Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο ΑΓΙΟΣ ΖΗΝΩΝ Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

 

ΤΣΑΚΑΝΙΚΑΗ ζωή των  Χριστιανών είναι συνυφασμένη με την ζωήν των Αγίων. Κάθε τάξις επαγγελμάτων εορτάζει και έχει προστάτην κάποιον Άγιον. Με αυτόν τον τρόπον, οι προστάτες Άγιοι των επαγγελμάτων είναι θετικοί, γιατί συνδέεται  περισσότερον η ζωή μας με τους Αγίους και έχομε πολλές ευκαιρίες να προσευχόμεθα δια μέσου Αυτών στον Χριστόν.

Η Εκκλησία  εορτάζει πολλούς Αγίους, διότι οι βίοι τους μαρτυρούν τον σκοπόν της ζωής μας. Έζησαν θεάρεστον  βίον, σύμφωνα με την διδασκαλίαν του  Χριστού και τις εντολές του. Εβίωσαν το Ευαγγέλιον, αγωνίστηκαν τον καλόν επίγειον αγώνα, έδειξαν αγάπη στον πλησίον τους, εθαυματούργησαν και τέλος βρήκαν μαρτυρικόν θάνατον, προς δόξαν Θεού.

Κατά τον Απόστολο Παύλον, οι Άγιοι δεν είναι λίγοι, είναι «νέφος» Αγίων, τους οποίους τιμά, η Εκκλησία μας και έχει καθιερώσει και την εορτήν «των Αγίων Πάντων».

Σε όλα τα επαγγέλματα υπάρχουν προστάτες άγιοι, μεταξύ Αυτών είναι και ο εορτάζων την 10ην Φεβρουαρίου, Άγιος Ζήνων, προστάτης των Ταχυδρομικών Υπαλλήλων.

Λίγα λόγια για τον βίον του

Καταγόταν από την Καισάρεια, γεννήθηκε το 339μ.Χ. από γονείς πλουσίους. Αγάπησε την μόρφωσιν και διακρίθηκε για της αρετές του και την αρτίαν μόρφωσίν του. Όταν στον θρόνον ανέβηκε ο Ουάλης, του ανέθεσε μεγάλα αξιώματα και την θέσιν του βασιλικού ταχυδρόμου. Κατά την διάρκεια της βασιλικής του εργασίας, εφιλοξενείτο πολλάκις σε μοναστήρια σε ασκητήρια. Όταν όμως άκουσε  το κήρυγμα και τα λόγια του  Μ. Βασιλείου, μαγεύτηκε με την ασκητικήν και ταπεινή ζωή του. Περιφρόνησε τις γήϊνες και μάταιες απολαύσεις και έζησε και Αυτός ως ερημίτης, σαράντα χρόνια, σε μία σπηλιά, που είχεν χρησιμοποιηθεί ως τάφος, στα βουνά της Αντιοχείας. Ετρεφόταν με ολίγον ψωμί και νερό, που του  έφερνε ένας χριστιανός. Ο Θεός τον αξίωσε θαυματουργικής δυνάμεως.

Εκοιμήθην το έτος 417μ.Χ.σε ηλικία 78 ετών αφήνοντας φήμη οσίου ασκητού, σε όλην την Βυζαντινήν Αυτοκρατορίαν. Όλος ο θαυμαστός βίος του Αγίου, περιέχεται σε αυτούς τους ολίγους  στίχους του Συναξαρίου:

«Ζήνων τα τερπνά της Εδέμ ζητών μόνα. εις τέρψιν είχεν την λύσιν του σαρκίου». Μετάφρασις: «Ζήνωνα, ζητούσες μόνον την ευχαρίστησιν της Εδέμ και η χαρά Σου ήταν ο θάνατος της σάρκας σου».

Κατά τον Απόστολον Παύλον, οι Άγιοι δεν είναι ολίγοι, είναι, «νέφος Αγίων», τους οποίους η Εκκλησία τιμά και μάλιστα έχει καθιερώσει και την εορτή των «Αγίων πάντων». Οι Άγιοι με την ζωήν τους και τα έργα τους, μας παρακινούν, για βίωσιν της ευαγγελικής διδασκαλίας, διότι τότε ο Χριστός μπορεί να γίνει ζωή μας και οι εντολές του μπορούν να εφαρμοστούν σε κάθε εποχή.

Με αφορμήν τον προστάτην των ταχυδρομικών υπαλλήλων, Άγιον Ζήνωνα, θα αναφέρομε αλφαβητικά ορισμένα επαγγέλματα και τον  προστάτην Άγιόν τους.

Αγιογράφοι, σε αυτούς ανήκει ο Ευαγγελιστής Λουκάς εορτάζει στις 18 Οκτωβρίου, έχει ιστορίσει δεκάδες εικόνες και τρεις εικόνες της Παναγίας βρεφοκρατούσας.

Αεροπόροι, οι Αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ, εορτή 8 Νοεμβρίου.

Προστάτης των αθλητών, είναι ο γενναίος αθλητής Άγιος Δημήτριος, οποίος ενέπνευσε και ευλόγησε τον Άγιον Νέστορα, να νικήσει τον Λυαίον. Εορτάζουν  26 και 27 Οκτωβρίου.

Αλιέων, είναι οι Άγιοι Απόστολοι, που αναφέρονται στο κατά (Ματθ. δ΄19) «και ποιήσω υμάς αλιείς ανθρώπων» αλλά και πριν τους καλέσει να γίνουν μαθητές του «ήσαν γαρ αλιείς» Εορτάζουν 30 Ιουνίου.

Ανθοπωλών ο Άγιος Μιχαήλ (Πακνανάς), ο Αθηναίος (9 Ιουλίου).

Αρτοποιών προστάτης ήταν ο ευσπλαχνικός Άγιος Παντελεήμων, ο οποίος έδινε ψωμί στους πτωχούς και έκανε πολλές αγαθοεργίες.(27 Ιουλίου)

Ο Άγιος Σπυρίδων ο θαυματουργός, τιμάται ιδιαίτερα στην Κέρκυρα και λόγω του ονόματός Του θεωρείται ότι προστατεύει την εποχήν της σποράς.

Αρωματοπωλών, η Αγία Μαρία η Μαγδαληνή (22 Ιουλίου).

Αυτοκινητιστών, οδηγών μεταφορέων, ο Άγιος Χριστόφορος (9 Μαϊου).

Βοσκών, ο Άγιος Σώζων 7 Σεπτεμβρίου, το επάγγελμά του ήταν βοσκός, έζησε στο τέλος του 3ου αιώνα.

Εκπαιδευτικών, οι Τρείς Ιεράρχες, εορτάζουν 30 Ιανουαρίου,

Βουλευτών: Άγιος Ιωσήφ, ο απ΄ Αριμαθαίας, ο ευσχήμων βουλευτής (Γ΄ Κυριακή του Πάσχα).

Δικαστών: Άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης (3 Οκτωβρίου).

Αγαπητοί μου Αναγνώστες, εύχομαι πάντα οι Άγιοι να μας συνοδεύουν στην πορεία της ζωής μας.

Mαρία Τσακανίκα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *