Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

Ψυχανεμίσματα…Ο σεισμός μας έκανε αδέλφια! Για πόσο;

Παπουλάκου ΝίκηΚαι τι δεν έγινε μέσα σε μια εβδομάδα. Ο Χιονιάς μαζί με το άνοιγμα του Τριωδίου, πάμε ολοταχώς για Απόκριες. Η Μπάρμπαρα που ταλαιπώρησε τη ζωή μας, οι αντιολισθητικές αλυσίδες που έγιναν ανάρπαστες και σε τσιμπημένες τιμές λόγω ζήτησης, (κινήθηκε η αγορά για λίγο έστω κι έτσι) διακοπές ρεύματος σε πολλές περιοχές λόγω κακοκαιρίας, κλειστοί δρόμοι κ. ά. με αποκορύφωση το σεισμό σε Τουρκία – Συρία. Τραγικές σκηνές αυτές που είδαμε, φανταστείτε τους ανθρώπους που τις έζησαν. Για μια ακόμα φορά μας δείχνει η φύση την υπεροχή της, κι εμείς τα ανθρωπάκια που πιστεύουμε πως γίναμε θεοί και κάνουμε ότι θέλουμε! Μέσα σε λίγα λεπτά ισοπεδώνονται πόλεις, καταρρέουν κτίρια, σα να πέφτουν χιλιάδες βόμβες ταυτόχρονα! Ναι μεν μεγάλη η ισχύς του σεισμού, αλλά και οι κατασκευές μάλλον τσιγαρόχαρτα. Εγκληματικές κατασκευές χωρίς στοιχειώδη ασφάλεια του κτιρίου. Δεν δικαιολογείται τόσα κτίρια συντρίμμια και πόσοι άνθρωποι έχουν μείνει στα ερείπια νεκροί! Μεγάλη καταστροφή, πολλοί νεκροί, πολλοί άστεγοι, εν μέσω κρύου και παγετού. Για ανθρωπιστική καταστροφή σε Τουρκία και Συρία προειδοποίησαν οι ειδικοί. Δεκάδες κτίρια είναι έτοιμα να πέσουν στην Τουρκία πέρα από αυτά που έπεσαν ήδη, ενώ στη Συρία η φθορά τους από τις βομβιστικές επιθέσεις δεν αφήνει κανένα περιθώριο αισιοδοξίας. Δεκάδες χιλιάδες ζωές κινδυνεύουν. Τραγικές εικόνες… Η ισχύς του σεισμού, ήταν ίση με 130 ατομικές βόμβες.

Η Συρία λόγω κυρώσεων και ειδικών συνθηκών, έμεινε αβοήθητη μέχρι που αποφάσισαν κατόπιν έκκλησης της Δαμασκού προς ΕΕ, να συνδράμουν με ανθρωπιστική βοήθεια. Πάντως οι εικόνες που βλέπαμε αφορούσαν μόνο τα Τουρκικά εδάφη κι όχι Συρία. Το δε εξωφρενικό που ακούστηκε είναι πως η Τουρκία βομβάρδισε περιοχές στη Συρία, παρά το σεισμό! Η υποκρισία όλων ξανά προβάλλει! Μια Τουρκία που από την πρώτη ώρα έσπευσαν τόσες Χώρες να  της προσφέρουν βοήθεια. Απαράδεκτο, αχαρακτήριστο, όπως και η αρχική άρνηση της Τουρκίας να δεχθεί βοήθεια από την Κύπρο. Τελικά το διόρθωσε αλλά μετ’ εμποδίων. Και μια Ευρώπη που κοιτάει ατάραχη και ευαισθητοποιείται επιλεκτικά! Έχουμε και αυτό: εξ αιτίας του σεισμού η Τουρκία ήρθε πιο κοντά στο Αιγαίο κατά 3 μέτρα. Είναι και ο υπό κατασκευή πυρηνικός σταθμός κοντά στο επίκεντρο του σεισμού. Σε σεισμογενή περιοχή βρήκαν να τον φτιάξουν; Πιθανές δυσάρεστες συνέπειες έχουν εξετασθεί άραγε;

Και από εκεί που θα ερχόταν νύχτα ο Ερντογάν, τρέξαμε εμείς μέρα να βοηθήσουμε στη συμφορά τους! Και ‘’γίναμε αδέρφια’’ πάλι για λίγο! Για άλλη μια φορά το διαδίκτυο γέμισε με την μικροψυχία που διακατέχει πολλούς δυστυχώς. Με την αρρώστια, το θάνατο και την καταστροφή δεν πρέπει να παίζει κανείς, κι ούτε τη δική του μικροψυχία να την φορτώνει στο Θεό! Ποτέ μη χαίρεσαι με τη συμφορά του άλλου, κι εδώ να θυμίσω πως το 1999 Αύγουστο ο καταστροφικός σεισμός στην Τουρκία και 20 μέρες μετά ο σεισμός στην Αθήνα. Με τα στοιχειά της φύσης κανείς δεν έχει συμβόλαιο και δεν εξουσιάζονται! Η υπερβολή πάλι περί υψίστης αγάπης, παρατραβηγμένη…. ναι είναι μια ανθρώπινη κίνηση αλληλεγγύης με δότες και αποδέκτες ανεξαρτήτως φυλής και θρησκεύματος, μια αγκαλιά ζεστή και συμπαράσταση για όσους την χρειάζονται. Μέχρι εκεί,  η συνέχεια θα δείξει το πόσο αδέρφια είμαστε και πόσο εκτιμώνται αδελφικές κινήσεις Χωρών σε στιγμές συμφοράς και δυστυχίας. Οι λαοί δε φταίνε, όμως οι ηγέτες τους είναι αυτοί που γράφουν τα γεγονότα που σημαδεύουν τη ζωή των πολιτών της Χώρας τους και άλλων Χωρών!

Γεγονός είναι, ότι αν είχαμε μεγαλύτερη επίγνωση  του ότι μπορεί να χάσουμε τα πάντα σε λίγα δευτερόλεπτα, ίσως θα υπήρχε πολύ λιγότερο κακό γύρω μας, λιγότερα μίση, κακία, πόλεμοι και τόσα άλλα.

Δύσκολος χειμώνας, δύσκολη χρονιά δυστυχώς και οι μεγάλοι των Κρατών, μυαλό δε βάζουν! Καλές αντοχές και καλή Τσικνοπέμπτη!

Νίκη Άννα Παπουλάκου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *