Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΔΙΑΦΟΡΑΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βιβλιοπαρουσίαση…Ποιητική συλλογή «Μπλε τετράδια» Του Αλέξανδρου Ψαρρά

IMG_4294 (2)Την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022, έγινε η παρουσίαση της εξαιρετικής ποιητικής συλλογής του Αλέξανδρου Ψαρρά «Μπλε τετράδια» – εκδόσεις Άπαρσις, στο καφέ θέατρο του Πειραιά, στην Πλατεία Κοραή.

Συντονιστής ήταν ο Κώστας Παπαδόπουλος δημοτικός σύμβουλος Νίκαιας και ομιλητές, ο Πάρις Λιάτσος τραπεζικός – λογοτέχνης, ο Στέλιος Βέργος μαθηματικός – ερασιτέχνης ηθοποιός και ο συγγραφέας, για πολλά χρόνια καθηγητής σε σχολεία του Πειραιά.

Οι ομιλητές στάθηκαν στην προσωπικότητα και το έργο του συγγραφέα και φωνή έδωσαν στα ποιήματα, ο Στέλιος Βέργος και η Αγαθή Κουρή σε μια πραγματικά κατανυκτική ατμόσφαιρα.

Την πολύ ωραία βραδιά έκλεισαν ο Κλήμης και ο Τάκης με τις κιθάρες τους, σε τραγούδια των Μάνου Χατζιδάκι και Μίκη Θεοδωράκη.

Όσοι δεν απόλαυσαν τη μοναδική βραδιά, μπορούν να παραγγείλουν το βιβλίο στο πλησιέστερο βιβλιοπωλείοIMG_4297, Αλέξανδρος Ψαρράς- «Μπλε τετράδια»- εκδόσεις  Άπαρσις.

Αξιοπρόσεκτη η ομιλία του εκπαιδευτικό Στέλιου Βέργου για την ποιητική συλλογή:

«Επικρατεί η άποψη ότι οι επιστήμονες θετικών κατευθύνσεων είναι οπαδοί του 1+1=2 – είμαι  μαθηματικός,  ο Αλέξανδρος γεωλόγος- . Είμαι βέβαιος πως ο ποιητής υπήρχε πάντα μέσα του, ανεξάρτητα αν οι σπουδές του τον οδήγησαν σε άλλα επαγγελματικά μονοπάτια. Η απόδειξη είναι μπροστά μας με τα «μπλε τετράδια»  του Ψαρρά από τις εκδόσεις “Άπαρσις”. Μάλιστα έχω την αίσθηση ότι στον τίτλο της ποιητικής αυτής συλλογής συνέβαλλαν και τα μπλε τετράδια των μαθητών του που βρέθηκαν στα χέρια του.

Τον Αλέξανδρο Ψαρρά δεν τον γνωρίζω προσωπικά. Διαβάζοντας όμως στα ποιήματά του διακρίνω ξεκάθαρα μια καθαρότητα της σκέψης ενός ποιητή και την απόλυτη μεθοδολογία ενός θετικού επιστήμονα. Μάλιστα νομίζω ότι ο ποιητής ξεκινά τις ποιητικές του αναζητήσεις σε ηλικιακή σχετική ωριμότητα και τολμώ να πω μάλλον μετά την μεταπολίτευση.

Την ποίηση του Ψαρρά διακρίνει ένας λυρισμός ενώ παράλληλα σκάβοντας στη ψυχή του ανθρώπου ανακαλύπτει και καταγράφει συναισθήματα, γιατί ο ποιητής έχει πάντα μπροστά του, τον άνθρωπο.

Ο Αλέξανδρος  ανήκει στη γενιά νέων ποιητών κι αυτό φαίνεται ξεκάθαρα γιατί δεν τον απασχολεί καθόλου η ομοιακαταληξία και καλά κάνει.

Η ποίηση του Ψαρρά χωρίζεται σε 4 ενότητες. Μια ακόμα απόδειξη της μεθοδολογίας ενός θετικού επιστήμονα, χωρίς βέβαια να υπάρχει πάντα διακριτός χωρισμός, κάτι που αποδείχνει και τον αυθορμητισμό στη στιχουργία του ποιητή.

1)ΑΥΤΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ: Από το ποίημα «αναίρεση»: “Οι ώρες μου μαρτύριο ανεπάρκειας όχι της προσφοράς, ούτε της υπομονής, ίσως των επιλογών που με έταξαν στην φυγή διαταράσσοντας την αντιστοιχία του χώρου και του χρόνου…….”

2) ΘΗΤΕΙΑ: Από το  ποίημα «αποπλάνηση»: “Κορίτσια, αν σας πειράξουν στο δρόμο οι φαντάροι, μη τρομάξετε… Είναι η άνοιξη μέσα τους που ζητά τροφή και στέγη”.

3) Ο ΠΟΙΗΤΗΣ ΑΝΑΖΗΤΑ ΤΗ ΜΟΥΣΑ: Από το ποίημα «ο έφηβος»΅“Θέλω να γίνω έφηβος να σ’ ερωτευθώ μεσ’ από ένα όνειρο δίχως τέλος. Θέλω να γίνω βρέφος να με κυοφορήσεις στις φλέβες σου, στα εγκεφαλικά σου κύτταρα, και μ’ ένα χάδι σου να ξαναγίνω άντρας”.

4) ΑΠΟΜΑΚΡΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: Από το ποίημα «θλίψη»: “Θλίψη για τους μεγάλους έρωτες που έκλεισαν με πάταγο την πόρτα στην αιωνιότητα”.

Κλείνοντας αυτή τη μικρή παρουσίαση της ποίησης του Αλέξανδρου Ψαρρά συμπεραίνω ότι τα ποιήματα στα «μπλε τετράδια» είναι ποιητικές φωτογραφίες στιγμών και καταστάσεων που βίωσε ο ποιητής. Προσπαθεί και σε μεγάλο βαθμό πιστεύω ότι καταφέρνει να αναλύσει και να δώσει απαντήσεις στις συναισθηματικές και βιολογικές αναζητήσεις του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *