Η Γιορτή των Φώτων και ο Πειραιάς
Οι γιορτές των Χριστουγέννων κλείνουν πάντα με τη μεγάλη γιορτή των Φώτων και των Αγιασμών των υδάτων. Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας όλοι θα πάνε να αγιάσουν τα νερά, άλλοι στα ποτάμια, στις λίμνες, στις δεξαμενές, οι περισσότεροι, όπως εμείς στον Πειραιά, στην θάλασσα, τη μεγάλη αγαπημένη των Ελλήνων. Εδώ μάλιστα, στον Πειραιά, θα έχουμε την τιμή να μας επισκεφτούν οι επίσημοι του κράτους. Θα δούμε τον Πρωθυπουργό, τους Υπουργούς, τους πρωτοκλασάτους πολιτικούς και θρησκευτικούς αρχηγούς και πάει λέγοντας, όλη η ηγεσία της Ελλάδας θα κατέβει στον Πειραιά. Ύστερα, μην τους είδατε και μην τους απαντήσατε, του χρόνου πάλι νάμαστε καλά!
Όλα θα είναι στολισμένα, στον Πειραιά μας, και τα καράβια του Πολεμικού και του Εμπορικού Ναυτικού θα είναι παραταγμένα με τις σημαίες τους να κυματίζουν χαρούμενα. Τι μεγάλη γιορτή και αυτή. Η καρδιά της Ελλάδας κτυπά πάνω στα κύματα και σαλπάρει. Τουλάχιστον μια φορά το χρόνο, εδώ στον Πειραιά, ζούμε σε ένα όνειρο. Όλων τα βλέμματα είναι στραμμένα πάνω μας και μεις καμαρώνουμε περήφανα. Το πρώτο λιμάνι της Ελλάδας βγαίνει από τη σκιά της Πρωτεύουσας και αποκτά τη δική του οντότητα.
Και όμως, όσοι κατοικούν στον Πειραιά γνωρίζουν καλά ότι ο Πειραιάς δεν είναι μόνο για την γιορτή των Φώτων, δεν είναι μια μικρή ασήμαντη εργατούπολη. Είναι η βιτρίνα της Ελλάδας είναι το άλφα και το ωμέγα ενός θαλασσινού κράτους. Αυτόν πρωτοβλέπουν οι ξένοι επισκέπτες, γι’ αυτόν ακούνε όλα τα λιμάνια του κόσμου. Είναι ένας αεικίνητος μαντατοφόρος της φυλής, είναι το ζωηρό μπλε που ενώνει τη θάλασσα με τον ουρανό. Είναι η πατρίδα των χιλιοτραγουδισμένων «παιδιών του Πειραιά» Είναι η πόλη που δεν μπορεί να παραμείνει κομπάρσος.
Αυτή λοιπόν η γιορτή των Φώτων, που είναι ισοδύναμη με τις άλλες μεγάλες γιορτές των Χριστουγέννων και του Πάσχα, καλό είναι να δίνει και το δικό της στίγμα. Όχι γιατί εδώ στον Πειραιά την τιμούμε ιδιαίτερα, αλλά για τις εξαιρετικές ιδιότητές της. Κατά πρώτον αγιάζονται τα νερά. Είναι η μεγάλη γιορτή των υδάτων, και η Ελλάδα, ζει μέσα στο νερό. Είναι ένα πανέμορφο νούφαρο που αρμενίζει σε όλα τα πέλαγα, μεταδίδοντας το άρωμα της κουλτούρας, του πολιτισμού, της αλληλεγγύης, της ελεύθερης σκέψης και της αγάπης για την ομορφιά και τον έρωτα.
Όταν πέφτει ο Σταυρός στη θάλασσα και αγωνίζονται οι κολυμβητές να τον πιάσουν, δεν το κάνουν για το έθιμο, δεν το κάνουν για το καλό. Προσπαθούν να δείξουν την αγάπη τους για το νερό που τους περιβάλλει, να ξεδιπλώσουν το σεβασμό τους για τη θρησκεία των προγόνων τους, να προβάλλουν τη ρώμη τους και την ευγενική άμυλά τους. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευλογία, όπως λέγεται, να πιάσεις πρώτος το σταυρό και να τον φέρεις με ευλάβεια στα χείλη σου. Αυτή είναι η ράτσα μας, ευαίσθητη ριψοκίνδυνη, τρυφερή και ευλαβής. Έτσι γαλουχήθηκε και με αυτά τα ιδανικά περνά από αιώνα σε αιώνα. Και φυσικά, καρδιά όλων αυτών είναι ο Πειραιάς.
Από τις αρχαίες ιεροτελεστίες και τους αγιασμούς των υδάτων, για τον εξευμενισμό της Θάλασσας και των υγρών στοιχείων, περάσαμε στο Χριστιανισμό, που όμως δεν απαρνήθηκε τα πατροπαράδοτα έθιμα. Κάθε μήνα γίνεται αγιασμός και κάθε χρόνο, τη μέρα των Φώτων, γίνεται ο μεγάλος. Αλλά και ο λαός, όταν θέλει να πάνε καλά οι υποθέσεις του, στον Αγιασμό καταφεύγει, στο υγρό στοιχείο αποθέτει τις ελπίδες του. Βλέπουμε δηλαδή συνέχεια, σε κάθε βήμα, την λατρεία των Ελλήνων για το νερό. Σάμπως και έχουμε γεννηθεί υδρόβιοι και όχι όντα της στεριάς. Αυτό, πολλές φορές, είναι και το μεγάλο προσόν μας.
Δεν υπάρχουν λάτρεις της Θάλασσας σαν τους Έλληνες. Στην αρχαιότητα είχαμε δεκάδες θεότητες της Θάλασσας με επικεφαλής τον Ποσειδώνα. Σήμερα έχουμε τον Άγιο Νικόλαο, τον Άγιο Σπυρίδωνα και πολλούς άλλους Αγίους, ή Αγγέλους, με επικεφαλής τον Ταξιάρχη Μιχαήλ. Αυτή είναι η Ελλάδα, αυτός και ο Πειραιάς. Σε όλα τα χωριά σε όλες τις πόλεις, θα βρεθούν και φέτος, κολυμβητές που θα πέσουν στα παγωμένα νερά να πιάσουν το Σταυρό, για να τους κρατά ο Θεός καλά όλο το χρόνο. Ας ευχηθούμε λοιπόν με την λήξη των Άγιων αυτών ημερών, που ζούμε, να υπάρξει παντού γαλήνη και η θάλασσα να είναι ήρεμη για να μην θρηνούμε πλέον θύματα εξ αιτίας της.