Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΔΙΑΦΟΡΑΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά..Τίμησε την εξέγερση των φοιτητών της Νομικής 1973

IMG_4148«50 χρόνια από την εξέγερση της Νομικής. Οι πρωταγωνιστές μιλούν», ήταν ο τίτλος της εκδήλωσης που διοργάνωσε το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2023, στις 10.30 το πρωί, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά (ΔΣΠ).

Την εκδήλωση συντόνισε ο δικηγόρος Παναγιώτης Σαπουντζάκης και μίλησαν οι: Γιώργος Βερνίκος, Νίκος Μπίστης, Γιώργος Σαββόπουλος, Στέφανος Τζουμάκας και Γιώργος Φιλιππάκης.

Χαιρετισμούς απηύθυναν: Ηλίας ΚλάππIMG_4149ας, πρόεδρος του ΔΣΠ, Ευάγγελος Γκιουγκής, πρόεδρος Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών Σ.Φ.Ε.Α. 1967-1974, Πάνος Αλεξανδρής, γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνος Χριστοδούλου, αναπληρωτής κοσμήτορας Νομικής Σχολής Αθηνών.

Παρεμβάσεις έκαναν: Σπύρος Χαλβατζής, αντιπρόεδρος Σ.Φ.Ε.Α. 1967-1974, Ιωάννης Παλούμπης, αντιναύαρχος ε.α. Π.Ν., μέλος Σ.Φ.Ε.Α. 1967-1974.

Την εκδήλωση στόλισε μουσικά η χορωδία του ΔΣΠ υπό τη διεύθυνση του Μάριου Καζά.

Την 21η Φεβρουαρίου 1973. Η εικόνα των φοιτητών στην ταράτσα της Νομικής Σχολής Αθηνών, συγκλονίζει όλο τον κόσμο, με πρώτο τον Ελληνικό Λαό που βλέπει τα παιδιά του να σηκώνουν ψηλά την σημαία του αγώνα σε ένα ξέσπασμα δυνατό κατά της δικτατορίας. Ήταν η πρώτη σπίθα για την μετέπειτα εξέγερση του Πολυτεχνείου και τα γρήγορα γεγονότα της πτώσης της Χούντας, που ακολούθησαν.

Τα γεγονότα από την εξέγερση των φοιτητών στη Νομική ως το κίνημα του Ναυτικού τον Μάιο του 1973, το Πολυτεχνείο τον Νοέμβριο 1973 και την απελευθέρωση της χώρας από την Δικτατορία τον Ιούλιο του 1974 είναι συνεχή και Αλληλένδετα, μια συνεχή πάλη μέχρι τη νίκη και την επάνοδο της Δημοκρατίας. Κανείς δεν δικαιούται να αμφισβητήσει και να υποτιμήσει τον ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ και στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Σήμερα, 50 χρόνια μετά, ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά μαζί με τον Σύνδεσμο Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών ΣΦΕΑ 1967-1974, έδωσε λόγο στους πρωταγωνιστές εκείνης της εποχής και των σημαντικών γεγονότων στη Νομική που ΜΑΖΙ με πολλές και πολλούς άλλους συμφοιτητές τους έγραψαν πράγματι ιστορία.

Δόθηκε ο λόγος στους φοιτητές εκείνης της εποχής που ούτε τα διαβάσματα ούτε οι σπουδές τούς εμπόδισαν να δουν και να αντιληφθούν τη ζοφερή πραγματικότητα της Δικτατορίας και είχαν το θάρρος να υψώσουν το ανάστημά τους, να βάλουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο, να εξεγερθούν, να εμπνεύσουν και να δώσουν παράδειγμα αντίστασης στον ελληνικό λαό.

Στην εκδήλωση ακούστηκαν, από τη Χορωδία του ΔΣΠ τραγούδια που οι φοιτητές τραγούδησαν τότε και παρουσιάστηκε φωτογραφικό και βιντεοληπτικό υλικό.

Μια δυνατή εκδήλωση μνήμης που έφερε, όλους ενωμένους, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Μεταξύ των προσελθόντων, διακρίναμε, εκτός άλλων και, τους κ.κ. Βουλευτής, Θοδωρή Δρίτσα, Γιάννη Ραγκούση, Τρύφωνα Αλεξιάδη, τον Δήμαρχο Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη, τον Αντιδήμαρχο κ. Δημήτρη Καρύδη, τον πρώην Βουλευτή κ. Βασίλη Λεβέντη, τον πρώην Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Γιώργο Σταματογιάννη, την πρώην Βουλευτή κ. Εύη Καρακώστα, τον πρώην Αντιπεριφερειάρχη Νήσων Πειραιά κ. Παναγιώτη Χατζηπέρο, την Γενική Γραμματέα του Δικηγορικού Συλλόγου και τον Σύμβουλο κ.κ. Γιώτα Μπουρλετίδου, Νίκο Μπιλίρη, τον Υποψήφιο Βουλευτή κ. Βασίλη Κατσαφάδο, την Πρόεδρο του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος κ. Αναστασία Παλούμπη – Αναγνωστοπούλου, τις κυρίες και τους κυρίους, Σπύρο Διονυσάτο, Κατερίνα Οικονομίδου, Δημήτρη Καρακώστα, Μιχάλη Άνθη, Πολλάλη, Γιάννη Καρδαρά, Νίκο Μπελαβίλα, Παναγιώτη Πετρόπουλο.

Συγχαρητήρια στον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά και σε όλο το ΔΣ για την ωραία αυτή εκδήλωση τιμής και μνήμης ενός μεγάλου αγώνα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *