Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

Άγιος Ανδρέας ο πρωτόκλητος

agios-andreas-patra-2Το τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, που μας αποχαιρέτησε, ξεκίνησε με αρκετό κρύο και βροχές και είναι καθαρό προμήνυμα του Χειμώνα που έρχεται. Όμως μην ξεχάσουμε ότι ο Νοέμβριος και το Φθινόπωρο στην τελευταία τους μέρα γιόρτασαν έναν Άγιο που είναι από τους πλέον αγαπητούς. Όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο. Και αυτός ο Άγιος δεν είναι άλλος από τον Άγιο Ανδρέα τον Πολιούχο Άγιο της μεγάλης πόλης των Πατρών. Σήμερα το απόγευμα άκουγα στο ράδιο ότι η Χάρη του Αγίου Ανδρέα δεν τιμάται με ιερή κατάνυξη μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό από Χριστιανούς άλλων δογμάτων και κυρίως από τους Άγγλους και τους κατοίκους της Σκανδιναβίας γι’ αυτό και εκεί το όνομα Ανδρέας απαντάται πολύ συχνά. Λέγεται μάλιστα ότι η σημαία της Αγγλίας με αυτά τα μπλέ κόκκινα χρώματα και το «Χ» στη μέση, έχει αποτυπωμένο τον χιαστό σταυρό πάνω στον οποίο μαρτύρησε ο Άγιος Ανδρέας.

Προσωπικά είμαι πολύ ευτυχής που πηγαίνω αρκετές φορές το χρόνο στην Πάτρα και έχω την ευκαιρία να προσκυνώ τον Άγιο και να παίρνω την ευχή του. Μου αρέσει επίσης αυτή η μεγάλη ευλάβεια που δείχνουν οι πιστοί που πηγαίνουν από όλη την Ελλάδα να προσκυνήσουν και να του ζητήσουν να τους κάνει καλά. Τα θαύματά του πολλά και όλοι έχουν να λένε ότι δεν αρνείται σε κανένα την ευλογία του. Ο Άγιος Ανδρέας για τους κατοίκους της Πάτρας είναι πολύ περισσότερο από ένας απλός Άγιος. Είναι ο Πνευματικός τους πατέρας είναι αυτός που έχει πολλές φορές προστατεύσει την Πάτρα από κινδύνους που θεωρούντο αξεπέραστοι.

Ο Χριστός είχε πολλούς μαθητές, το ότι πρώτον από όλους διάλεξε και κάλεσε κοντά του τον Ανδρέα σημαίνει αρκετά. Μέσα στην ψυχή του απλού ψαρά που μόλις και μετά βίας γνώριζε λίγα γράμματα διέγνωσε τον πραγματικό ψαρά των ψυχών. Αυτόν που θα διέτρεχε τις χώρες μέχρι τα βαθιά του γεράματα για τον λόγο Του. Ο Απόστολος Ανδρέας, ο πρωτόκλητος, όπως αποκαλείται από αυτή την ενέργεια του Χριστού, ήταν αδελφός του Σίμωνος Πέτρου και σε πολύ νεαρά ηλικία είχε μαθητεύσει κοντά στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο. Οι ανησυχίες του και η βαθιά πίστη του ότι ο Ιωάννης δεν ήταν ένας απλός άνθρωπος, αλλά ότι ήταν άνθρωπος του Θεού τον έκανε να επιζητεί τη διδασκαλία του και να προσπαθεί να γίνει όμοιός του. Ήταν δηλαδή έτοιμος να δεχτεί τη διδασκαλία του Χριστού και να την φέρει σε όλη την οικουμένη.

Οι παραδόσεις λένε ότι ο Απόστολος Ανδρέας έφτασε μέχρι τις βόρειες χώρες, τον Πόντο και την Σκυθία, γιαυτό και όπως αναφέραμε παραπάνω τιμάται ιδιαίτερα σε όλες τις βόρειες περιοχές. Θεωρείται μάλιστα και προστάτης της Ρωσίας. Πρέπει να ήταν πάνω από ογδόντα ετών και συνέχιζε να κηρύττει το Ευαγγέλιο. Τελευταίος προορισμός της μακρόχρονης και επίπονης προσπάθειάς του να ιδρύσει όσο πιο πολλές Εκκλησίες του Χριστού μπορούσε ήταν η Πάτρα, όπου και μαρτύρησε πάνω σε ένα σταυρό που είχε το σχήμα «Χ». Από τότε μάλιστα έχει καθιερωθεί, κάθε τέτοιος σταυρός να λέγεται σταυρός του Αγίου Ανδρέα.

Η Ιερή Κάρα του Αγίου μετά από μια περιπλάνηση πολλών ετών σε ανατολή και δύση μεταφέρθηκε το 1964 στην Πάτρα και τοποθετήθηκε στον νέο και περικαλλή Ιερό Ναό του Αγίου, όπου και έκτοτε βρίσκεται. Ο Άγιος Ανδρέας διάλεξε να μείνει κοντά στους ανθρώπους στους οποίους δίδαξε. Σε αυτούς δηλαδή που ξέρουν να τον τιμούν ιδιαίτερα και να του επιζητούν την προστασία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *