Διατροφή και Υγεία..Επιμέλεια: Νάνσυ Κουτσουμπού
Μήλα και Υγεία
Η κατανάλωση ενός μήλου πριν πάτε για ύπνο δεν καταπονεί το στομάχι επιβραδύνοντας την πέψη. Βοηθά στην αναπλήρωση του οργανισμού με βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά και είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για όσους έχουν υψηλό σάκχαρο στο αίμα. Είναι μια καλή πηγή βιταμινών. Είναι δροσιστικό, διουρητικό και καταπραϋντικό, ένα εξαιρετικό βραδινό γεύμα.
Σύμφωνα με μελέτες, πρέπει να τρώτε ένα μήλο το πρωί. Αυτό συμβαίνει γιατί είναι πλούσιο σε διαιτητικές ίνες και πηκτίνη, που μπορεί να βρει κανείς στη φλούδα του. Θα πρέπει να καταναλωθεί εάν έχετε προβλήματα σακχάρου στο αίμα. Συνιστάται η κατανάλωση ενός μήλου μετά το ξύπνημα. Μπορεί να διεγείρει την κινητικότητα του εντέρου καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο φρούτο. Η πηκτίνη είναι επίσης πολύ ωφέλιμη για όσους έχουν προβλήματα σακχάρου στο αίμα. Ένα μήλο την ημέρα βοηθά στη διατήρηση του σακχάρου στο αίμα. Η κατανάλωσή του στο τέλος ενός γεύματος διεγείρει ορισμένα ένζυμα που ρυθμίζουν την απορρόφηση των σακχάρων, διατηρώντας το σάκχαρο στο αίμα υπό έλεγχο.
Δύο μήλα την ημέρα είναι κατάλληλα για το έντερο. Περιέχουν απαραίτητες βιταμίνες όπως βιταμίνη Α και C, ομάδα Β, νιασίνη και φολικό οξύ, που είναι όλες σημαντικές για τις εντερικές λειτουργίες. Η πηκτίνη που έχουν μειώνει το επίπεδο χοληστερόλης γιατί δεσμεύει τους ρύπους και στη συνέχεια τους αποβάλλει από το σώμα. Χάρη στα φλαβονοειδή και τα καροτενοειδή που περιέχονται στον πολτό, τα μήλα έχουν επίσης ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.
Τα ψημένα μήλα είναι καλή πηγή βιταμίνης C. Τα μήλα στο φούρνο μικροκυμάτων περιέχουν 0,3 mg ανά 100 γραμμάρια, ενώ τα βρασμένα μήλα περιέχουν 0,2. Τα μαγειρεμένα μήλα περιέχουν επίσης μικρότερες ποσότητες θειαμίνης, ριβοφλαβίνης, νιασίνης, Β-6, φυλλικού οξέος, βιταμίνης Α και Ε. Τα μήλα είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή πολυφαινολών, αν και τα μαγειρεμένα μήλα περιέχουν λιγότερη από αυτήν.
Τα μήλα περιέχουν υψηλή ποσότητα βιταμίνης C, η οποία είναι ένα ισχυρό φυσικό αντιοξειδωτικό που μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της αντίστασης του οργανισμού τόσο στα λοιμώδη παθογόνα όσο και στις βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες. Τα μήλα περιέχουν επίσης ένα σύμπλεγμα Β. Αυτό περιλαμβάνει ριβοφλαβίνη, θειαμίνη και βιταμίνη Β-6, τα οποία είναι απαραίτητα για τη διατήρηση του νευρικού συστήματος ισχυρό και υγιές.
Τα συμπτώματα μιας αλλεργίας στο μήλο περιλαμβάνουν αίσθημα κνησμού στο λαιμό ή στο πίσω μέρος του στόματός σας, πρησμένα χείλη ή λαιμό, πόνο στο στομάχι και κράμπες, εξανθήματα ή κνίδωση, διάρροια. Υπάρχουν δύο τύποι αλλεργίας στα μήλα. Στην πρώτη, τα συμπτώματα εμφανίζονται σχεδόν αμέσως. Στη δεύτερη, η αντίδραση είναι πιο ήπια, με συμπτώματα να αναπτύσσονται μέσα και γύρω από το στόμα.