Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Η συνταγή της Φωνής

Σουφλέ σπανάκι

Υλικά: 500 γρ. σπανάκι, 1 μεγάλο κρεμμύδι, 1 πράσο, 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, 3-4 κ.σ. ψιλοκομμένο άνηθο, 2-3 πρέζες ξερό δυόσμο, 100 γρ. φέτα, 120 γρ. κεφαλοτύρι ή κεφαλογραβιέρα τριμμένη, 4 αυγά, χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια, 3 κ.σ. μαργαρίνη ή βούτυρο, 4 κ.σ. αλεύρι, 300 ml γάλα, Αλάτι και πιπέρι, 50 ml ελαιόλαδο, Λίγο βούτυρο για το άλειμμα του σκεύους, 3-4 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη.

Εκτέλεση: Πλένουμε και ψιλοκόβουμε το σπανάκι. Στο ελαιόλαδο σωτάρουμε το πράσο, το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Προσθέτουμε και το σπανάκι να μαραθεί. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τον άνιθο, το δυόσμο, τα τυριά (κρατάμε λίγο τριμμένο για το τέλος) και τους κρόκους. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.

Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ. Λιώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με σύρμα. Προσθέτουμε το γάλα, λίγο αλάτι και λίγο μοσχοκάρυδο. Αποσύρουμε από τη φωτιά όταν η κρέμα αρχίσει να δένει. Ρίχνουμε λίγο τυρί τριμμένο και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε την κρέμα στο μίγμα του σπανακιού και ανακατεύουμε. Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα. Αναμιγνύουμε τη μαρέγκα απαλά στο μίγμα, με κινήσεις από έξω προς τα μέσα.

Αλείφουμε το σκεύος για σουφλέ με πινέλο, με λίγο βούτυρο ή μαργαρίνη και πασπαλίζουμε με φρυγανιά. Αδειάζουμε το μίγμα και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τριμμένο τυρί που κρατήσαμε.

Ψήνουμε το σουφλέ στους 190°C για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει.

Προσοχή! Από τη στιγμή που θα μπει το σουφλέ δεν ανοίγουμε καθόλου το φούρνο!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *