Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο Θεός να μας φυλάει από τους «γνωστικούς»!

Προχτές σε μια συζήτηση άκουγα κάποιον έναν φίλο να καταφέρεται κατά του ακαδημαϊκού κατεστημένου και για το πόσο πολύ έχουν ξεφτίσει οι έννοιες της Καθηγητικής Έδρας και του Πανεπιστημιακού Δασκάλου. Είναι αλήθεια ότι δεν βιώνουμε και την καλύτερη εποχή μας. Γι’ αυτό πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε και λιγάκι ελαστικοί με όλους όσοι «υποκρίνονται» τους Καθηγητές. Πάντως, αν άνοιγε κάποιος μια εγκυκλοπαίδεια, πριν από λίγα χρόνια, θα έβρισκε όλους τους Καθηγητές Πανεπιστημίων σε περίοπτη θέση και μάλιστα με τη συγγραφική δράση τους και τα επιτεύγματά τους. Αν προσπαθήσουμε να βάλουμε τους σημερινούς καθηγητές, στην ίδια εγκυκλοπαίδεια, θα παρατηρούσαμε ότι θα κάναμε μια απλή καταγραφή πληθώρας ονομάτων, δίκην τηλεφωνικού κατάλογου, χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Έλεγε που λέτε ο φίλος ότι οι σημερινοί καθηγητές δεν έχουν να παρουσιάσουν έργο, ότι όλες οι διδακτορικές διατριβές τους βασίστηκαν σε αντιγραφές ξένων συγγραμμάτων, και ότι γι’ αυτό είναι όλοι τους, άνευ ουσιαστικής αξίας. «Ο Καθηγητής πρέπει να έχει όραμα, να βάζει νέα θέματα και να ερευνά. Να νομοθετεί αν πρόκειται για νομικό, να θεραπεύει νέες αρρώστιες αν πρόκειται για γιατρό κλπ. Τι έχουν να επιδείξουν οι σημερινοί πανεπιστημιακοί δάσκαλοι;» Είπε την τελευταία στιγμή πριν αποχαιρετήσει την παρέα και φύγει.

Τον θυμήθηκα λίγες μέρες αργότερα όταν έπεσε στα χέρια μου μια οικονομική εφημερίδα στη οποία ο Άλαν Γκρίνσπαν, ο τότε Αμερικανός Κεντρικός Τραπεζίτης, έκανε μια δήλωση, όταν αναφερόταν στα χάλια της σημερινής παγκόσμιας οικονομίας και για το πως θα μπορούσαμε να βγούμε από την κρίση. Επί λέξει είχε πει: «Πρέπει να αναζητήσουμε νέες Οικονομικές Θεωρίες». Αυτά είχε προτείνει τότε ο Γκρίνσπαν. Ναι αλλά για να έχουμε νέες Οικονομικές Θεωρίες χρειαζόμαστε καθηγητές Οικονομικών με έρευνα, με γνώσεις, με αυταπάρνηση και θέσεις αρχών. Ποιός μπορεί να τα βάλει σήμερα με το κατεστημένο, όπως αυτό έχει εγκαθιδρυθεί παγκοσμίως; Μάλλον κανένας. Άρα και να υπάρχουν κάποια υγιή μυαλά στην Οικονομία, θάβονται με τους ανάξιους και καταπατούνται από τους κερδοσκόπους και τους επιπόλαιους καιροσκόπους.

Είτε υπάρχει υγιές πανεπιστημιακό καθεστώς, είτε όχι, όλα θα πάνε πίσω. Στην πραγματικότητα υπάρχουν πολλοί και καλοί επιστήμονες. Που βρίσκονται όμως; Σε αντίθεση με τους ιδεολόγους επιστήμονες, υπάρχει και το προσωπικό όφελος με προεξάρχον το οικονομικό κέρδος. Ποιός θα αρνηθεί να υποκύψει; Αδύνατο να βρούμε έστω και ένα. Ενώ οι καλοί δικηγόροι ξέρουν καλά τα νομικά, εντούτοις τα διαστρεβλώνουν και τα παραποιούν για να αθωώσουν τον πελάτη τους. Το ίδιο γίνεται και με την οικονομία. Μην πιστεύετε ότι δεν μπορούν να βρουν τον τρόπο να βγάλουν την παγκόσμια οικονομία από το τέλμα. Μήπως νομίζετε πως οι διεθνείς αναταραχές και οι κάθε είδους ανώμαλες καταστάσεις, είναι για κάτι άλλο εκτός από το οικονομικό συμφέρον; Μην τρελαθούμε κιόλας. «Για το πάπλωμα γίνονται όλα», όπως λέει και ο λαός.

Ας μην ανησυχούν οι φίλοι μας για το πως θα ξεφύγουμε από αυτή την υποτιθέμενη κρίση αξιών. Όλα πηγαίνουν καλά και με το παραπάνω. Έχουν φτιαχτεί σχέδια και σχέδια, για να πάνε τα πράγματα τόσο καλά όσο τα βλέπουμε. Νομίζετε πως άδικα γίνεται ότι γίνεται; Όλοι έχουμε πλανηθεί. Βρισκόμαστε στη χειρότερη φάση της ζωής αυτού του πλανήτη. Ο Θεός να βάλει το χέρι του μην εφαρμοστούν νέες Οικονομικές, Νομικές, Πολιτικές κλπ Θεωρίες, που θα έχουν ως βασική αρχή τους την μεγιστοποίηση των κερδών, την απονομή κατευθυνόμενης δικαιοσύνης, και την υποβάθμιση του ανθρώπινου παράγοντα. Τότε είναι που θα έρθει η συντέλεια της ύπαρξής μας!

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *