Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

Διατροφή και υγεία

Διατροφή και Υγεία…Επιμέλεια: Νάνσυ Κουτσουμπού

Η φράουλα και η θρεπτική αξία της

Μια φράουλα θυμίζει σε όλους μας ότι έρχεται η αγαπημένη σε πολλούς άνοιξη.

Οι φράουλες είναι φρούτα που ανήκουν στην οικογένεια των Ροδίδων (Rosaceae) με 15 περίπου είδη. Η καταγωγή τους είναι από την Χιλή και ήταν γνωστές από την εποχή των λίθων. Οι πρόγονοί μας κατανάλωναν τη μικρή φράουλα, παραλλαγή της μεγάλης καρποφόρας φράουλας που γνωρίζουμε σήμερα.

Τον 14ο και τον 15ο αιώνα, η φράουλα κήπου καλλιεργήθηκε στη Γαλλία και την Αγγλία. Η μεγάλη καρποφόρα φράουλα ήρθε στην Ευρώπη τον 17ο αιώνα. Στο τέλος του 17ου αιώνα, η σημερινή μας φράουλα, η λεγόμενη φράουλα ανανά, προέκυψε στην Ολλανδία, από μια πιθανή διασταύρωση των δύο ποικιλιών που είχαν εισαχθεί προηγουμένως από το εξωτερικό. 

Στην Ελλάδα γνωρίζουμε και καταναλώνουμε κυρίως την Ευρωπαϊκή φράουλα, αλλά συναντάμε επίσης και την αυτοφυή φράουλα σε λοφώδεις, δασώδεις και ημιδασώδεις περιοχές. Ο καρπός της άγριας αυτής φράουλας είναι μικρός, εξαιρετικά γλυκός και νόστιμος.

Η φράουλα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, πηκτίνες που βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης και κυτταρίνη που βοηθάει στην πέψη.

Η περιεκτικότητά της σε Βιταμίνη C είναι τεράστια. Κάποιοι μάλιστα την ονομάζουν και βόμβα Βιταμίνης C αφού η περιεκτικότητα της σε βιταμίνη C, είναι υψηλότερη από εκείνη των λεμονιών και των πορτοκαλιών.

Η φράουλα περιέχει επίσης φολικό οξύ, το οποίο είναι σημαντικό για τις έγκυες γυναίκες. Είναι πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία όπως ασβέστιο, κάλιο, σίδηρο, ψευδάργυρο και χαλκό και σε πολυφαινόλες. Οι πολυφαινόλες λέγεται ότι βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου και των καρδιαγγειακών παθήσεων.

H καθημερινή κατανάλωση 200 γραμμαρίων σε φράουλα καλύπτει ήδη τις καθημερινές ανάγκες ενός ενήλικα.

Οι φράουλες πρέπει να αποθηκεύονται στο ψυγείο σε πλαστικό σκεύος με τρυπημένο κάλυμμα για να επιτρέπεται η διέλευση του κρύου αέρα.

Είναι προτιμότερο να μην τις πλύνετε παρά μόνο πριν την κατανάλωσή τους διότι η τραχειά επιφάνεια τους ευνοεί τη συσσώρευση σκόνης και λιπασμάτων. Μην αφαιρέσετε το πράσινο κοτσανάκι τους, αυτό θα τις διατηρήσει φρέσκες για λίγο παραπάνω χρονικό διάστημα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *