Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

Σχολεία αντιμέτωπα με διακοπή ρεύματος

 

δεη σχολείαΑντιμέτωπα με διακοπές ρεύματος είναι αρκετά σχολεία στον Πειραιά λόγω χρεών προς τους παρόχους ενέργειας, όπως καταγγέλλει η ΕΛΜΕ Πειραιά, η οποία καλεί σε κινητοποίηση για το θέμα στις 14 Οκτώβρη στον ΔΕΔΔΗΕ στα Καμίνια.

Μάλιστα όπως αναφέρει στην καταγγελία της η ΕΛΜΕ «είναι απόλυτα επιβεβαιωμένο πως συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ “επισκέπτονται” σχολεία του Δήμου Πειραιά, ζητούν να συναντηθούν με τους Διευθυντές, ώστε να “ενημερώσουν” για το χρέος του σχολείου προς τη ΔΕΗ, αλλά και την πρόθεσή του ΔΕΔΔΗΕ να κόψει το ρεύμα, αν το χρέος δεν αποπληρωθεί!»

Η ΕΛΜΕ Πειραιά αναδεικνύει με συγκεκριμένα παραδείγματα πώς οι τεράστιες αυξήσεις των λογαριασμών για την Ενέργεια έχουν οδηγήσει στην συρρίκνωση του ταμειακού αποθέματος των σχολείων σε απαράδεκτα χαμηλό επίπεδο, που, σε αρκετές περιπτώσεις δεν επιτρέπει στα σχολεία να καλύψουν ούτε καν τα απολύτως απαραίτητα έξοδά τους.

Σε σχολικό συγκρότημα σε Δήμο της Β’ Πειραιά (Γυμνάσιο και ΓΕΛ που συστεγάζονται σε κτίριο 60 ετών), τα 2 σχολεία με 470 μαθητές και 70 εκπαιδευτικούς, διαθέτουν το 70% της χρηματοδότησης για πληρωμή αποκλειστικά ΔΕΚΟ-θέρμανσης και τίποτα άλλο! Η χρηματοδότηση είναι περίπου 20 χιλιάδες το χρόνο (και για τα 2 σχολεία, δηλαδή 10 χιλιάδες για το καθένα), όταν μόνο η ΔΕΗ έρχεται περίπου 3 χιλιάδες το δίμηνο! Είναι τέτοια η κατάσταση, που τα 2 σχολεία έχουν πλέον χρέος στη ΔΕΗ, αφού για να λειτουργήσουν στοιχειωδώς, δεν πληρώνουν όλο το ποσό, αλλά «έναντι» (π.χ. 2000) και διατηρείται ένα χρέος περίπου 7 χιλιάδες ευρώ!

Χαρακτηριστικότερη όλων των περιπτώσεων, η δημόσια κραυγή αγωνίας του Διευθυντή και των εκπαιδευτικών του 1ου ΓΕΛ Κερατσινίου για τους λογαριασμούς ρεύματος, που αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι, με την αύξηση του λογαριασμό με την επιβολή της ρήτρας αναπροσαρμογής, δαπανήθηκε από Ιανουάριο 2020 έως Μάρτιο 2022 το 75% των εσόδων του σχολείου, μόνο για τη ΔΕΗ (από 35% περίπου πριν τις τεράστιες αυξήσεις στο ρεύμα)!

Η ΕΛΜΕ Πειραιά τονίζει ότι «το πρόβλημα είναι σοβαρό και δεν χωράει καμία επανάπαυση, κανένας εφησυχασμός! Ούτε μπορεί να λυθεί οριστικά με διάφορα “μπαλώματα”, όπως η πρόσφατη έκτακτη χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών από το Υπουργείο Εσωτερικών, για να καλυφθούν όπως-όπως οι τεράστιες αυξήσεις σε Ενέργεια-Θέρμανση! Το πρόβλημα θα επανέλθει!»

Ξεκαθαρίζει ότι οι εκπαιδευτικοί «απέναντι σε αυτή την τραγική κατάσταση, δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια!

Προχωράμε σε κινητοποίηση την Παρασκευή 14/10, στις 14:00 στον ΔΕΔΔΗΕ στα Καμίνια (Αγίου Ελευθερίου 114) και καλούμε όλους τους συναδέλφους και άλλα σωματεία, να πάρουν μέρος!

Η κατάσταση είναι δραματική, οι Διευθυντές των σχολείων βγάζουν κραυγή αγωνίας.

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

Καμία διακοπή ρεύματος σε σχολείο, σπίτι μαθητή μας, εκπαιδευτικού.

Να δοθεί έκτακτο κονδύλι στις σχολικές επιτροπές για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών.

Να διαγραφούν χρέη των σχολείων προς τις λεγόμενες πρώην ΔΕΚΟ (ρεύμα, νερό, τηλέφωνο).

Να δοθεί φθηνό, αφορολόγητο πετρέλαιο και φυσικό αέριο στα σχολεία. Nα καταργηθούν ο ΦΠA και ο Ειδικός Φόρος Kατανάλωσης για το σύνολο των δαπανών των σχολικών επιτροπών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *