Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο Ιατρός της Φωνής. Ενημερώνει και συμβουλεύει. LaserΝεφρολιθοτριψία…Το τέλος των μεγάλων λίθων των νεφρών.

Δρ. Ιωάννης Σ. ΚαταφυγιώτηςΟι πέτρες στα νεφρά είναι από τα συχνότερα ουρολογικά προβλήματα των νεφρών. Οι πέτρες στα νεφρά μπορεί να εμφανίσουν διαφορετική συμπτωματολογία ανάλογα με το μέγεθος και την θέση τους στο ουροποιητικό. Μεγάλοι λίθοι του ουροποιητικού θεωρούνται οι πέτρες από 1 εκατοστό μέχρι και οι κοραλλιοειδείς λίθοι του νεφρού δηλαδή οι πέτρες που έχουν καταλάβει όλο το νεφρό και είναι συνήθως πολύ μεγάλων διαστάσεων της τάξεως των 6 και 7 εκατοστών ή και μεγαλύτεροι.

Οι μεγάλοι λίθοι του ουροποιητικού μπορεί να προκαλέσουν από οξύ πολύ έντονο πόνο, τον λεγόμενο κολικό του νεφρού μέχρι οξεία νεφρική ανεπάρκεια και απώλεια της νεφρικής λειτουργίας όταν προκαλούν απόφραξη στα νεφρά. Οι μεγάλοι λίθοι του ουροποιητικού για την πλήρη εξαφάνισή τους απαιτούν σωστό σχεδιασμό και πλάνο ώστε ο ασθενής να γίνει ελεύθερος λιθίασης οριστικά. Το πως θα αντιμετωπιστούν οι μεγάλες πέτρες στα νεφρά εξαρτάται από ένα συνδυασμό παραγόντων όπως το ακριβές μέγεθος της πέτρας, η ακριβής θέση της στο νεφρό (Άνω πόλος, πύελος νεφρού, κάτω πόλος) και την σκληρότητα του λίθου.

Στον σωστό σχεδιασμό της αντιμετώπισης των μεγάλων λίθων του ουροποιητικού πρωτεύοντα ρόλο παίζει η αξονική τομογραφία όπου χαρτογραφεί πλήρως τους λίθους και με ακρίβεια χαρακτηρίζει την θέση, το μέγεθος και την σκληρότητα της κάθε πέτρας. Με τον τρόπο αυτό ο σύγχρονος Eνδοουρολόγος σχεδιάζει ένα πλάνο ώστε να αντιμετωπίσει βέλτιστα τις πέτρες στο νεφρό πετυχαίνοντας την πλήρη απομάκρυνση των λίθων με μία επέμβαση αν αυτό είναι εφικτό.

Λίθοι 1 έως 2 εκατοστά μπορεί να αντιμετωπιστούν με την Εύκαμπτη Laser Νεφρολιθοτριψία με την χρήση ενός σύγχρονου εύκαμπτου ουρητηροσκοπίου με το οποίο ο Ενδοουρολόγος χωρίς τομή ανεβαίνει στο νεφρό εντοπίζει μέσω Digital Κάμερας υπό άμεση όραση τον λίθο και με την χρήση του Laser κατακερματίζει τον λίθο αφαιρώντας τα συγκρίματα.

Λίθοι 2 εκατοστών και μεγαλύτεροι αντιμετωπίζονται βέλτιστα με την Μίνι Διαδερμική Laser Λιθοτριψία δια μέσω πολύ μικρής οπής της τάξεως των 3-5 χιλιοστών όπου ο Ενδοουρολόγος χρησιμοποιώντας το Μινι νεφροσκόπιο σταδιακά κατακερματίζει με το Laser τον λίθο σε μικρότερα κομμάτια που αφαιρούνται.

Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστούν συνδυαστικές ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές για την πλήρη αντιμετώπιση των μεγάλων λίθων του ουροποιητικού όπως για παράδειγμα συνδυασμός εύκαμπτης Laser Νεφρολιθοτριψίας και Μίνι διαδερμικής Νεφρολιθοτριψίας ή και η ταυτόχρονη εφαρμογή δυο Μίνι διαδερμικών Νεφρολιθοτριψιών στο ίδιο νεφρό σε μία συνεδρία ώστε να καταστεί ο ασθενής ελεύθερος λιθίασης.

Ζωτικής σημασίας είναι η διερεύνηση των αιτιών που οδήγησαν στον σχηματισμό ενός μεγάλου λίθου στο ουροποιητικό καθώς συνήθως υπάρχει κάποιος επιβαρυντικός παράγοντας που οδηγεί σε τέτοιες πέτρες, όπως ανατομικοί (πχ στένωση της πυελοουρητηρικής συμβολής), μεταβολικοί-κληρονομικοί (πχ. Λίθοι ουρικού και κυστίνης) ή ακόμα και φλεγμονώδεις όπως για παράδειγμα η λιθίαση που οφείλεται σε μικρόβιο στα ούρα (λίθοι στρουβίτη που μπορεί να οφείλονται στο μικρόβιο Πρωτέα).

Σημαντικό λοιπόν είναι πρώτον να γίνει ο σωστός σχεδιασμός της επέμβασης ώστε ο ασθενής να καταστεί πλήρως ελεύθερος λιθίασης με αφαίρεση όλου του λιθιασικού φορτίου καθώς η παραμονή μεγάλων συγκριμάτων μπορεί να οδηγήσει σε σύντομη υποτροπή, να ακολουθήσει χημική ανάλυση λίθου και μεταβολικός έλεγχος του ασθενή καθώς και διερεύνηση της ανατομίας του ουροποιητικού ώστε να αποκατασταθούν τυχόν ανατομικοί επιβαρυντικοί παράγοντες που οδηγούν στο σχηματισμό λίθων.

Το σημαντικό είναι ότι η σύγχρονη τεχνολογία δίνει την δυνατότητα στον Ενδοουρολόγο να αντιμετωπίζει πολύ μεγάλες πέτρες στα νεφρά με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές χωρίς τομές με νοσηλεία που δεν υπερβαίνει την μια ημέρα. Η Laser Νεφρολιθοτριψία πραγματικά άλλαξε ριζικά προς το καλύτερο την αντιμετώπιση των μεγάλων λίθων του ουροποιητικού.

Δρ. Ιωάννης Σ. Καταφυγιώτης MD, PhD, FEBU, FECSM

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ-ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

Fellow of the European Board of Urology

Fellow of the European Committee of Sexual Medicine

Μετεκπαιδευθείς εις Carl Gustav Carus, Δρέσδη, Γερμανία

Μετεκπαιδευθείς εις Hadassah Medical Center, Israel

Απόφοιτος Αμερικανικής Ενδοουρολογικής Εταιρεία

Δευτέρας Μεραρχίας 26 Πειραιάς, τηλ: 6936537284

www.ourologoi-peiraia.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *