Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΠΕΙΡΑΙΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΑΝΙΑΤΙΚΑ

Μέγας ο κίνδυνος για ρύπανση στο Λακωνικό Κόλπο. Δικαιολογημένες οι ανησυχίες του κ. Τζανέτου Φιλιππάκου.
Μέγας ο κίνδυνος για ρύπανση στο Λακωνικό Κόλπο. Δικαιολογημένες οι ανησυχίες του κ. Τζανέτου Φιλιππάκου.

Ανησυχεί ο Τζανέτος Φιλιππάκος με τα τεράστια Δεξαμενόπλοια ανοικτά του Λακωνικού Κόλπου

 

Τεράστια Δεξαμενόπλοια ανοικτά του Λακωνικού Κόλπου, στα Διεθνή Ύδατα, παραμένουν για λίγες ημέρες και μετά φεύγουν για να επιστρέψουν τα ίδια ή άλλα μετά από λίγο χρονικό διάστημα. Μιλάμε για δεξαμενόπλοια (γκαζάδικα) τεράστια, εκατοντάδων χιλιάδων τόνων, αλλά και για μικρότερα πετρελαιοφόρα και φορτηγά.

Τις ανησυχίες του μας εξέφρασε ο επικεφαλής της ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΜΑΝΗΣ και υποψήφιος Δήμαρχος του Δήμου Ανατολικής Μάνης, κ. Τζανέτος Φιλιππάκος. Την Παρασκευή το πρωί, 10 Φεβρουαρίου 2023, μας είπε: «Αυτή τη στιγμή βλέπω και μετράω 13 εμπορικά πλοία από το σπίτι μου που βρίσκεται  στο Λόφο του Μαυροβουνίου. Βλέπω Φορτηγά και Δεξαμενόπλοια τεράστια και μικρότερα. Πιθανόν γίνονται ανεφοδιασμοί και μεταφορτώσεις αργού πετρελαίου και πετρελαίου ντήζελ. Επίσης στο Λιμάνι του Γυθείου σταθμεύουν μόνιμα 2-3 Ρυμουλκά μεγάλα, μάλλον ανοικτής θαλάσσης, Συλλέγουμε στοιχεία για όλα αυτά διότι ανησυχούμε» .

Ο κ. Φιλιππάκος ανησυχεί διότι στην περίπτωση που γίνονται μεταφορτώσεις, ανεφοδιασμοί κ.λ.π. αργού και ντήζελ πετρελαίου (crude oil) στο πέλαγος, στα Διεθνή και όχι στα Χωρικά Ύδατα, ο κίνδυνος για μια καταστροφική ρύπανση στο Λακωνικό Κόλπο, σε περίπτωση ατυχήματος είναι τεράστιος. Ο κ. Φιλιππάκος και οι συνεργάτες του συλλέγουν στοιχεία, όπως μας αποκάλυψε, για να διαπιστώσουν το πόσο είναι έτοιμες οι Δημόσιες Αρχές και Υπηρεσίες να αντιμετωπίσουν ένα, ω μη γένοιτο, ατύχημα θαλάσσιας ρύπανσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, τόσο η σημερινή Δημοτική Αρχή του Δήμου Μονεμβασίας, όσο και του Δήμου Ανατολικής Μάνης δεν έχουν ασχοληθεί μέχρι σήμερα με το θέμα. Μόνο η Δημοτική Αρχή του Δήμου Ευρώτα έχει ενδιαφερθεί. Πάντως ο κ. Τζανέτος Φιλιππάκος, αν και Αντιπολίτευση στο Δήμο Ανατολικής Μάνης, παρακολουθεί το θέμα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και προετοιμάζεται για άμεσες παρεμβάσεις.

Όλα αυτά όταν στο Δήμο Ανατολικής Μάνης γίνεται ένα πανδαιμόνιο με τους υποψήφιους για το δημαρχιακό θώκο, χωρίς να ενδιαφέρονται για την καταστροφή της NATURA από τις Ανεμογεννήτριες, που συνέχεια τοποθετούνται, αλλά και ούτε για άλλους κινδύνους που απειλούν όχι μόνο τον Δήμο, αλλά και την ευρύτερη περιοχή. Ευτυχώς για τη Μάνη που υπάρχει ο κ. Τζανέτος Φιλιππάκος που δεν ασχολείται, τουλάχιστον μόνο, με το αν γίνει ή δεν γίνει Δήμαρχος, αλλά ασχολείται πρωτίστως με τα μείζονος σημασίας προβλήματα του Δήμου Ανατολικής Μάνης όπως πέρα από τα προαναφερόμενα: με την ουσιαστική ΑΝΑΠΤΥΞΗ στον Τουρισμό, στη Γεωργία, στην Κτηνοτροφία κ.λ.π.

Επανερχόμενοι στον κίνδυνο των δεξαμενοπλοίων προσθέτουμε απόσπασμα αυτολεξεί του δημοσιεύματος του inside story. και ρεπορτάζ της κ. Ελευθερίας Τσαλίκη που αναρτήθηκε στη 1 Σεπτεμβρίου 2022: «Τι συμβαίνει με τα δεξαμενόπλοια στον Λακωνικό Κόλπο;

Αυτό το καλοκαίρι λάβαμε πολλά αιτήματα αναγνωστών που αναρωτιούνται τι είναι τα πελώρια τάνκερ που εμφανίστηκαν στον Λακωνικό Κόλπο από τη μία μέρα στην άλλη. Μάθαμε τι συμβαίνει και ποιες είναι οι πιθανότητες να πάει κάτι στραβά…».

Τέλος δημοσιογραφικό ενδιαφέρον έχει δείξει και ο κ. Καπερναράκος Πέτρος διαχειριστής των Ιστότοπων manispace  και vachosradio. Το ενδιαφέρον του δημοσιογράφου αφορά, όπως μας δήλωσε, το βαθμό ετοιμότητας που βρίσκονται Κεντρική Διοίκηση και Αυτοδιοίκηση προκειμένου να αντιμετωπίσουν ένα ω μη γένοιτο ατύχημα θαλάσσιας ρύπανσης. Όπως ο ίδιος μας δήλωσε ένα ατύχημα που δεν θα αντιμετωπιζόταν  άμεσα και αποτελεσματικά, δεν θα κατάστρεφε μόνο το Λακωνικό Κόλπο, αλλά ίσως να έπληττε και τμήμα του Μεσσηνιακού (Δυτικά του Ταινάρου Γερολιμένα) και ακόμη τα παράλια της Βορειοδυτικής Κρήτης.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *