Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

Η ΑΓΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΑΙ ΜΑΡΙΑ

ΤΣΑΚΑΝΙΚΑΤον μήνα Ιανουάριο εορτάζονται και τιμώνται από την Εκκλησία δύο Άγιες οικογένειες, που μεγάλωσαν τα παιδιά τους σύμφωνα με το θέλημα του Θεού  και αναδείχθηκαν στύλοι της οικογενείας.

Την περίοδον αυτήν, που ο θεσμός της οικογένειας περνάει κρίση, ας παρουσιάσουμε οικογένειες, που έζησαν  μέσα στην αγιότητα και έγιναν παράδειγμα προς μίμησιν, διότι μόνον με την χριστιανική πίστιν οδηγείται ο άνθρωπος στην Βασιλεία των ουρανών. Ο Όσιος Ξενοφών, η σύζυγός του Μαρία και τα τέκνα αυτών Αρκάδιος και Ιωάννης, είναι  παράδειγμα αγίας οικογένειας, πολύ διδακτικό για την εποχή μας, κατά την οποίαν η αμαρτία εξαφάνισεν τις αρετές των ανθρώπων και ο Θεός μας εγκατέλειψε.

Η Άγια αυτή οικογένεια ζούσε στην Κων/πολιν, στα χρόνια του βασιλέα Ιουστινιανού με ευσέβεια, αν και ήταν πολύ πλούσιοι.

Διαπαιδαγώγησαν τα παιδιά τους Αρκάδιον και Ιωάννην, σύμφωνα με το θέλημα του Θεού, τα ανέθρεψαν χριστιανικά, τα έβαλαν στον δρόμον του Θεού, φρόντισαν να τους δώσουν τα κατάλληλα εφόδια για την επαγγελματικήν τους αποκατάστασιν.

Αν και είχαν σπουδάσει στην  Κων/πολιν, οι γονείς τους ήθελαν να σπουδάσουν και τις νομικές επιστήμες, για να εξασφαλίσουν σπουδαίες και καλές θέσεις σε δημόσιες υπηρεσίες του Βυζαντινού κράτους. Για τον λόγον αυτό σκέφτηκαν να τα στείλουν στην Βηρυτό, για ανώτερες σπουδές.

Το ταξίδι τους όμως με πλοίο για την Βηρυττό έκρυβε ένα τραγικό τέλος, το πλοίον εναυάγησε και κανένας δεν γνώριζε, ούτε μπορούσε να μάθει τι έγιναν οι ναυαγοί. Χάθηκαν τα ίχνη των δύο αδελφών και δεν υπήρχε ελπίδα σωτηρίας. Οι γονείς όμως με πίστιν στον Θεόν, ξεκίνησαν από την Κων/πολιν για τα μέρη της  Παλαιστίνης και της Συρίας, προς αναζήτησιν των τέκνων των. Η απόφασις βέβαια ήταν καταδικασμένη σε αποτυχία. Όχι όμως για την αγίαν και σεπτήν οικογένεια, που ζούσε μόνον για να δοξάζει τον Θεόν και να υπακούει στο θέλημά Του. Και ο Θεός, που βλέπει την πίστιν τους, καθοδηγεί τους γονείς, εκεί που βρίσκονται τα παιδιά τους. Η πίστη τους ήταν στερεωμένη στην πέτρα, που είναι ο Χριστός, όπως μας αναφέρει ο Ιερός Χρυσόστομος.

Σύμφωνα με το απόσπασμα, από την ομιλία του Ιερού Χρυσοστόμου, «ολλά τα κύματα και χαλεπόν το κλυδώνιο (τρικυμία), αλλ’ ου δεδοίκαμεν (φοβηθήκαμε), μην καταποντισθώμεν, διότι επί της πέτρας εστήκαμεν» (μετάφρασις): Και πολλά να είναι τα κύματα και οι τρικυμίες, δεν θα πνιγούμε, αν έχομε στερεωθεί στην πέτρα δηλ. στον Χριστόν.

Οι τραγικοί γονείς έφτασαν, θλιμμένοι μεν αλλά με πίστιν στον Θεόν, στα Ιεροσόλυμα. μήπως κάπου  συναντήσουν τα παιδιά τους. Βάδιζαν με την ελπίδα ότι κάπου θα αντικρύσουν τα τέκνα τους. Κάποια στιγμή ο Ξενοφών και η Μαρία βλέπουν δύο νέους με μοναχικόν ένδυμα, ω! τι θαύμα είναι αυτό, αυτά ήταν τα παιδιά τους. Συγκινημένοι οι γονείς, είδαν ότι τα λόγια τους δεν επήγαν χαμένα, Ο Χριστός και η θερμή πίστις τους έσωσε. Την ώρα του ναυαγίου ικέτευαν τον Θεόν, να τους σώσει και θα αφιερώσουν την ζωήν τους σε Αυτόν. Οι γονείς ξαφνιάστηκαν και ευχαριστούσαν τον Θεόν, για την σωτηρία τους. Φόρεσαν και αυτοί το μοναχικόν  ένδυμα για να ζήσουν με προσευχήν και νηστείαν το υπόλοιπον της ζωής τους.

Στα συναξάρια της Εκκλησίας μας αναφέρονται πολλές άγιες οικογένειες, όπως οι Τρείς μέγιστοι Ιεράρχες, οφείλουν την παιδεία τους στις άξιες μητέρες τους.

Τα παιδιά στην κάθε οικογένεια είναι δώρα Θεού και οι γονείς συνεργάτες Αυτού. Για αυτόν τον λόγον πρέπει να τα μεγαλώνουν  σύμφωνα με τις εντολές Του, για να δέχονται την φώτισιν του Αγίου Πνεύματος, που ειρηνεύει, χαροποιεί την καρδιά και οδηγεί στην σωτηρίαν. Η Εκκλησία μας τους τιμά και τους εορτάζει στις 26 Ιανουαρίου.

Αγαπητοί μου Αναγνώστες ας ψάλλομε το Κοντάκιον της εορτής, στο οποίον ο Ιερός υμνωδός υμνεί και θαυμάζει τους γονείς, για τα πνευματικά τους χαρίσματα και χαίρονται για την ανεύρεσιν των τέκνων αυτών.

«Την του βίου θάλασσαν διεκφυγόντες Ξενοφών ο δίκαιος, συν τη συζύγω τη σεπτή, συν ουρανοίς συνευφραίνοντας μετά των τέκνων, Χριστόν μεγαλύνοντες».

Mαρία Τσακανίκα

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *