Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΓΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ Η ΦΑΡΜΑΚΟΛΎΤΡΙΑ

ΤΣΑΚΑΝΙΚΑ

Η Αγία Αναστασία κατήγετο από τα Μύρα της Λυκίας και ζούσε στην Ρώμη. Η οικογένειά της ήταν πλούσια και ευγενεστάτη. Ο πατέρας της ήταν όμως ειδωλολάτρης. Έζησε κατά τους χρόνους του θηριώδους διώκτου Διοκλητιανού.

Οι διωγμοί των Χριστιανών αποτελούν την πιο ένδοξη περίοδο της ιστορίας της Εκκλησίας. Ο μάρτυρες προχωρούσαν στο μαρτύριο με χαρά και χωρίς φόβο, όπως η Μεγαλομάρτυς Αναστασία.

Τα ιερά γράμματα της Αγίας Γραφής και την χριστιανική πίστιν τα έμαθε από την θεοσεβή μητέρα της. Όταν όμως η μητέρα της απέθανε, την ανέλαβε ο ενάρετος και συνετός διδάσκαλος και παιδαγωγός Χρυσόγονος.

Ήταν εκπάγλου καλλονής. Είχεν κάλλος σώματος, αλλά ωραιότερη ήταν στην ψυχήν. Ενυμφεύθη παρά την θέλησιν της, τον άθεον Ποπλίωνα άνδρα, άσωτον και ασεβή. Ο άνδρας της την έβαλε σε περιορισμόν, δεν την άφηνε να βγαίνει καθόλου έξω, λέγοντας, πως είναι ιερόσυλος. Η ίδια τον απεστρέφετο και προφασίζετο, ότι ήτο πάντα ασθενής. Όταν ο σύζυγός της επνίγη εις την θάλασσα, αυτή διέθεσε την περιουσία της σε φιλανθρωπίες.

Όταν κυκλοφορούσε, φορούσε μαύρα ρούχα, σύμβολο του θανάτου και του πένθους, Επισκέπτετο κρυφά πτωχές γυναίκες, τις ενίσχυε οικονομικά, τους έδινε τροφές, ενδύματα και ότι άλλο είχαν ανάγκη. Σύχναζε σε φυλακές, όπου εκρατούντο χριστιανές και τους πρόσφερε τα απαραίτητα εφόδια, Έκανε πολλά θαύματα, εθεράπευε, λύουσα αυτών τα δεσμά, από σωματικές και ψυχικές ασθένειες. Αφιέρωσε την ζωή της στον Θεόν, διότι ο Κύριος σταυρώθηκε για την σωτηρία της ψυχής μας και εμείς πρέπει να μιμούμεθα το παράδειγμά Του. Στο Κατά Μάρκον Ευαγγέλιον(η΄3-4), διαβάζομε «Όστις θέλει οπίσω μου ελθείν απαρνησάσθω εαυτόν και αράτω τον σταυρόν αυτού και  ακολουθείτω μοι».

Η Αγία Αναστασία, ακολούθησε τον Κύριον, διότι ο πάνσοφος Θεός δεν δίνει  στα πλάσματά του σταυρό βαρύτερο από αυτόν, που μπορούν να σηκώσουν, αλλά αφού υπολογίσει, το θάρρος καθενός, την δύναμίν του, τον αποθέτει  στον ώμον του. Η Αναστασία τον κράτησε γερά, τον Σταυρόν του μαρτυρίου, ανέβαινε σιγά, σιγά τον Γολγοθά, προς την Ανάστασιν. Η αγάπη, που είχε για όλους, έγινε φρούριο, που την προφύλασσε, από κάθε κακό. Μένει πιστή στον αληθινόν Θεόν, δεν παύει να προσεύχεται σε Αυτόν. ο οποίος της έδωσεν δύναμιν να θεραπεύει τους πάσχοντας με την δύναμιν των φαρμάκων, για τον λόγον αυτόν ονομάστηκε φαρμακολύτρια.

Ο σκληρός όμως αυτοκράτορας, και διώκτης των Χριστιανών, πληροφορείται ότι ο Χρυσόγονος, ο δάσκαλος και παιδαγωγός της Αναστασίας, είναι χριστιανός και κηρύττει στους φυλακισμένους το λόγον της αληθείας. Τον συλλαμβάνουν, τον βασανίζουν και τέλος τον αποκεφαλίζουν. Τον ακολουθεί όμως με θαυμαστή γενναιότητα η Αναστασία.

Στην ερημιά, πέταξαν τα Άγια λείψανά του, εκεί ζούσαν τρεις ενάρετες αδελφές, η Αγάπη, η Χιονία και η Ειρήνη και αυτές έγιναν μάρτυρες για τον Χριστό. Ένα μήνα μετά την ταφήν του, είδε η Αναστασία μία οπτασία και πήγε και προσκύνησε τον τάφον του Χρυσόγονου. Εκεί συνάντησε τις τρεις αδελφές, Τους έδωσε θάρρος, για να αντιμετωπίσουν το μαρτύριον, υπέρ του Χριστού.

Ο Άρχοντας πλέον δεν ανέχεται την Αναστασία να πιστεύει στον Χριστό διατάζει να την βάλουν σε μία βάρκα, μαζί με άλλους κατάδικους, να την τρυπήσουν, για να πνιγούν. Και πάλι δεν πνίγονται, γιατί, ο Θεός τους σώζει.

Όταν ο έπαρχος έμαθε το θαύμα, τους υπέβαλε σε μαρτύρια, την δε Αναστασία την έδεσαν σε έναν πάσσαλο και την έκαψαν ζωντανή. Έτσι έλαβεν τέλος το μαρτύριόν της και απήλθεν σε Αυτόν που ποθούσε, τον Χριστόν. Ήταν η 22α Δεκεμβρίου, την ημέρα αυτή τιμάται πανηγυρικά η μνήμη της.

Αγαπητοί μου Αναγνώστες, εύχομαι τα μαρτύρια των Αγίων, να ενδυναμώνουν την πίστιν μας στο Χριστό, περισσότερο όμως στους νέους, οι οποίοι  βαδίζουν έναν δύσκολο δρόμον, ερήμην της ηθικής και δεν ελέγχουν τα καταστροφικά ένστικτα τους.

Αγαπητή μου κ. Αναστασία Κουτσουμπού, Βράχε Κραταιέ και Φωτεινέ της Φωνής των Πειραιωτών, εγκάρδιες ευχές, για την σημερινήν επέτειον των ονομαστηρίων σου.

Σήμερα η Εκκλησία μας εορτάζει την Αγία, της οποίας επαξίως φέρεις το όνομά της. Σου εύχομαι να ευλογεί τα χρόνια σου, να σου δίνει μακρότητα ημερών, για να σκορπάς γύρω  σου την αγάπη, την καλοσύνη, την υπομονή και ο Κύριος μας, να σου το ανταποδίδει πολλαπλασίως, γιατί το αξίζεις.

Η ημέρα σήμερα είναι για σένα ξεχωριστή, είναι ημέρα χαράς για τις ευχές, που θα λάβεις από αγαπημένους φίλους.  Εύχομαι να εισακουστούν και να γίνουν γέφυρα, μεταξύ γης και ουρανού.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΘΕΑΡΕΣΤΑ

ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ

Μαρία Τσακανίκα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *