Η συνταγή της Φωνής..Σμυρναίϊκα αετουδάκια
Τα αετουδάκια τα έφτιαχναν κυρίως στην Σμύρνη, αλλά και γενικότερα στην χερσόνησο της Ερυθραίας και στην παραλία της Μικρασίας.
Τα έφτιαχναν πριν από την πρωτοχρονιά καθώς έπρεπε να τοποθετηθούν στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι μπροστά στο γηραιότερο μέλος της οικογενείας για να ευχηθεί λέγοντας:
«Όπως τον αετό, έτσι όμορφα και περήφανα να πετάει και η φαμίλια μας».
Τα αετάκια αποτελούσαν συμβολισμό για την σύνδεση των Ρωμιών της περιοχής με τον δικέφαλο αετό και τη βυζαντινή τους προέλευση.
Υλικά: 500 γρ. βούτυρο, 450 γρ. ζάχαρη, 1 ποτήρι φρεσκοστυμμένη πορτοκαλάδα, 80 γρ. κονιάκ, ½ κ.σ. σόδα, 2 βανίλιες, 500 γρ. αλεύρι, μισό χαρτάκι τριμμένο γαρίφαλο, γαρίφαλα ολόκληρα, 1 αυγό.
Εκτέλεση: Λιώνουμε το βούτυρο και το ανακατεύουμε με τη ζάχαρη για να λιώσει. Βάζουμε στο μίγμα τις βανίλιες, τη σόδα και την πορτοκαλάδα κι ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το κονιάκ και το τριμμένο γαρίφαλο μέχρι να αφομοιωθούν. Προσθέτουμε σιγά – σιγά το αλεύρι κι ανακατεύουμε (με τα χέρια) μέχρι να γίνει ομοιόμορφη ζύμη.
Μόλις διαμορφωθεί η ζύμη παίρνουμε κομμάτια και τα απλώνουμε, και με τα φορμάκια την κόβουμε και δημιουργούμε διάφορα σχεδιάκια (να μην είναι πολύ λεπτή η ζύμη). Τα βάζουμε στο ταψί και τα διακοσμούμε με ένα – δυο γαρίφαλα στο καθένα.
Χτυπάμε το αυγό και μ’ ένα πινελάκι και τα αλείφουμε ένα-ένα από πάνω. Βάζουμε το ταψί στο φούρνο στους 180° (αφού τον έχουμε προθερμάνει) για περίπου μισή ώρα, ώσπου να ροδίσουν.