ΕΒΕΠ..Ανθεκτικό, βιώσιμο και καινοτόμο το επιχειρηματικό οικοσύστημα του Πειραιά
Χαιρετισμός Προέδρου Β. Κορκίδη,
στο Συνέδριο «ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ»
Ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Βασίλης Κορκίδης, χαιρετίζοντας τις εργασίες του διήμερου συνεδρίου με κεντρικό θέμα «Προς ένα ανθεκτικό, βιώσιμο και καινοτόμο το επιχειρηματικό οικοσύστημα στον Πειραιά» δηλώνει πως είναι στην ευχάριστη θέση να επιβεβαιώσει, χρησιμοποιώντας την αδιαμφισβήτητη δύναμη των αριθμών, τον τίτλο της ενότητας στην οποία κλήθηκαν να συμμετάσχουν οι επιχειρηματικοί φορείς.
Τα στοιχεία του Γ.Ε.ΜΗ., τα οποία έχει στη διάθεσή του το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, επιβεβαιώνουν, ότι σημαντική ανάπτυξη σημείωσε, και το 2022, η επιχειρηματικότητα στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Μητρώου του Ε.Β.Ε.Π., από τις αρχές του χρόνου μέχρι σήμερα, έχουν ανοίξει 1.225 επιχειρήσεις, όταν, στο ίδιο διάστημα, έχουν διαγραφεί 236. Αυτό σημαίνει ότι, κάθε εργάσιμη ημέρα, για κάθε δώδεκα (12) νέες επιχειρήσεις που ανοίγουν, κλείνει μόλις μία.
Σχετικά με τη θεματογραφία του συνεδρίου, εάν θέλουμε τα προσεχή έτη θετικά πρόσημα στα στοιχεία που αφορούν στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, τόσο στον Πειραιά όσο και τον ευρύτερο Πειραϊκό χώρο, οφείλουμε να επενδύσουμε στην ναυτιλιακή καινοτομία που είναι τομέας έντασης κεφαλαίου και έντασης γνώσης, αλλά και να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για τη βελτίωση του γνωσιακού επιπέδου του έμψυχου δυναμικού, που δραστηριοποιείται σε όλο το φάσμα των ναυτιλιακών δραστηριοτήτων σε ξηρά και θάλασσα πάνω στις νέες τεχνολογίες που σχετίζονται με την προσπάθεια της ναυτιλίας στο πεδίο της πράσινης μετάβασης.
Σήμερα ο Πειραιάς αποτελεί μια ανεπτυγμένη και με υψηλή ειδίκευση και παραγωγικότητα «συστάδα» θαλάσσιας οικονομίας με παγκόσμιες διασυνδέσεις, ενώ, αξίζει να υπενθυμιστεί ότι, ο ΟΟΣΑ προβλέπει πως, από το 2030, πολλές επιχειρήσεις, που βασίζονται στη ναυπηγική βιομηχανία, θα έχουν τη δυνατότητα να επιτύχουν ιδιαίτερα υψηλές αποδόσεις όσον αφορά στην προστιθέμενη αξία. Δεν πρέπει λοιπόν να χάσουμε αυτή την προστιθέμενη αξία. Δεν πρέπει να χάσουμε το «momentum» της αναζωογόνησης της ναυπηγικής μας βιομηχανίας, δεν πρέπει να χάσει ο επιχειρηματικός κόσμος του Πειραιά τα οφέλη της ανάπτυξης.