Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Δήμος Πειραιά τίμησε τον Πειραιώτη ήρωα των Ιμίων Αντιναύαρχο Παναγιώτη Βλαχάκο

Επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη του ήρωα Αντιναυάρχου Παναγιώτη Βλαχάκου, που έπεσε στο καθήκον την 31η  Ιανουαρίου 1996 μαζί με τους Χριστόδουλο Καραθανάση και Έκτορα Γιαλοψό, κατά την κρίση των Ιμίων, από τον δήμο Πειραιά στον ανδριάντα του, στην πλατεία Κωνσταντίνου Καραμανλή, Κυρι

Ο Δήμος Πειραιά τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη του ήρωα Αντιναυάρχου Παναγιώτη Βλαχάκου Π.Ν., που «έπεσε» στο καθήκον μαζί με τους Χριστόδουλο Καραθανάση  και Έκτορα Γιαλοψό, κατά την κρίση των Ιμίων, την 31η  Ιανουαρίου 1996.

 

IMG_1711Παρουσία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Τάκη  Θεοδωρικάκου, που εκπροσώπησε την Ελληνική Κυβέρνηση,  του εκπροσώπου του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, Βουλευτή κ.  Νικολάου Μανωλάκου, του εκπροσώπου  του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναυάρχου Ιωάννη Δρυμούση και  εκπροσώπων  των αρχών και φορέων της πόλης, τελέστηκε η επιμνημόσυνη δέηση, στον ανδριάντα του Παναγιώτη Βλαχάκου, στην πλατεία Κωνσταντίνου Καραμανλή, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πειραιώς, κ.κ. Σεραφείμ.

IMG_1695

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, στον χαιρετισμό του, τόνισε:

«Ο Δήμος Πειραιά, όπως κάθε χρόνο, τιμά τη μνήμη του Παναγιώτη Βλαχάκου, του Πειραιώτη αξιωματικού του Πολεμικού Ναυτικού, που «έπεσε» στο καθήκον, την τραγική νύχτα των Ιμίων, τον Ιανουάριο του 1996.

Πέρασαν 27 χρόνια από τότε, όμως οι μνήμες των δραματικών στιγμών που βίωσε η χώρα, αλλά και η συγκίνηση για την απώλεια των τριών αξιωματικών μας, του Παναγιώτη Βλαχάκου, του Έκτορα Γιαλοψού και του Χριστόδουλου Καραθανάση, παραμένουν έντονες και το ίδιο δυνατές.

Ειδικά για τον Πειραιά, η απώλεια ήταν μεγάλη, καθώς χάθηκε ένας συμπολίτης μας, γεμίζοντας την οικογένειά του, πρώτα απ’ όλους, αλλά και την πόλη μας  με θλίψη.

Ο Δήμος Πειραιά, με αυτό το ετήσιο μνημόσυνο, διατηρεί ζωντανή τη μνήμη, τιμά τον Παναγιώτη Βλαχάκο που έχασε τη ζωή του, υπερασπιζόμενος την πατρίδα μας και την τιμή όλων των Ελλήνων.

Δυστυχώς, ακόμα και σήμερα, οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις παραμένουν οξυμένες. Φέτος μάλιστα, η  προκλητικότητα της τουρκικής Κυβέρνησης σε επίπεδο φρασεολογίας και απειλών προς τη χώρα μας  ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Απέναντι σε αυτή την συμπεριφορά, οφείλουμε όλοι να είμαστε ενωμένοι. Όταν πρόκειται για κρίσιμα ζητήματα και ειδικά για εθνικά θέματα, οφείλουμε να  παραμερίζουμε τις ιδεολογικές μας διαφορές και να γινόμαστε όλοι ένα.

Η παρουσία όλων  σήμερα εδώ, της Ελληνικής Πολιτείας και της Πειραϊκής κοινωνίας είναι συγκινητική.

Γι αυτό σας ευχαριστώ όλους».

 

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Τάκης  Θεοδωρικάκος, εκπροσωπώντας την Ελληνική Κυβέρνηση,  στον χαιρετισμό του, σημείωσε :

«Τιμάμε σήμερα την μνήμη του αντιναυάρχου Παναγιώτη Βλαχάκου και ασφαλώς και του  Χριστόδουλου Καραθανάση και του Έκτορα Γιαλοψού. Τρεις ήρωες της σύγχρονης Ελλάδας.

Τα γεγονότα της 31ης Ιανουαρίου 1996 αποτελούν μια τραγική ανάμνηση για κάθε Έλληνα. Μέσα σε κείνη τη νύχτα συμπυκνωθήκαν με τόσο δραματικό τρόπο τα γνωρίσματα της ιστορικής πορείας του έθνους μας.

Η αγάπη για την πατρίδα ως ύψιστη αξία ζωής, η απόλυτη αίσθηση του καθήκοντος, η αυτοθυσία για την Ελλάδα.

Την Ελλάδα που έχει μάθει να πορεύεται σε άγρια και απειλητικά κύματα ανά τους αιώνες. Που αντιμετωπίζει διαρκώς την απειλή και την επιβουλή.

Την Ελλάδα που δεν κάνει και δεν πρόκειται ποτέ να κάνει εκπτώσεις σε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας και αξιοπρέπειας.

Που δίδαξε πολλές φορές στην ανθρωπότητα ότι η δύναμη της ψυχής και η αφοσίωση στην  πατρίδα μπορεί να υπερνικήσει πολυάριθμους αντιπάλους και που κάθε γενιά Ελλήνων μπορεί ανά πάσα στιγμή και με κάθε κόστος να σηκώσει και εκείνη επάξια  στους ώμους της το βαρύ φορτίο της υπεράσπισης της πατρίδας, όταν κληθεί από την ιστορία να το πράξει.

Αυτό έπραξαν οι 3 ήρωες των Ιμίων. Αυτό έπραξε ο Παναγιώτης Βλαχάκος. Στο ελικόπτερό τους με κατεύθυνση τα Ίμια. Είχαν μαζί τους την αυταπάρνηση, υπέρτατη αγάπη για την Ελλάδα. Οδηγός τους ήταν το αόρατο νήμα ηρωισμού και δόξας, που διαπερνά την ιστορία μας, διασφαλίζοντας στο Έθνος τη συνέχεια και τη πρόοδό τους στο αύριο.

Οφείλουμε να αντλούμε διδάγματα από την ιστορία μας. Σε μια δύσκολη συγκυρία αυτά αποτελούν πυξίδα και προϋπόθεση αισιοδοξίας για το μέλλον.

Το σπουδαιότερο: όταν μιλάμε για την εθνική ασφάλεια και την εθνική κυριαρχία, οφείλουμε όλοι να είμαστε απολύτως  ενωμένοι. Ο διχασμός και η εσωστρέφεια, από όποιους υποκινούνται, δεν εκφράζουν διαφωνίες για το παρόν, αλλά ανευθυνότητα για το αύριο.

Η ιστορία μας είναι γεμάτη με κόκκινες γραμμές. Γραμμένες από το αίμα ηρώων. Από τον Σεπτέμβριο του 2022 ο Παναγιώτης Βλαχάκος είναι και πάλι φρουρός του Αιγαίου. Η νέα πυραυλάκατος του Πολεμικού Ναυτικού φέρει το όνομά του και πλέει στα γαλανά νερά του Αιγαίου, άγρυπνος φύλακας των συνόρων μας. Με αυτόν τον τρόπο η Πολιτεία αποφάσισε να τιμήσει με τον πιο εμβληματικό τρόπο, τη μνήμη του ανθρώπου που την τίμησε και έδωσε και την ζωή του γι΄ αυτήν. Οφείλουμε κάθε ημέρα να αγωνιζόμαστε για να κάνουμε πράξη το νόημα της θυσίας τους. Όχι μόνο του Παναγιώτη, αλλά και του Χριστόδουλου, του Έκτορα και όλων των ανά τους αιώνες Ελλήνων, που δέχτηκαν σε κάποια στιγμή της ζωής τους το ιστορικό κάλεσμα της εθνικής μας μοίρας να δώσουν το αίμα τους γι΄ αυτήν.

Γι΄ αυτόν τον λόγο, ας δουλέψουμε όλοι οι Έλληνες μαζί με ενότητα και αποφασιστικότητα. Για να δυναμώσουμε και άλλο την Πατρίδα μας, την ισχύ της, την προοπτική της, την αυτοπεποίθηση όλων μας στο αύριο. Για να παραδώσουμε στα παιδιά μας μια Ελλάδα με ένδοξη ιστορία, αλλά και ένδοξο παρόν και μέλλον.

Αιώνια τιμή και δόξα στον Παναγιώτη Βλαχάκο. Αθάνατος!».

 

Ο αδελφός του ήρωα των Ιμίων Παναγιώτη Βλαχάκου και επικεφαλής του συνδυασμού «Πειραιάς – Πόλη – Πρότυπο»  κ. Νίκος Βλαχάκος,  στον χαιρετισμό του, επεσήμανε:

«Άλλη μία ημέρα τιμής για τους φύλακες της ειρήνης,  άλλη μία ημέρα που ανήκει αποκλειστικά στους τρεις ήρωες των Ιμίων και στο Πολεμικό Ναυτικό. Στους ανθρώπους αυτούς, που όταν τους καλεί το πατριωτικό τους καθήκον τους χαρακτηρίζει απόλυτα η τόλμη και η αυτοθυσία. Είναι αυτοί που ξέρουν να τιμούν τη στολή τους και το εθνόσημο. Αυτό αποδείξατε περίτρανα και εσείς οι τρεις εκείνο το μοιραίο βράδυ, με τίμημα την ίδια σας τη ζωή.  Σκοπός σας ήταν μόνο η διαφύλαξη των ελληνικών συνόρων,  στόχος σας τα σύνορά μας να είναι πάντα γαλάζια.

Οι προκλήσεις των γειτόνων μας κλιμακώνονται όλο και περισσότερο. Βέβαια, νέα υπερσύγχρονα αεροπλάνα για την πολεμική μας αεροπορία,  αλλά και πλοία προστίθενται στον στόλο μας, ώστε να διαφυλάσσουν τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή. Ο ελληνικός ουρανός θωρακίζεται συνεχώς, ταυτόχρονα δημιουργείται ένα ισχυρότερο ναυτικό με περισσότερες δυνατότητες.

Η Πολιτεία ναυπήγησε δύο υπερσύγχρονες πυραυλακάτους ικανές να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πρόκληση:  την «Αντιπλοίαρχος Καραθανάσης» και την «Αντιπλοίαρχος Βλαχάκος»,  τιμώντας σας, έτσι ώστε η ηρωική σας πράξη να μείνει άσβεστη στη διαδρομή της ιστορίας της πατρίδας μας.

Αδελφέ μου,  πάντα μαλάκωνε τον πόνο μου ότι μαζί με τον Χριστόδουλο και τον Έκτορα είσαστε άγρυπνοι φρουροί του Αιγαίου.  Τώρα  πια με την πυραυλάκατο που φέρει το όνομά σου, καμαρώνω γιατί κυριολεκτικά και ουσιαστικά πλέεις και φυλάς τα γαλάζια νερά  αυτής της ξεχωριστής πατρίδας.  Μία ευχή μόνο, να φιλάς το πλήρωμά σου.

Κύριε δήμαρχε,  η οικογένειά μου κι εγώ είμαστε ευγνώμονες που δεν ξεχνάτε».

 

Στεφάνια κατέθεσαν:

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης.

Εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης,  o Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Τάκης Θεοδωρικάκος.

Εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, ο Βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νήσων, κ. Νικόλαος Μανωλάκος.

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Κώστας  Κατσαφάδος.

Ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης.

Εκ μέρους της Περιφέρειας Αττικής, η Αντιπεριφερειάρχης  Πειραιά,

κα Σταυρούλα Αντωνάκου.

Ο  Δήμαρχος Κορυδαλλού, κ. Νικόλαος Χουρσαλάς.

Εκ μέρους της Δημοτικής Παράταξης «Πειραιάς σε Τάξη», το μέλος και υπεύθυνος στα πολιτιστικά κ. Κώστας Πρέκας.

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά κ. Βασίλης Κορκίδης.

O Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά κ.  Γιώργος Παπαμανώλης – Ντόζας.

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, κ. Νικόλαος Πλατανησιώτης.

Εκ μέρους του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, ο Σύμβουλος, κ. Νικόλαος Μπιλίρης.

Ο  Πρόεδρος του  Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά, κ. Μιχάλης Αγρανιώτης.

Ο Πρόεδρος του Πειραϊκού Συνδέσμου Πειραιά,  κ. Ευάγγελος Καρλάφτης.

Εκ μέρους της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας, ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης, Αντιπτέραρχος ε.α.  κ. Γεώργιος Καραδήμας.

Ο Πρόεδρος της  Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος, κ. Σταύρος Βοϊδονικόλας.

Εκ μέρους της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών – Πειραιώς, το μέλος της Ομοσπονδίας, κ. Αλέκος Δραγουμάνος.

Ο ταμίας του Ηπειρωτικού Συνδέσμου Πειραιώς, κ. Σπυρίδων Γούνης.

Ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά, κ. Παύλος Σκλαβούνος.

Η Πρόεδρος του Συνδέσμου Γυναικών Κρήτης και Νήσων Αιγαίου κα Άννα Δασκαλάκη.

Η Πρόεδρος της Ένωσης Απανταχού Μανιατών «Η ΜΑΝΗ», κα Δήμητρα Κούβαρη.

Η Πρόεδρος του Συνδέσμου Νέου Φαλήρου κα Αργυρώ Λαγκαδιανού.

Η Πρόεδρος  του Ομίλου «ΕΞΑΛΕΙΠΤΡΟΝ» κα Νανά Λάτση.

Εκ μέρους  της οικογένειας,  η ανιψιά του ήρωα κα Έλενα Βλαχάκου.

Στην επιμνημόσυνη δέηση παρέστησαν: Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κα  Δόμνα Μιχαηλίδου, ο πρώην Υπουργός  Ναυτιλίας  και Βουλευτής  κ. Θοδωρής  Δρίτσας,  οι Βουλευτές κ.κ. Γιάννης Μελάς, Χριστόφορος Μπουτσικάκης και κα Νόνη Δούνια.    Ο  Κεντρικός Λιμενάρχης Πειραιώς  Αρχιπλοίαρχος Σπυρίδων Ευαγγελίδης.  Ο πρώην αρχηγός Στόλου κ. Παναγιώτης Λυμπέρης.  Οι Αντιδήμαρχοι: κυρίες Αθηνά Γλύκα –  Χαρβαλάκου  και Κυριακή  Μπουρδάκου και οι κ.κ. Δημήτρης Καρύδης, Γρηγόρης Καψοκόλης,  Δημήτρης Αράπης, Παναγιώτης Ρέππας και Λεωνίδας Μανωλάκος. Οι Εντεταλμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι κα Αλεξάνδρα – Γερασιμούλα Τουμαζάτου και  οι κ.κ. Χαρουτιούν Μαρκαριάν,  Γιώργος  Βίτσας και  Αντώνης Μοραντζής.  Ο επικεφαλής  του συνδυασμού «Πειραιάς σε Τάξη»  κ. Σταύρος Κοσκωτάς.

Ο Πρόεδρος της Δημοτικής Ραδιοφωνίας Πειραιά «Κανάλι Ένα»  κ. Αλέξανδρος Τζεφεράκος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.  Κυριάκος Σιγαλάκος και η κa Αναστασία Λεωτσάκου,  ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου κ. Βασίλης Ταταρόπουλος, ο επίτιμος Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά κ. Παναγιώτης Κουβάτσος, Κοινοτικοί  σύμβουλοι, ο Διοικητής του Γενικού Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Μεταξά»  κ. Χαράλαμπος Τουμπέκης,  μέλη Δ.Σ.  φορέων και συλλόγων της πόλης.

 

Στην τελετή  απέδωσαν τιμές  η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού  και η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Πειραιά.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *