Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΔΙΑΦΟΡΑΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βιβλιοπαρουσίαση…«Τρία δένδρα» Ποιητική Συλλογή Σοφίας Μαρκοζάνη

μαρκοζάνη 3Την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2022, ώρα 7:30μμ, στον Πειραϊκό Σύνδεσμο, Καραΐσκου 104 Πειραιάς, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της ποιητικής συλλογής: «Τρία δένδρα» της γνωστής, πολυβραβευμένης, Πειραιώτισσας ποιήτριας, Σοφίας Μαρκοζάνη.

Μίλησαν: π. Δημήτρης Παπαδάκης, Ψυχοθεραπευτής, Εκπαιδευτικός, Συγγραφέας, Δρ. Ηλίας Μάκρας, Ιατρός, Λογοτέχνης, Κριτικός, Γιώργος Δήμου, Παναγιώτα – Άρτεμις Αναστασίου.μαρκοζάνη 2

Απήγγειλαν οι ηθοποιοί: Γιάννης Κωστάρας, Βίβιαν Ιωάννου, Γιώργος Δήμου, Ιωάννα Προσμίτη. Αφήγηση: Πάτροκλος Λεβαδίτης. Παρουσίαση: Σάκης Θεοδόσης. Στο Πιάνο η Σταματίνα Σκαμαρκοζάνη 1λενάκη. Στο Τραγούδι ο Χρήστος Κάλλοου. Σκηνοθεσία – Οργάνωση: Δημήτρης Κοντοδήμος:

Όλων τα λόγια κάτι παραπάνω από ενθουσιώδη για το ποιητικό αυτό έργο της κ. Σοφίας Μαρκοζάνη, που βγαίνει από την καρδιά της, με νοήματα υψηλά και μας αφυπνίζει: Συνειδήσεις, αισθήματα, όμορφα όνειρα και καταστάσεις που θα θέλαμε να βιώσουμε:

Η κ. Εύα Καραγεώργη, Διδάκτωρ Φιλοσοφίας, σημείωσε:

Η ποίηση από τη φύση της αποτελεί μια τέχνη αφαιρετική, έχοντας την τάση να εσωτερικεύεται μέσα από έναν απολύτως προσωπικό δρόμο, τόσο από την πλευρά του δημιουργού όσο και από αυτήν του αποδέκτη. Τι προσφέρει, επομένως, η δραματοποίησή της και πώς λειτουργεί επικοινωνιακά η θεατρική απόδοση μιας ποιητικής συλλογής; Η σύζευξη ποίησης και δράματος επιτυγχάνει έναν διακοινωνικό δίαυλο, μια μαζική μυσταγωγική μέθεξη, την ιδιαίτερη εκείνη διαπροσωπικότητα της οποίας την έλλειψη αισθανόμαστε τόσο έντονα στις μέρες μας. Η άρτια σκηνοθετική μεταφορά ενός ποιητικού έργουπροσφέρει στο κοινό την ενεργή ψυχαγωγία και μετατρέπει τον λυρισμό σε δράση, την ωραία παθητικότητα σε κοινωνικό παιχνίδι.

Αυτό ακριβώς κατορθώνει η σκηνοθεσία του Δημήτρη Κοντοδήμου με τη θεατρική απόδοση των στίχων της Σοφίας Μαρκοζάνη: να προσδώσει στην ποίηση δυναμικότητα καθιστώντας την τόσο ρευστή όσο της επιτρέπουν ο λυρισμός και ο βαθύς ανθρωπισμός της.

Η συλλογή Τρία Δέντρα, το νέο ποιητικό διαμάντι της δημιουργού, αναδεικνύεται έως το άκρον άωτον της αξίας του μόλις ζωντανέψει στο σανίδι. Η υποβλητική ατμόσφαιρα όπου ο σκηνοθέτης και η ομάδα του έχουν την ικανότητα να μας εισαγάγουν μέσα από τη μουσική, τον φωτισμό και την ερμηνευτική δεινότητα των ηθοποιών, χρωματίζει με επαγγελματισμό και ψυχαγωγικό ρεαλισμό τον κάθε στίχο, διατηρώντας ταυτόχρονα τον ανάλογο σεβασμό προς τα κείμενα. Με τρόπο κατανοητό αλλά δίχως εύπεπτες απλοποιήσεις, η έμπειρη σκηνοθετική ματιά του Δημήτρη Κοντοδήμουσυντελεί θαυμάσια τον μυστικό γάμο του λόγου και της δράσης.

Εκεί, σε αυτήν τη μαγική κόχη που αποκαλείται «θέατρο», ο εσωτερικός ποιητικός διάλογος εγκαταλείπει τη μοναχικότητά του και μεταμορφώνεται σε υπόθεση που μας αφορά όλους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *