλου, την Δημοσιογράφο κ. Κλαίρη Παπαγεροθέιου, τις κυρίες και τους κυρίους: Κατερίνα Καραπιπέρη, Κατερίνα Θανοπούλου, Γιάννη Ηλία, Ντίνα Τρουπιώτη, Μαρία Παναγιωτίδου.

Κατά την διάρκεια του κηρύγματός του στην Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος, αναφέρθηκε αρχικά στο Ευαγγελικό ανάγνωσμα της ημέρας, που επικεντρώνεται στην ουσία, στο βάθος και την αλήθεια του ευαγγελικού μηνύματος.

Ακόμη, αναφέρθηκε στον Νικήτα Σταματελόπουλο, γνωστό ως Νικηταρά, λέγοντας πως «σήμερα, έχουμε την μεγάλη χαρά και τιμή, εδώ, στο πρώτο λιμάνι της χώρας, που έζησε όλον τον επικό αγώνα της παλιγγενεσίας, να τιμούμε έναν υπέρμαχο στρατηγό του Γένους. Έναν άνδρα που πραγμάτωσε την ‘’προς τον Θεόν ομοήθεια’’. Ένα ήρωα που λάτρεψε την πατρίδα, την πίστη, το γένος, και στον οποίον κλείνουμε ευλαβικά την ψυχή μας και την ύπαρξη μας. Γιατί εδώ απ’ έξω, εκάθητο προ ετών ο στρατηγός Νικήτας Σταματελόπουλος, ο περιώνυμος Τουρκοφάγος, ο μεγάλος αυτός ήρωας της παλιγγενεσίας του έθνους μας».

Τονίζοντας πως ο Νικηταράς κατέδειξε ποιος είναι ο αληθινός άνθρωπος, όχι εκείνος που στηρίζεται στα υλικά πράγματα, αλλά εκείνος που εμπνέεται από τα ζώπυρα της πίστεως και του Γένους, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Πρόεδρο και τα μέλη της Αδελφότητας Τουρκολεκαίων ο «Νικηταράς», που κρατούν άσβεστη την δάδα της εθνικής μνήμης, ιδιαίτερα σήμερα που αναθάλλει το τραγικό πρόσωπο του ιστορικού αναθεωρητισμού στην ήπειρο μας.

Η δέηση για τον ήρωα του 1821 τελέστηκε με πρωτοβουλία της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, της Αδελφότητας Τουρκολεκαίων ο «Νικηταράς» και τη συμμετοχή του Πολιτιστικού Συλλόγου η «Ενότητα» 173 χρόνια μετά τον θάνατό του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *