Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΔΙΑΦΟΡΑΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ευγνωμοσύνη στο πρόσωπο της Παναγίας.Ομιλία π. Δανιήλ Ψωίνου στην Ευαγγελίστρια

δανιήλΙερά αγρυπνία τελέστηκε την Παρασκευή 24 Μαρτίου, εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, κατά τη διάρκεια της οποίας προεξήρχε και κήρυξε τον θείο λόγο, ο π. Δανιήλ Ψωίνος, Προϊστάμενος του Καθεδρικού Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος Πειραιώς.

Σήμερα η Εκκλησία εορτάζει μία μεγάλη εορτή που αποτελεί Πάσχα πριν από το Πάσχα, τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, και που όπως τόνισε ο π. Δανιήλ στην ομιλία του, είναι καταρχήν ένα «ναι», μία συγκατάθεση και μία άρνηση της προτέρας αρνήσεως.

«Είναι αυτό το «ναι» που είπε η Υπεραγία Θεοτόκος εξ’ ονόματος όλου του γένους των ανθρώπων, στον Θεό. Είναι η συγκατάθεση που έδωσε σε Εκείνον, για να μπει στην ζωή μας, για να αναμορφώσει τα πάντα, για να μεταπλάσει τον κόσμο και να μεταποιήσει τις ανθρώπινες καρδιές.

Ο Ευαγγελισμός είναι η συνέχεια ενός διαλόγου που κάποτε είχε διακοπεί, ανάμεσα στον Θεό και τον άνθρωπο. Είναι σωτήριο να διαλέγεται ο άνθρωπος με τον Θεό, γιατί πάντοτε, μέσα από αυτόν τον διάλογο, πηγάζουν πολλές ευλογίες.

«Ο άνθρωπος τότε γύρισε την πλάτη στον Θεό και δεν θέλησε να ξαναέλθει σε κοινωνία μαζί Του. Η Παναγία συνέχισε τον διάλογο με τον Θεό, μέσω του αρχαγγέλου Γαβριήλ, παρά το γεγονός ότι η φύση του είναι άυλη. Γιατί σύμφωνα με τους Πατέρες, όταν θέλει ο Θεός, ο άγγελος γίνεται ορατός και αυτή η αγγελική κίνηση παράγει έναν ήχο που γίνεται η φωνή του.»

Έτσι η Παναγία μπόρεσε να δει, να ακούσει και να συνομιλήσει με τον άγγελο. Και όπως αναφέρεται στην υμνολογία της εορτής, άκουσε λόγια που δεν είχε ξανακούσει, γλώσσα που δεν είχε ποτέ ξανά μιληθεί και αυτή η συνομιλία έγινε σε ένα άλλο επίπεδο ανώτερο, σε μία ατμόσφαιρα χαρισματική. Γιατί ήταν ένας διάλογος μυστηρίου που αφορούσε στην σωτηρία του κόσμου και των ανθρώπων.

Σταμάτης Μιχαλακόπουλο

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *