Η συνταγή της Φωνής
Δίχρωμο παραδοσιακό γλυκό
με σιρόπι, καρύδια και σιμιγδάλι
Υλικά: Αυγά 20, Ζαχαρη 20 κ.σ, Σιμιγδάλι 22 κ.σ ψιλό, Βανίλια 2, Μπέικιν Πάουντερ 1 κ.σ κόφτη, Κονιάκ 1/2 ποτήρι του κρασιού, Κανέλα 1 κ.γ γεμάτη, Γαρίφαλο 1/3 κ.γ, Μοσχοκάρυδο 1/3 κ.γ, Καρύδια 1 φλ. τσ. Ψιλοκομμένα.
Για το σιρόπι: Ζάχαρη 1 κιλό και 1 ποτήρι του νερού ακόμα, Νερό 3 ποτήρια γεμάτα, Λεμονί Χυμό από μισό.
Εκτέλεση:
Τα υλικά μας είναι για μεγάλο ταψί, οπότε και οι δοσολογίες μεγάλες! Αν θέλετε μικρότερες ποσότητες κάντε τα στο μισό! 38 νο. Ταψί.
Χωρίζουμε τα αβγά και χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα με μια πρέζα αλάτι. Αφήνουμε στην άκρη. Βάζουμε τους κρόκους με τη ζάχαρη και χτυπάμε 8 λεπτά περίπου να ασπρίσουν, να αφρατέψουν και να γίνουν σαν κρέμα.
Σε μέτρια ταχύτητα προσθέτουμε σταδιακά το σιμιγδάλι με το κονιάκ, ξεκινώντας από το κονιάκ λίγο λίγο και μετά σιμιγδάλι μέχρι να τελειώσουν τα υλικά . Προσθέτουμε και το μπέϊκιν (μπορείτε να το βάλετε μέσα στο σιμιγδάλι).
Σταματάμε το μίξερ και με μια μαρίζ ενσωματώνουμε τη μαρέγκα προσέχοντας να μην χάσουμε τον όγκο. Χωρίζουμε το μείγμα στα δύο. Το μισό το αφήνουμε λευκό και στο άλλο μισό προσθέτουμε τα κανελογαρύφαλλα και τα καρύδια.
Βουτυρώνουμε το ταψί και πασπαλίζουμε ελαφρώς με σιμιγδάλι. Βάζουμε το σκούρο μείγμα πρώτα στο ταψί και σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 ψήνουμε 10 – 15 λεπτά περίπου, να φουσκώσει και να πιάσει πετσούλα από πάνω.
Το βγάζουμε και σιγά σιγά προσθέτουμε και το λευκό μείγμα. Ψήνουμε μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει και φτιάχνουμε το σιρόπι.
Βράζουμε όλα τα υλικά 2-3 λεπτά και σιροπιάζουμε καυτό σιρόπι – κρύο γλυκό.
Διακοσμούμε με φρουι γλασε ή γλυκό του κουταλιού και έχουμε το καλύτερο παραδοσιακό γλυκό.