ΑΓΙΟΣ ΜΑΚΑΡΙΟΣ Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ
Ο Άγιος Μακάριος, εγεννήθην σε χωριό της Άνω Αιγύπτου, έζησε κατά το έτος 730 μ.Χ. στα χρόνια του Μ. Θεοδοσίου. Αγάπησε την μοναχικήν ζωήν, υπεβλήθη σε υπερβολικούς κόπους ασκήσεως και έγινε παράδειγμα ασκητικού βίου. Από την ορθήν πνευματικήν ζωή, που έκανε, ο Θεός τον προίκισε με χαρίσματα προφητείας, θαυματουργίας και θεραπείας ιάσεων. Με αυτά τα θεάρεστα έργα και τα υπερφυσικά θαύματα, διέλαμψεν και ονομάσθην «Μέγας».
Ησχολείτο με την του Θεού ένωσιν, με την νοεράν προσευχήν και με όσα είχαν σχέσιν με τον ουρανόν. Για να μπορέσει και ο Κύριος, ο Μέγας και Υπερούσιος, να ενωθεί με τις ψυχές των Αγίων και των Αγγέλων, έλαβε σώμα ανθρώπινο, για να γίνει μέτοχος της αθανάτου ζωής της Θεότητός Του.
Σε ηλικίαν 30 ετών απεσύρθην στην έρημον της Συρίας, έζησε 60 έτη, διετέλεσε μαθητής του οσίου Αντωνίου, ό οποίος εθαύμασε τις αρετές του και του είπε: «Σε σένα αναπαύθηκε το Πνεύμα το Άγιον».
Το μεγαλύτερόν του έργον του είναι η συγγραφή πενήντα περίπου ομιλιών, γεμάτες ψυχικήν ωφέλειαν και σοφίαν του Πνεύματος.
Ο Συμεών ο Μεταφραστής θαυμάζοντας τους λόγους του, τους εχώρισε σε 150 κεφάλαια, εύκολα και κατανοητά. Για να διαβάζονται με ευχαρίστησιν, τα στόλισε με θελκτική και πειστική γλώσσα για να γοητεύουν τις καρδιές των μελετητών.
Αναφέρομε αποσπάσματα από τις ομιλίες Του, που περιέχονται στην «Φιλοκαλία», μίαν συλλογή βιβλίων με πολλά θεολογικά άρθρα, πατέρων της Εκκλησίας.
Άξιος να πλησιάσει τον Θεόν είναι ο άνθρωπος, που έχει καθαρά χέρια και καθαρή καρδιά, για να έχει όμως καθαρή καρδιά, δεν πρέπει να έχει δύο γνώμες, δηλ. να υποστηρίζει πότε το καλό και πότε το κακό, ή το ωφέλιμο και το βλαβερό.
Μερικά παραδείγματα από την ζωήν.
Στο αλώνι σου δεν θα ζέψεις δύο ζώα, διαφορετικού γένους, δηλ, βόδι και όνον, αλλά του ίδιου γένους. Και στο αλώνι της καρδιάς μας δεν πρέπει να αλωνίζουν μαζί η αρετή και η κακία, αλλά μόνον η αρετή. Η ψυχή δεν πρέπει να συμμετέχει στο Πνεύμα του Θεού και στο Πνεύμα του κόσμου.
Ο ανθρώπινος νους πρέπει να υποτάσσεται μπροστά στο μυστήριον του Θεού και να μην ρωτά το γιατί, διότι η λογική του Θεού, διαφέρει από αυτήν των ανθρώπων. Πως λοιπόν μπορούμε να ερμηνεύσομε τα ανερμήνευτα και να κατανοήσομε το Ακατάληπτον.
Όσα προέρχονται από την Θείαν Χάριν, έχουν αγάπη, χαρά, ειρήνη, αλήθεια, για αυτό κάνουν τον άνθρωπον να ζητά πάντα την αλήθειαν. Όσα όμως προέρχονται από την αμαρτία, δεν έχουν αγάπη και χαρά του Θεού.
Ο μεγάλος ψαλμωδός Δαυϊδ συμπληρώνει: «αν μη Κύριος οικοδομήσει οίκον τον της ψυχής, μάτην κοπιώμεν πλην γαρ αυτού, ου πράξις, ου λόγος τελείται». (Στίχος αναβαθμού, ήχου βαρέως) Δηλ., αν ο άνθρωπος θέλει να κερδίσει την σωτηρία της ψυχής του, πρέπει να συνεισφέρει και τους δικούς του κόπους.
Και συνεχίζει απευθυνόμενος στον άνθρωπο: «Αν έχασες άνθρωπε την δόξα, που είχες στην αρχή της δημιουργίας, είναι γιατί παραμέλησες τις εντολές του Θεού και υποτάχτηκες στις εντολές του πονηρού.
Επέστρεψε πάλι στην ζωή του Παραδείσου, με πολλούς αγώνες και προσπάθειες, για να γίνεις Ναός του Θεού, το οποίον θα διατηρήσεις άσπιλον. Τότε ο Κύριος θα κατοικήσει μέσα στην ψυχήν σου.
Και ο Απόστολος μας καλεί να δούμε με ποίον τρόπον θα φτάσει καθένας στον Θεόν (Προς Ρωμ. ιβ΄,2). Λέγει Κύριος: «Να μην εξομοιώνεσθε με αυτούς, που είναι προσκολλημένοι σε μάταιες σκέψεις και φροντίδες του παρόντος βίου. Αλλά να μεταμορφώνεσθε δια της ασκήσεως, ώστε να διακρίνετε, ποίον είναι το θέλημα του Θεού, το οποίον είναι ευάρεστον και συγχρόνως τέλειον».
Για τα κρυφά πάθη του ανθρώπου, που είναι ριζωμένα βαθειά στην ψυχή του και δύσκολα φεύγουν, μας παρακινεί ο Άγιος να προσευχόμεθα συχνά και θερμά προς τον Κύριον. Αν ένας άνθρωπος μιλά ειρηνικά με τους άλλους και τον επαινούν, αλλά μέσα του σχεδιάζει να κάνει κάποιο κακό, αλλοίμονον η τιμωρία θα είναι μεγάλη.
Εκοιμήθην εν ειρήνη σε ηλικία 90 ετών, το έτος 391μ. Χ, Η Εκκλησία μας Τον εορτάζει στις 19 Ιανουαρίου.
Αγαπητοί μου Αναγνώστες, πρέπει πάντα να επιδιώκουμε το καλόν, προς δόξαν Θεού και όχι για δικόν μας έπαινον. Μόνον τότε η ευλογία του Κυρίου θα μας συνοδεύει.
ΝΑ ΕΧΟΜΕ ΤΗΝ ΕΥΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ
Mαρία Τσακανίκα