Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΕΙΔΗΣΕΙΣ

Περιφέρεια Αττικής.Πανελλήνιο Συνέδριο του ΕΔΔΥΠΠΥ με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Αττικής

υγεία 2Παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπ. Υγείας, Δημάρχων της Αττικής αλλά και από όλη την Ελλάδα, κορυφαίων επιστημόνων από το χώρο της υγείας και πλήθους αυτοδιοικητικών, ξεκίνησε το 18ο Ετήσιο Πανελλήνιο Συνέδριο του  Ελληνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ΕΔΔΥΠΠΥ (6-8 Οκτωβρίου) με  τίτλο «Η Αυτοδιοίκηση κοντά στον άνθρωπο για Ενιαία Υγεία & έναν καλύτερο πλανήτη», το οποίο πραγματοποιείται στη Βούλα υπό την αιγίδα και την πλήρη ευθύνη της Περιφέρειας Αττικής.

υγεία 1Τις εργασίες του Συνεδρίου άνοιξε ο Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ Γ. Πατούλης ο οποίος αφού ευχαρίστησε θερμά για την παρουσία  τους όλους τους συμμετέχοντες, επισήμανε μεταξύ άλλων πως η Αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ Βαθμού διαχρονικά έχει δείξει έμπρακτα με συγκεκριμένες δράσεις, την ευαισθησία και τη σπουδή της, σε ζητήματα που σχετίζονται με τη διατήρηση της υγείας των πολιτών, με έμφαση στην πρόληψη και τον προσυμπτωματικό έλεγχο.

«Μέσα από αυτό το τριήμερο συνέδριο του ΕΔΔΥΠΠΥ στο οποίο πιστεύω ότι θα γίνουν πολύ εποικοδομητικές και χρήσιμες συζητήσεις και τοποθετήσεις από επιστήμονες και αυτοδιοικητικούς εγνωσμένου κύρους, θέλουμε να διαμηνύσουμε την προτεραιότητα που έχουμε ως Αυτοδιοίκηση να δημιουργήσουμε  πόλεις υγιείς, πόλεις ευεξίας» τόνισε και πρόσθεσε πως οι δύο βαθμοί Αυτοδιοίκησης ενωμένοι, σε συνεργασία με την πολιτεία, τον επιστημονικό κόσμο και την κοινωνία των πολιτών, θα συνεχίσουν να εργάζονται και να πραγματοποιούν στοχευμένες δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Παράλληλα εξήρε το επιστημονικό προσωπικό της χώρας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα έχει «γιατρούς-αστέρια» που διακρίνονται σε όλο τον κόσμο και σημείωσε πως πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις και να δοθούν τα κίνητρα, ώστε να επιστρέψουν στην πατρίδα οι νέοι επιστήμονες που έφυγαν στο εξωτερικό.

«Η Αυτοδιοίκηση αποτελεί πυλώνα διασφάλισης της διατήρησης της υγείας των πολιτών. Στόχος μας οι υγιείς κοινωνίες και ένα καλύτερο περιβάλλον για τα παιδιά μας» τόνισε και αναφέρθηκε στο έργο του ΕΔΔΥΠΠΥ, ενός πιστοποιημένου φορέα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, στον οποίο πλέον είναι ενταγμένοι περίπου 200 Δήμοι απ΄ όλη την Ελλάδα.

«Η σημασία αυτού του Συνεδρίου αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι για πρώτη φορά διοργανώνεται υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής, ενός ΟΤΑ Β’ Βαθμού. Στόχος μας μέσα από τις εργασίες του Συνεδρίου είναι να αναδειχθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στον τομέα της Δημόσιας Υγείας, καθώς και να ανοίξει ένας δίαυλος παραγωγικού διαλόγου για την αντιμετώπιση αυτών. Επιπλέον, είμαστε εδώ για να μιλήσουμε για το μείζον πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής που μας επηρεάζει όλους. Ένα ζήτημα που ήδη αρχίζει να γίνεται φανερό χρόνο με το χρόνο και σχετίζεται άμεσα με τις ζωές μας», σημείωσε κλείνοντας.

Την κεντρική ομιλία κατά την έναρξη του Συνεδρίου πραγματοποίησε ο  καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων Σ. Τσιόδρας, ο οποίος συνεχάρη τον κ. Πατούλη και το ΕΔΔΥΠΠΥ για το έργο τους στον τομέα της διατήρησης της υγείας των πολιτών και μίλησε για την εμπειρία του από την αντιμετώπιση της πανδημίας. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στα νέα εργαλεία που έχουν στη διάθεση τους οι επιστήμονες για  την αντιμετώπιση αλλά και ανίχνευση των πανδημιών, τους νέους δείκτες ιολογικής επιτήρησης της πανδημίας του COVID, τις νέες μεθόδους επιτήρησης των αναπνευστικών νοσημάτων, τη σημασία του εμβολιασμού και την προστασία τους από το θάνατο, αλλά και τις νέες θεραπείες που ερευνώνται. «Αυτοδιοίκηση, πολιτεία και όλοι οι αρμόδιοι φορείς πρέπει να επενδύσετε στην εκπαίδευση, την ενημέρωση και τη γνώση των πολιτών, όπως και  στην ενθάρρυνση του εθελοντισμού με εντιμότητα και ειλικρίνεια, προκειμένου να περάσουμε τη γέφυρα της αμφισβήτησης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *