Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

Με κοινωνικά αντανακλαστικά Η τελευταία δέσμη μέτρων

κορκίδηςΑπό δήλωση προέδρου Ε.Β.Ε.Π.

κ. Βασίλη Κορκίδη

Η ελληνική οικονομία δείχνει αντοχές σε μία περίοδο όπου οι αντιξοότητες που προκύπτουν στο διεθνές περιβάλλον διαδέχονται ή μία την άλλη χάρη.

H νέα δέσμη των μέτρων που ανακοινώθηκε δεν δημιουργεί κινδύνους για τη δημοσιονομική σταθερότητα, αλλά, τουναντίον, δημιουργεί ένα νέο πλέγμα προστασίας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, προσδίδοντας δυναμική στην κυκλικότητα της οικονομίας. Οι επτά νέες παρεμβάσεις ρυθμίσεις, με κορυφαίες τις ρυθμίσεις των οφειλών και τις βελτιώσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού, δίνουν ανάσα ζωής σε ένα μεγάλο μέρος του κοινωνικού συνόλου, αλλά και του επιχειρείν, σε μία περίοδο όπου η κοινωνία χρειάζεται όλες της τις δυνάμεις για να συμβάλει στην ώθηση της οικονομίας της χώρας στο επόμενο επίπεδο.

Ο δημοσιονομικός χώρος των 800 εκατ. ευρώ αξιοποιείται και επιτρέπει 7 νέες παρεμβάσεις, όπως αυτές ανακοινώθηκαν και εξειδικεύτηκαν.

Δίκαιη η προτεραιότητα στο έκτακτο μπόνους με εφάπαξ οικονομική ενίσχυση σε περίπου 1 εκ. συνταξιούχους, χωρίς αυξήσεις λόγω προσωπικής διαφοράς ύψους 280 εκατ. ευρώ. Αναγκαία η παράταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.

Στοχευμένη η επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, ύψους 76 εκατ. ευρώ σε συνδυασμό με την καταβολή εκκρεμών αγροτικών αποζημιώσεων. Σωστή η αύξηση και διεύρυνση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στα 200 ευρώ, από τα 150 ευρώ.

Απαραίτητο το νέο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών, για όσους έχουν απωλέσει φορολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις των 72 ή 120 δόσεων με τη δυνατότητα να τις αναβιώσουν με 2 μηνιαίες δόσεις, που αποσβαίνει παλιές υποχρεώσεις με σειρά παλαιότητας και έντοκη μεταφορά στο τέλος της ρύθμισης.

Επιβεβλημένες είναι, τέλος, οι βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Οι γενναίες ρυθμίσεις για χρέη και δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων πρέπει να διευρυνθούν και να συνεχιστούν μέχρι να μειωθούν σε εξυπηρετούμενα και διαχειρίσιμα επίπεδα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *