Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΝΑΠΟΔΑ ΒΗΜΑΤΑ…«Δόξα ἐν ὑψίστοις Θεῷ καὶ ἐπὶ γῆς εἰρήνη ἐν ἀνθρώποις εὐδοκία»

ΛΑΖΑΡΑΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣΙΩΑΝΝΗΣ ΣΠ. ΛΑΖΑΡΑΚΟΣ

Email: jlazarakosdim@yachoo.grΑΝΑΠΟΔΑ ΒΗΜΑΤΑ

Ας μιλήσουμε για τα αληθινά πνευματικά Χριστούγεννα και όχι για τα γήινα υλικά με τα εδέσματα, γλυκίσματα και πολύχρωμα λαμπιόνια. Στα μεν πνευματικά το κάθε τι έχει την αποκαλυπτική και ορθολογική, αλλά και θεολογική του αξία, μέσα στην αιώνια αλήθεια. Αντίθετα στα γήινα η αξία του κάθε τι περιορίζεται στα στενά όρια της πλάνης και του ουτοπικού ορθολογισμού. Με λίγα λόγια τα γήινα – υλικά Χριστούγεννα βουλιάζουν μέσα στον εφήμερο υλισμό της χαοτικής συγχύσεως.

«Σύμφωνα με τη διδασκαλία των Πατέρων της Εκκλησίας μπορούμε να γνωρίσουμε «τα ¨περί τὸν Θεόν¨. Όταν ο άνθρωπος θέλει και επιθυμεί, μπορεί να αποκτήσει μερική γνώση του Θεού. Αυτή επιτυγχάνεται εν μέρει με τη φυσική αποκάλυψη και στην πληρότητά της με την υπερφυσική αποκάλυψη ¨ἐν Χριστῶ¨… «καὶ αύτὴ τε ἡ κτίσις καὶ ἡ ταύτης συνοχή καὶ κυβέρνησις τὸ μεγαλεῖον τῆς θείας ἀποκαλύπτει φύσεως (Ἅγιος Ιωάννης Δαμασκηνός).

Όσα λοιπόν είναι απαραίτητα για την προσέγγιση και τη μερική γνώση του Θεού τα έθεσε στη διάθεσή μας η άπειρη αγάπη Του. Πολλά όμως που μας είναι άγνωστα προς το παρόν θα μας αποκαλυφθούν στη μέλλουσα ζωή… Η ουσία λοιπόν, του Θεού είναι απρόσιτη και ακατάληπτη, αλλά οι ενέργειές Του είναι μεθεκτές (μπορεί ο άνθρωπος να μετάσχει σε αυτές) με βάση το λογικό και με προϋπόθεση την πίστη. Η αγιότητα και η θέωση είναι ο ανώτατος βαθμός μέθεξης της ενέργειας του Θεού…».1

Τα Χριστούγεννα λοιπόν, είναι η κοιτίδα όλων των Χριστιανικών Εορτών, διότι μόνο εν Χριστώ μπορούμε να κατανοήσουμε τα περί Θεού, προς το παρόν μερικώς. Και μέσα από την Αγία Εκκλησία Του, με βάση το λογικό και την πίστη, μπορούμε να φθάσουμε στην αγιότητα και τη θέωση.

Γεννήθηκε ο Χριστός ως Παιδίον νέον και ο οποίος είναι ο προ αιώνων Θεός. Το δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος. Για το λόγο αυτό ο Χριστιανισμός δεν είναι θρησκεία που δημιούργησαν άνθρωποι, αλλά Πίστη εξ Αποκαλύψεως σύμφωνα με τη θέληση του Θεού.

Με τη Γέννηση του Κυρίου μας, από την Αειπάρθενο Θεοτόκο Μαρία, η οποία Αγιοπνευματικά συλλαμβάνει και γεννάει εν παρθενία τον Μεσσία του κόσμου. Ο Θεός γίνεται ο Ίδιος Θεάνθρωπος προκειμένου να λυτρώσει τον πεπτωκότα άνθρωπο και να τον επαναφέρει στη θέωση, δηλαδή στην προ της πτώσεώς του κατάσταση. Διότι μόνο έτσι θα έβρισκε ο ταλαίπωρος άνθρωπος την ΕΙΡΗΝΗ. Αυτό εξ’ άλλου ομολογούσαν και οι Άγγελοι πάνω και γύρω από τη Φάτνη της Βηθλεέμ: «Δόξα ἐν ὑψίστοις Θεῷ καὶ ἐπὶ γῆς εἰρήνη ἐν ἀνθρώποις εὐδοκία».

Βλέπουμε λοιπόν, ότι μόνο οι πιστοί που ζουν πνευματικά τα Χριστούγεννα, μέσα στην Αγία μας Εκκλησία μπορούν να κατανοήσουν αυτές τις κρίσιμες για τη σωτηρία τους αλήθειες. Αυτοί ζουν πραγματικά ειρηνικά, διότι ζουν εν Χριστώ που γεννήθηκε μυστηριακά και ταπεινά για να εξυψώσει τον ταραγμένο άνθρωπο, αδιακρίτως χρώματος, φυλής και έθνους. Πως είναι δυνατόν εμείς σήμερα με νεοεποχίτικα ΑΝΑΠΟΔΑ ΒΗΜΑΤΑ να απομακρυνόμαστε από Αυτόν; Ας σπεύσουμε να τον προσκυνήσουμε γεμάτοι χαρά και ελπίδα λέγοντας τον ύμνο των Αγγέλων. ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ.

 

1.ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΑ – Ο.Ε.Δ.Β. Β΄ ΕΝ.ΛΥΚ. 2002.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *