Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΕΙΔΗΣΕΙΣ

Περιφέρεια Αττικής..«Το 2023 έτος ανάπτυξης για την Αττική» Εγκρίθηκε ο Προϋπολογισμός

ΠΑΤΟΥΛΗΣΜε την υπερψήφιση των προτάσεων της Διοικούσας Παράταξης «Νέα Αρχή για την Αττική» για τον Προϋπολογισμό, τον Προγραμματισμό έργων και το Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης του οικονομικού έτους 2023, ολοκληρώθηκε η 24η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης κατά την εναρκτήρια ομιλία του, υπογράμμισε ότι η αλήθεια για τα βήματα που έχουν επιτευχθεί την περίοδο 2019 μέχρι σήμερα, φαίνεται μέσα από τα έργα που έχουν υλοποιηθεί αλλά και εκείνα που έχουν προγραμματιστεί. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους βασικούς στόχους της παράταξης που ηγείται για να επισημάνει ότι «το 2023 η Αττική θα είναι η περιφέρεια των έργων, της ανάπτυξης, των νέων θέσεων εργασίας, της ασφάλειας, της υγείας, της ευεξίας, της ανακύκλωσης και της αλληλεγγύης.

Τόσο ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης, όσο και ο εισηγητής Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Ν. Πέππας, αναφέρθηκαν στη «μαύρη τρύπα» που παρέλαβαν ως νέα διοίκηση το 2019, επισημαίνοντας ότι υπήρχαν μόλις 380 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι υποχρεώσεις για συμβασιοποιημένα και ενταγμένα στους προϋπολογισμούς έργα ξεπερνούσαν τα 2 δις ευρώ, καθώς ήταν έργα τα οποία απλά είχαν εγγεγραμμένους κωδικούς. «Στηρίξαμε το τεχνικό πρόγραμμα που βρήκαμε και αναζητήσαμε νέες πηγές χρηματοδότησης για έργα που είχε προβλεφθεί να εκτελεστούν με ίδιους πόρους», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Πατούλης.

Μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης επισήμανε ότι έχουν προγραμματιστεί 884 έργα, προϋπολογισμού 1,8 δις ευρώ, με χρηματοδότηση από ίδιους πόρους ενώ στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ έχουν εξασφαλιστεί 1,6 δις ευρώ, μέσω ΠΕΠ Αττικής, με προϋπολογισμό 110 εκ. ευρω έχουν ήδη ενταχθεί 26 έργα. Παράλληλα, με την αξιοποίηση της δυνατότητας χρηματοδότησης από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ χρηματοδοτούνται εμβληματικά έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης προϋπολογισμού 66 εκ. ευρώ. Στο Ταμείο Ανάκαμψης έχει ενταχθεί το  έργο ανάπλασης της Αθηναϊκής Ριβιέρας με 24,7 εκ €, ενώ εγκρίθηκαν πρόσφατα 54εκ € για δράσεις οδικής ασφάλειας στο δίκτυο της Περιφέρειας Αττικής. Επίσης, έχουν εγκριθεί  και ενταχθεί στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» δράσεις ύψους 10,2 εκ € που αφορούν σε Smart cities και ευφυείς εφαρμογές. Παράλληλα, έχουν υποβληθεί προς χρηματοδότηση στο «Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας» 3 εμβληματικές δράσεις (συντήρηση γεφυρών, χάραξη και διαπλάτυνση οδών, συντήρηση στηθαίων κ.α.) συνολικού προϋπολογισμού 227 εκ ευρώ. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην έγκριση του Περιφερειακού Προγράμματος Ανάπτυξης της Περιφέρειας Αττικής για τα έτη 2021-2025, συνολικού προϋπολογισμού 404 εκ. ευρώ.

Στο πρόγραμμα αυτό έχουν ενταχθεί όλα τα απαραίτητα έργα για την ασφάλεια των πολιτών, συντηρήσεις οδοποιίας, συντήρηση φωτεινής σηματοδότησης, στηθαία ασφαλείας, έργα ηλεκτροφωτισμού, καθαρισμοί φρεατίων, καθαρισμοί ρεμάτων, αποχιονισμοί κ.α. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στα έργα μέσω ΕΣΠΑ, όπως το παραολυμπακό αθλητικό κέντρο Ραφήνας, το διευρυμένο κέντρο υγείας Ανατ. Αττικής, ο βόρειος ποδηλατικός άξονας Γκαζι-Κηφισιά, η οδική ασφάλεια Κηφισού, η αναβάθμιση, εκσυγχρονισμός και αξιοποίηση του Λυσσιατρείου, ως θερμοκοιτίδα επιχειρηματικότητας και καινοτομίας.

Αναλυτικά κατά την παρουσίαση από τον Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη οι αλλαγές που αποτυπώνονται στο περιεχόμενο του νέου προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος είναι:

  • 884 έργα, προϋπολογισμού 1,8 δις ευρώ, θα εκτελεστούν με ίδιους πόρους. Ανάμεσα τους έργα μεγάλης αξίας για τον αθλητισμό, όπως το κλειστό της Νέας Σμύρνης και το Πέτρος Καπαγέρωφ στον Πειραιά. Μεγάλες αστικές αναπλάσεις όπως το Μικρολίμανο και ο Άγιος Διονύσιος στον Πειραιά. Έργα ασφαλτόστρωσης σε όλη την Αττική. Λιμενικά έργα σε νησιά του Σαρωνικού. Έμφαση δίνεται σε αντιπλημμυρικά έργα.
  • Μόνο στους ιδίους πόρους της Περιφέρειας είναι ενταγμένα 117 αντιπλημμυρικά έργα, προϋπολογισμού 405 εκ €.
  • Επιπλέον, έχουν ήδη ενταχθεί 26 έργα, προϋπολογισμού 110 εκ € στο ΠΕΠ Αττικής και έχει προβλεφθεί προϋπολογισμός 90 εκ€ για τη νέα προγραμματική περίοδο καθώς και δράσεις πολιτικής προστασίας 23 εκ €
  • Αξιοποιείται η δυνατότητα χρηματοδότησης από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ και έχουν υποβληθεί προτάσεις εμβληματικών έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης. Ενδεικτικά έργα:
  • αντιπλημμυρική προστασία ανατολικής λεκάνης δ.ε. Άνω Λιοσίων, 12 εκ €
  • ανάπλαση ρέματος Πικροδάφνης, 14 εκ €
  • διευθέτηση ρέματος Σαπφούς 25 εκ €
  • όμβρια Αγίας Παρασκευής , 15 εκ €

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στις συντονισμένες ενέργειες για μεταφορά  σε άλλες πηγές χρηματοδότησης την κατασκευή έργων όπως:

  • Στο Ταμείο Ανάκαμψης το έργο ανάπλασης της Αθηναϊκής Ριβιέρας που αφορά στο τμήμα της ακτογραμμής της Αθηναϊκής Ριβιέρας, από το Δ. Καλλιθέας έως το Δημαρχείο του Δ. Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, διασχίζοντας έξι Δήμους, προϋπολογισμού 24,7 εκ €. Στόχος η κατασκευή πεζόδρομου – ποδηλατόδρομου για τους πεζούς και τους ποδηλάτες όλου του λεκανοπεδίου. Η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ έχει ξεκινήσει τις απαραίτητες ενέργειες υλοποίησής του ώστε να είναι ολοκληρωμένο ως το τέλος του 2025.
  • Έγκριση 54εκ € για δράσεις οδικής ασφάλειας στο δίκτυο της Περιφέρειας Αττικής και πρόκειται να υλοποιηθούν δράσεις απαραίτητες για την ασφάλεια των πολιτών του λεκανοπεδίου. Ενδεικτικά θα κατασκευαστούν πρότυπες διαβάσεις διέλευσης πεζών, προμήθεια ηλεκτρονικών μέσων παρακολούθησης παραβιάσεων του ΚΟΚ, υπηρεσίες παρακολούθησης δομικής ακεραιότητας γεφυρών, κλπ.

Το 2023 η Αττική θα είναι η περιφέρεια των έργων, της ανάπτυξης, των νέων θέσεων εργασίας. Η Αττική της ασφάλειας , της υγείας και ευεξίας. Η Αττική της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας, της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης. Θα είναι η Περιφέρεια που θα προσελκύει χιλιάδες τουρίστες, θα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, περισσότερα και καλύτερα εισοδήματα, θα διασφαλίζει στους πολίτες της καλύτερη καθημερινότητα και καλύτερη ποιότητα ζωής. Και θα τα διασφαλίζει όλα αυτά γιατί στο τιμόνι της Περιφέρειας βρίσκεται μια διοίκηση που έχει σχέδιο, πρόγραμμα, όραμα, διάθεση για συνεργασίες και συναινέσεις. Μια διοίκηση που ενώνει και δεν διχάζει. Μια διοίκηση που ακούει τους πολίτες και δίνει λύσεις σε πραγματικά προβλήματα. Μια διοίκηση που σέβεται τους υπηρεσιακούς παράγοντες και τους εργαζόμενους γιατί πάνω από όλα τους θεωρούμε συνεργάτες μας θέλω να τους ευχαριστήσω για ότι έχουν κάνει και για ότι θα κάνουν για να μπορέσουμε να κάνουμε την αττική μια από τις καλύτερες περιφέρειες της Ευρώπης», επισήμανε ο Περιφερειάρχης Αττικής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *