Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Η συνταγή της Φωνής

Πατούδο

ΠΑΤΟΥΔΟΤο πατούδο είναι ένα παραδοσιακό γλυκό λουσμένο στην άχνη ζάχαρη που μέσα του κρύβει την νοστιμιά και τα αρώματα της Κρήτης. Γλυκιά γέμιση με από ξηρούς καρπούς, αρωματισμένη με κανέλα, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο, μέλι, ζάχαρη, λεμόνι, λάδι, αμμωνία, σόδα, ρακή σου δημιουργεί μια πανδαισία γεύσεων σε κάθε δοκιμή.

Γλυκό που φτιάνουν σε γιορτές όλο το χρόνο οι νοικοκυρές, γλυκό της χαράς και της γιορτής, γλυκό του γάμου μαζί με ξεροτήγανα και αμυγδαλωτά.

Υλικα:

Φύλλο: 300ml ελαιόλαδο, 100γρ. ζάχαρη, 80ml αλισίβα (αλουσά) ή 80ml νερό στη μύτη κουταλάκι σόδα, 80ml ρακί ή τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο, 1 μπέικιν πάουντερ 20γρ, 1 αμμωνία 30γρ, Ξύσμα από ένα λεμόνι, Χυμό από μισό λεμόνι, 1 κιλό αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)

Γέμιση: 500γρ. καρύδια, 250γρ. αμύγδαλα, 150γρ. σησάμι, 100γρ. φρυγανιά τριμμένη, 2 κουταλάκια κανέλα, 1,5 κουταλάκι γαρίφαλο, 1,5 κουταλάκι μοσχοκάρυδο, 3 κουταλιές ελαιόλαδο.

Σιρόπι: 1 ποτήρι νερό, 1 ποτήρι ζάχαρη, ½ ποτήρι μέλι, 1 ξύλο κανέλας.

Εκτέλεση: Αρχικά φτιάχνουμε το φύλλο, σε μια λεκάνη ανακατεύουμε με το χέρι το λαδί με τη ζάχαρη, προσθέτω την αλουσά. Μπορούμε να αντικαταστήσουμε με σόδα και νερό αλλά δεν θα έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα. Η αλουσά βοηθά το γλυκό να γίνει πιο τραγανό. Προσθέτουμε τη ρακί, το χυμό λεμονιού, το ξύσμα, την αμμώνια και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο μαζί με το μπέικιν πάουντερ και ζυμώνουμε. Η ζύμη πρέπει μαλακιά και εύπλαστη, να μπορεί να ανοίξει με πλάστη.

Φτιάχνουμε το σιρόπι. Σε ένα κατσαρόλι βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό και την κανέλα και βρίζουμε για 5 λεπτά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το μέλι, ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει.

Βάζουμε τα καρύδια, τα αμύγδαλα και το σησάμι σε ένα τηγάνι για να τα καβουρδίσουμε. Έπειτα τα κοπανίζουμε ή τα περνάμε σε μίξερ να μην γίνουν σκόνη. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη γέμιση.

Τέλος προσθέτουμε το σιρόπι. Πρέπει να είναι ένα μείγμα στέρεο αλλά να έχει υγρασία. Αν φτιάξουμε μεγάλη ποσότητα ή καθυστερούμε στο φτιάξιμο των πατούδων, δεν θα βάλουμε το σιρόπι. Σε ένα πιάτο θα ανακατεύουμε ένα μέρος από το μείγμα της γέμισης με σιρόπι, όταν τελειώσει ξανά φτιάχνουμε ώστε να μην στεγνώνει.

Πλάθουμε τη γέμιση σαν μικρά σουτζουκάκια για να την τοποθετήσουμε στο φύλλο.

Φτιάχνουμε μικρά μπαλάκια τη ζύμη και την ανοίγουμε με πλάστη. Με ένα πιατάκι του καφέ κόβουμε το φύλλο. Προσθέτουμε τη γέμιση στη μέση και σκεπάζουμε με το μισό φύλλο , πατούμε τις άκρες με ένα πιρούνι.

Βάζουμε τα πατούδα σε ένα ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για ένα τέταρτο περίπου.

Αφήνουμε να κρυώσουν και τα πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη. Μπορούμε να ραντίσουμε τα πατούδα με ανθόνερο αν μας αρέσει πριν πασπαλίσουμε με ζάχαρη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *