Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δήμος Πειραιά..Ομιλία για την στρατηγική του Θεμιστοκλή Στην Δημοτική Πινακοθήκη

IMG_4154Στην κατάμεστη από κόσμο Δημοτική Πινακοθήκη πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022 διάλεξη με θέμα: «Ο Πειραιάς στην Υψηλή Στρατηγική του Θεμιστοκλή. Η σημασία της στροφής προς τη θάλασσα», που διοργάνωσαν η Διεύθυνση Παιδείας και η Διεύθυνση Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά.

Ομιλητής ήταν ο καθηγητής του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά κ.IMG_4181 Αθανάσιος Πλατιάς.

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, στον χαιρετισμό του, αφού  συνεχάρη τις Διευθύνσεις Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου, καθώς και το Πανεπιστήμιο Πειραιά για τη διοργάνωση της διάλεξης, τόνισε ότι πρόκειται για μια αξιόλογη  εκδήλωση με ιδιαίτερη σημασία, λέγοντας πως ο Θεμιστοκλής είναι άμεσα συνδεδεμένος με την ιστορία του Πειραιά.

Όπως επεσήμανε ο Δήμαρχος o τίτλος της διάλεξης η «σημασία της στροφής προς την θάλασσα» υπενθυμίζει για ακόμα μια φορά ότι το μέλλον του Πειραιά είναι προς τη θάλασσα. «Είναι σημαντικό να θυμόμαστε την ιστορία μας, χαίρομαι που η αίθουσα της Δημοτικής Πινακοθήκης είναι ασφυκτικά γεμάτη και εύχομαι να γίνουν κι άλλες ανάλογες διαλέξεις», σημείωσε ο Δήμαρχος Πειραιά.

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας κ. Κώστας Κατσαφάδος, στον χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι ο Δήμος Πειραιά τιμά τον Θεμιστοκλή με το έμβλημα του δήμου. «Ο Θεμιστοκλής διέγνωσε ότι η δύναμη της χώρας είναι μέσα από τη θάλασσα. Επέλεξε την πόλη του Πειραιά για να μπορέσει να υλοποιήσει αυτό που είχε οραματιστεί και φαίνεται ότι δικαιώθηκε διαχρονικά από τη σημερινή παρουσία της χώρας μας στην  παγκόσμια ναυτιλία», τόνισε ο κ. Κατσαφάδος.

Η Αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Ασπασία Αλιγιζάκη, στο χαιρετισμό της, μεταξύ άλλων, εξέφρασε την χαρά της που ο χαρισματικός διεθνούς κύρους και φήμης καθηγητής κ. Αθανάσιος Πλατιάς, μιλά για μια πολύ μεγάλη πολιτική φυσιογνωμία, ένα πολύ μεγάλο στρατηγό και στρατηγιστή τον Θεμιστοκλή. «Ο Θεμιστοκλής με πολλές ενέργειές του, όπως με την ανάπτυξη του Αθηναϊκού στόλου, την ναυμαχία της Σαλαμίνας, αλλά και με το γεγονός ότι τείχισε τον Πειραιά άλλαξε τον ρουν της παγκόσμιας ιστορίας και όχι μόνο της ιστορίας της Δύσης», επεσήμανε η κ. Αλιγιζάκη.

Η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Πολιτισμού κ. Ειρήνη Νταϊφά, στον χαιρετισμό της, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι οι ηγετικές ικανότητες του Θεμιστοκλή και η διορατικότητά του υπήρξαν καθοριστικοί παράγοντες για να κατακτήσει η πόλη του Πειραιά ιστορικά τη θέση του πρώτου μεγάλου και οργανωμένου λιμανιού στη Μεσόγειο.

O καθηγητής κ. Αθανάσιος Πλατιάς, στην ομιλία του, αφού ευχαρίστησε τον Δήμο Πειραιά για την εκδήλωση, τόνισε ότι ο Πειραιάς έρχεται από πολύ μακριά και ο ιδρυτής του και αρχιτέκτονας της θαλάσσιας ισχύος της Αθήνας, ο Θεμιστοκλής, είναι στο σήμα του Πειραιά, όπως είναι και ο στόλος του και η θάλασσα.  «Ο Θεμιστοκλής μετέτρεψε μια αγροτική πόλη της Αττικής, την Αθήνα, κάνοντας στροφή προς τη θάλασσα, σε μια ναυτική υπερδύναμη και πάνω σε αυτήν την στροφή χτίστηκε η νίκη επί των Περσών στη Σαλαμίνα», σημείωσε ο κ. Πλατιάς.

Στη διάλεξη από τον Δήμο Πειραιά παρευρέθηκαν: ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Βιώσιμης Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Καρύδης, ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου κ. Χρήστος Μακρής και ο Σύμβουλος του Δημάρχου σε θέματα Παιδείας κ. Γεράσιμος Αγγελετάκης, παραβρέθηκαν επίσης, ο Βουλευτής κ. Γιάννης Μελάς, η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Εθελοντισμού κ. Ευγενία Μπαρμπαγιάννη, ο Αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά κ. Πολυχρόνης Περιβολάρης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *