Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΔΙΑΦΟΡΑΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Σωτήρας μόνο ο Χριστός» Στην Ευαγγελίστρια Πειραιά

χρυσόστομοςΗ Εύα μας έκανε να χάσουμε τον παράδεισο, η Παναγία μας οδηγεί για να τον βρούμε και οι άγιοι μεσιτεύουν να τον ζήσουμε. Το παράδειγμα της βιοτής τους, τα θαύματα τους, οι διδαχές τους, μας βοηθούν ώστε να φύγουμε από το ψέμα της εφήμερης ζωής και να αντικρύσουμε την αλήθεια της αιώνιας.

Ιερά αγρυπνία τελέστηκε το Σάββατο 25 Μαρτίου (Κυριακή Δ´ Νηστειών, Απόδοσις της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, Ιωάννου της Κλίμακος, Σύναξις του αρχαγγέλου Γαβριήλ, των εν Γοτθία 26 μαρτύρων) στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, κατά τη διάρκεια της οποίας κήρυξε τον θείο λόγο, ο π. Χρυσόστομος Χρυσόπουλος, κληρικός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Στον λόγο του ο π. Χρυσόστομος, παρατήρησε ότι τα πρόσωπα που φιλοξενεί η Κυριακή αυτή, θεωρούνται προβληματικά, το μεν του ευαγγελικού αναγνώσματος για τον τόπο του, το δε του συναξαριστή για την κοινωνία μας. Παρά ταύτα υπάρχει η ενοποιός δύναμη όλων που είναι ο Χριστός, που εμπνέει τον όσιο Ιωάννη τον Σιναΐτη και θεραπεύει τον δαιμονιζόμενο.

«Ο κόσμος, τώρα και πάντοτε, έχει τους ενδοιασμούς του κάθε φορά που γίνεται αναφορά σε εγκράτεια, όχι μόνο τροφής, αλλά και πράξεων, σκέψεων και λόγων. Ο εκκλησιαστικός λόγος έρχεται να διδάξει τη νηστεία, όχι γιατί θέλει να ταλαιπωρήσει, αλλά για να νουθετήσει και τελικά να σώσει.

Ο Χριστός δεν μας θέλει να πεινάμε ή να πονάμε, επιθυμεί όμως να είμαστε κοντά Του, να αγωνιζόμαστε για το καλύτερο, παρά τις πτώσεις και τις παλινωδίες μας.

Δεν μπορεί ο κόσμος να κατανοήσει πως ο μοναχισμός δεν είναι είδος μαζοχισμού του σώματος ή ευτελισμού του προσώπου. Είναι αγώνας επίμονος να υποτάξει το θέλω στο πρέπει, την επιθυμία στην δεοντολογία, το εγώ στο εμείς. Άρα η κάθαρση που θα πετύχει, δεν είναι μεν εύκολη, αλλά όχι και ουτοπία. Οι μοναχοί εγκρατεύονται για τα πάθη τους και αγωνίζονται για τα λάθη τους. Έχουν ως πρότυπο τον Κύριο που και νήστεψε και προσευχήθηκε και δίψασε και χάρηκε.»

Όσο κι αν ψάχνει η ανθρωπότητα να βρει τους επαναστάτες της, πάντοτε θα καταλήγει σε μικρό αριθμό ατόμων. Δεν έχει σημασία πόσοι, αλλά ποιοι θα είναι οι αγωνιστές, σημείωσε χαρακτηριστικά ο π. Χρυσόστομος.. Εραστής του πνεύματος υπήρξε ο όσιος Ιωάννης και δικαιώθηκε. Αθλητής της ζωής ήταν ο σεληνιαζόμενος νέος και θεραπεύτηκε.

Πολλοί είναι οι ισχυροί του κόσμου, ένας είναι ο Σωτήρας του, είπε κλείνοντας την ομιλία του. Αμέτρητες οι γυναίκες, μία η Παναγία. Η ανάγκη να δει η κοινωνία μας Θεό αληθινό, να Τον ακούσει, να Τον πιστέψει, να Τον ακολουθήσει, βρήκε την ανταπόκριση κι ο ουρανός ήρθε στη γη. Και καθοριστικός ήταν ο ρόλος της Παναγίας μας.

Σταμάτης Μιχαλακόπουλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *