Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

Η ΤΙΜΗ ΣΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΑΓΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΝΕΟΚΑΙΣΑΡΕΙΑΣ

ΤΣΑΚΑΝΙΚΑΠερί της δόξας των δικαίων επί γης, υπό του Θεού και περί της τιμής της αποδιδομένης αυτοίς υπό της Εκκλησίας, γράφει ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος: «Εμερίσατο ο Θεός προς ημάς τους μάρτυρας, αφού έλαβεν Αυτός τας ψυχάς, τα σώματα ημίν έδωκεν, ίνα έχομεν ανάμνησιν αρετής διηνεκώς, τα άγια τούτα οστά».

Τιμή στους Αγίους μετά θάνατον απονέμει, επί γης η στρατευομένη Εκκλησία και εν τω ουρανώ η θριαμβεύουσα. Αυτό αποδεικνύει ότι η Εκκλησία σέβεται τους δικαίους, ως Αγίους και πιστούς  δούλους του Θεού. Επικαλείται Αυτούς ως μεσίτας στις προσευχές της.

Από την Εκκλησίαν ετιμήθηκαν οι Άγιοι, ευθύς, όταν αυτή ιδρύθηκε από τον Σωτήρα Χριστόν.

Στις 17 Νοεμβρίου τιμάται από την Εκκλησίαν μας, ο Άγιος Γρηγόριος Νεοκαισαρείας, ο θαυματουργός. Γεννήθηκε στην Νεοκαισάρειαν του Πόντου, τα χρόνια, που ανθούσε εκεί η Ορθοδοξία.

Ευλαβείς υμνογράφοι έγραψαν τον βίον Του σε έμμετρον λόγον, δηλ. σε λόγον, που έχει ρυθμόν, αρμονίαν, ομοιοκαταληξία, με σκοπόν την απόλαυσιν και τέρψιν της ακοής και συνέχεια της ψυχής.

Γεννήθηκεν ο Άγιος στην Νεοκαιραρείαν, ανήκει η περιφέρεια εις την Καππαδοκία. Γονείς του  ήσαν ευγενείς μέσα στην πολιτείαν, μα δυστυχώς  πιστεύανε στην ειδωλολατρείαν.

Εσπούδασε τα γράμματα σε νέαν ηλικίαν, να γίνει  επιστήμονας είχεν επιθυμίαν. Στα χρόνια δεκατέσσερα έχασεν τον πατέρα και την θρησκείαν του Χριστού εσκέφτηκε μίαν ημέρα.

Στην Βηρυττό εσπούδασε μαζί με αδελφόν του, λεγόταν Αθηνόδωρος, τον είχεν βοηθόν του, τον Ωριγένην τον σοφόν είχαν διδασκαλόν τους.

Έγινε χριστιανός μαζί με αδελφόν του. Ο Ωριγένης του ‘μαθε με μία συμβουλή του, μαζί με την μελέτην του, να κάνει προσευχήν του.

Στράφηκε στην πατρίδα του, την Νεοκαισαρείαν και  είχεν ζήλον άγιον και του Θεού παιδεία. Γρηγόριος  ευχαριστεί τότε τον Ωριγένη, που στην θρησκείαν του Χριστού, οδήγησε να μένει.

Πωλεί περιουσίαν του, τα δίνει σ’ Εκκλησία, να τα μοιράσει στους πτωχούς, που είχαν ασιτίαν. Μητροπολίτης, που είναι εκεί, Γρηγόριου παρέα, του μήνυσε στον τόπον αυτόν, τον κάνει αρχιερέα.

Γρηγόριος σαν τ’ άκουσε, στην έρημον πηγαίνει, δεν θέλει δόξες και τιμές, στον τόπον του να μένει. Εργάστηκε τόσον σκληρά στην Νεοκαισαρεία, διότι επίστευαν πολλοί στην ειδωλολατρία, να επιστρέψουν ήθελεν, εις την Χριστού θρησκεία

17 ψυχές ήταν οι Χριστιανοί όλοι, που βρίσκονταν μεσ’ την μεγάλη πόλιν. Και τόσους εις τον αριθμόν, στα είδωλα αφήκεν, όταν αγία Του ψυχή από το σώμα εβγήκεν.

ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΟΥ

Δύο αδέλφια είχαν διαφορά για μίαν λίμνην, επήγαν εις τον Άγιον, εκείνος για να κρίνει. Ο κάθε ένας έλεγε, η λίμνη είναι δική του, ο ένας τον άλλον μίσησε, για τα συμφέροντά του.

Ο Άγιος σαν τα άκουσε τους σύστησεν ειρήνη αυτοί εξαγριώθηκαν, θηρία είχαν γίνει. Ετοιμαζόταν πόλεμο ν’ αρχίσουνε και μάχη, με δίχως τότε του Θεού, ο φόβος να υπάρχει.

Ο Άγιος σαν τ’ άκουσε, στην λίμνην είχεν πάει, γονάτισε, προσεύχεται, Θεόν παρακαλάει. Την νύχτα προσευχήθηκε και το πρωί πριν φέξει η λίμνη έμεινε ξερή, σαν να μην είχεν βρέξει.

Τ’ αδέλφια, όταν είδανε του Άγιου το θαύμα, τότε μαζί ειρηνικά έζησαν αντάμα.

Είναι πολλά τα θαύματα αγίου Γρηγορίου, αρρώστους εθεράπευε με χάριν του Κυρίου. Πριν κοιμηθεί ο Άγιος προείδε θάνατόν του, σε ξένον μνήμα να ταφεί είπε στον κληρικόν του, γιατί στη γη δεν είχεν ποτέ, πράγμα ιδικόν του.

Ένα ποθούσε στην ζωή, πτωχότατος να γίνει και του το χάρισε ο Θεός με την ακτημοσύνη. Δεκάτη εβδόμη τιμά, του μήνα Νοεμβρίου, η Εκκλησία του Χριστού την μνήμη του Αγίου.

Η Θεολογία του σοφού  Ωριγένη.

Όταν τα δύο αδελφοί άκουσαν την διδασκαλία του, που μιλούσε για ουράνια και υπερουράνια πράγματα, τόσον επηρεάστηκαν, που άφησαν την Νομικήν επιστήμη και σπούδασαν Θεολογία. Είδαν ότι αυτή είναι ανώτερη από όλες τις επιστήμες, διότι ομιλεί για τον κτίσαντα των πάντων, για την αιωνιότητα και για τα πέραν του τάφου. Ενώ όλες οι άλλες ομιλούν για τα κτίσματα και την παρούσαν ζωήν. Όταν ο Γρηγόριος εγύρισε στην πατρίδα του τον Πόντο, για να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του στον Ωριγένη, έγραψε και του έστειλε ευχαριστήριον επιστολήν, που ήταν ένας ύμνος για την σοφίαν του. Με τον ύμνον αυτόν εγκαινιάστηκε ένα νέον είδος χριστιανικής γραμματείας, τα εγκώμια, οι επιτάφιοι και οι βίοι των Αγίων.

Αγαπητοί Αναγνώστες, ας τον τιμήσομε και ημείς ψάλλοντας «Ω! άγιε Γρηγόριε, γρηγόρισε το νου μας, να κάνομε το θέλημα Κυρίου του Θεού μας».

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

Μαρία Τσακανίκα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *