Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δήμος Πειραιά..«Πειραιάς, 1922: τεκμήρια προσφυγιάς» Σημαντική Έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη

πρόσφυγες 2Μια σημαντική έκθεση με σπάνιο αρχειακό υλικό, αφιερωμένη στην επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή με τίτλο: «Πειραιάς, 1922: τεκμήρια προσφυγιάς», εγκαινίασε την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, στη Δημοτική Πινακοθήκη.

Η έκθεση διοργανώθηκε από το Ιστορικό Αρχείο σε συνεργασία με τη Δημοτική Πινακοθήκη και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη και περιλαμβάνει σπάνιο αρχειακό υλικό, φωτογραφίες, χάρτες και άλλα τεκμήρια, καθώς επίσης και μαρτυρίες προσφύγων.

Ο κ. Μώραλης, στον χαιρετισμό του, τόνισε:

«Εγκαπρόσφυγες 1ινιάσαμε με χαρά τη σημαντική έκθεση: «Πειραιάς 2022: τεκμήρια προσφυγιάς». Μέσα από σπάνιο αρχειακό υλικό, φωτογραφίες, χάρτες, καθώς επίσης και μαρτυρίες, αποτυπώνεται ότι ο Πειραιάς, εκτός από το πρώτο λιμάνι στο οποίο έφτασε ένας μεγάλος αριθμός Μικρασιατών προσφύγων, αποτέλεσε για πολλούς από αυτούς τον τελικό τους προορισμό. Υπάρχει λοιπόν ένα ιδιαίτερο δέσιμο με τους πρόσφυγες της Μικρασίας. Η πόλη μας διαθέτει άλλωστε τον συνοικισμό των Μικρασιατών στο Μικρολίμανο, μια περιοχή η οποία έχει διατηρήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τον προσφυγικό της χαρακτήρα. Εκεί, μέσα στις επόμενες ημέρες, ο Δήμος Πειραιά θα τοποθετήσει ένα λιτό μνημείο, για να διατηρήσουμε ζωντανή την ιστορική μας μνήμη. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι εργάστηκαν στη Διεύθυνση Πολιτισμού, για τη διοργάνωση αυτής της έκθεσης, καθώς και τον Εξωραϊστικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Κατοίκων Μικρολίμανου – «Απόγονοι Μικρασιατών Προσφύγων-1922» για τα προσωπικά και οικογενειακά κειμήλια που διέθεσαν».

H Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Πολιτισμού κ. Ειρήνη Νταϊφά, σε μήνυμά της για την έκθεση, σημειώνει:

«Το Ιστορικό Αρχείο, σε συνεργασία με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη και τη Δημοτική Πινακοθήκη της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά, παρουσιάζει την έκθεση: «Πειραιάς, 1922: τεκμήρια προσφυγιάς».

Με επίκεντρο τον Πειραιά, η έκθεση που είναι αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, ξεδιπλώνει μέσα από δυσεύρετο αρχειακό υλικό, φωτογραφίες και άλλα τεκμήρια παράλληλα με μαρτυρίες, για τις ιστορικές συνθήκες της εποχής.

Από τους πάνω από 1.200.000 πρόσφυγες που είχε ως αποτέλεσμα η Μικρασιατική Καταστροφή, η πλειονότητα βρέθηκε στο λιμάνι του Πειραιά και η πρώτη βιομηχανική πόλη της χώρας εκείνη την εποχή, γνωρίζει μια πραγματική πληθυσμιακή «έκρηξη». Οι περισσότεροι εγκαταστάθηκαν στον Πειραιά και στους συνοικισμούς γύρω από την παλιά πόλη. Το γεγονός αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της πόλης, όχι μόνο γιατί την αναδιάταξαν, αλλά και γιατί είχαν κομβική σημασία στις οικονομικές και κοινωνικές δομές της!»

Η Διευθύντρια Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά κ. Ευαγγελία Μπαφούνη, που είχε και τον συντονισμό της εκδήλωσης, σημείωσε:

«Η ιδέα να φτιαχτεί αυτή η έκθεση οφείλεται σε ένα πολύ μεγάλο αρχείο που ήρθε από το Γενικό Αρχείο στο Ιστορικό Αρχείο του Δήμου Πειραιά και το αρχείο των αιτήσεων πολιτογραφήσεως μιας σειράς δημοτών, μεταξύ των οποίων προσφύγων. Για πρώτη φορά βλέπουμε τους πρόσφυγες σε μια κανονική ανθρώπινη στιγμή της ζωής τους και όχι εξαθλιωμένους».

Διάρκεια έκθεσης: έως  28 Φεβρουαρίου 2023.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα με Παρασκευή, 10:00 – 14:00 και 17:00 – 20:00, Σάββατο και Κυριακή, 10:00 – 14:00.

Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, Φίλωνος 29. Τηλ. επικοινωνίας: 210- 4134657/651. Είσοδος ελεύθερη.

Στα εγκαίνια της έκθεσης, μεταξύ άλλων, παρευρέθηκαν:

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά κ. Παναγιώτης Αβραμίδης, ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Καρύδης, η Δημοτική Σύμβουλος κ. Σταυρούλα Μελά και η Πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος κ. Αναστασία Αναγνωστοπούλου – Παλούμπη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *