H Φωνή των Πειραιωτών

Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Δήμος Πειραιά…Τιμή και μνήμη για βασανισθέντες αγωνιστές στο πρώην στρατόπεδο Παπαδογιωργή

Εκδήλωση τιμής και μνήμης πραγματοποίησαν, ο Δήμος Πειραιά και ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 – 1974, στον χώρο του πρώην Στρατοπέδου Παπαδογιωργή στα Καμίνια, με αφορμή τη συμπλήρωση 56 ετών από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967.

Κατά την διάρκεια της επταετούς δικτατορίας, στο Στρατόπεδο Παπαδογιωργή ήταν η έδρα του 952ου Λόχου της ΕΣΑ (Ελληνική Στρατιωτική Αστυνομία), όπου κρατήθηκαν, ανακρίθηκαν και υπέστησαν βασανιστήρια πολίτες που είχαν αντιδικτατορική δράση.

Να σημειωθεί ότι, το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά, με ομόφωνη απόφαση του και μετά από αίτημα του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974, ενέκρινε την παραχώρηση ενός από τα κτίρια εντός του Στρατοπέδου, ώστε να στεγαστούν γραφεία του Συνδέσμου.

Στην εκδήλωση ομιλητές ήταν ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, ο Γραμματέας Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 – 1974 κ. Νίκος Μανιός, ο Δημοτικός Σύμβουλος Πειραιά και Επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού «Πειραιάς για Όλους» κ. Νίκος Μπελαβίλας, ο Δημοτικός Σύμβουλος Πειραιά και εκπρόσωπος του δημοτικού συνδυασμού «Λαϊκή Συσπείρωση Πειραιά» κ. Αλέξανδρος Κοτέας και ο Δημοτικός Σύμβουλος Πειραιά και Επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού «ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο Λιμάνι» κ. Θανάσης Διαβολάκης.

Την εκδήλωση πλαισίωσε η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Πειραιά.

Ο Δήμαρχος Πειραιά, κ. Γιάννης Μώραλης, σε δήλωση του, τόνισε:

«Είναι μια ημέρα τιμής και μνήμης για το Δημοτικό Συμβούλιο, για την πόλη μας. Μια μαύρη επέτειος καθώς συμπληρώνονται 56 χρόνια από την 21η Απριλίου του 1967, όταν και κατελύθη η Δημοκρατία με το πραξικόπημα.

Το Στρατόπεδο Παπαδογιωργή στα Καμίνια αποτέλεσε χώρο βασανιστηρίων. Μετά από αίτημα του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 – 1974, παραχωρήσαμε με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ένα κτήριο εντός του Στρατοπέδου από αυτά όπου οι άνθρωποι αυτοί βασανίστηκαν».

Ο Γραμματέας του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 – 1974, κ. Νίκος Μανιός, δήλωσε:

«Πενήντα έξι χρόνια συμπληρώνονται από εκείνη την αποφράδα ημέρα που τα τανκς κυκλοφορούσαν στην γειτονιά μου, στη Λεωφόρο Κηφισίας και στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Και εκείνη η αδυναμία να περάσουμε τον δρόμο που τον περνάγαμε κάθε ημέρα ήταν ένα σκληρό μήνυμα ότι τα πράγματα έχουν γίνει χειρότερα απ’ ότι περιμέναμε, γιατί περιμέναμε μία εκτροπή. Βέβαια, ήμουν 20 χρονών τότε, πράγμα που σήμαινε ότι ήξερα πολύ καλά τι γίνεται».

Ο Δημοτικός Σύμβουλος Πειραιά και επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού «Πειραιάς για Όλους», κ. Νίκος Μπελαβίλας, δήλωσε:

«Η μνήμη που πρέπει να μείνει ζωντανή. Η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά που μας κάνει περήφανους και η προσπάθεια να αναπλαστεί επιτέλους ο χώρος ως ένα σημαντικό πάρκο για τα Καμίνια και τον Πειραιά, είναι τα σημαντικά μηνύματα της σημερινής ημέρας».

Ο Δημοτικός Σύμβουλος, εκπρόσωπος της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση Πειραιά» κ. Αλέξανδρος Κοτέας, επεσήμανε:

«Σήμερα, 56 χρόνια μετά την 21 η Απριλίου 1967, τιμούμε τον ηρωικό αντιδικτατορικό αγώνα του λαού μας στον ιστορικό χώρο του Στρατοπέδου Παπαδογιωργή στα Καμίνια, που στέγαζε τον 952 Λόχο του ΕΑΤ-ΕΣΑ».

Ο Δημοτικός Σύμβουλος Πειραιά και επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού «ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο Λιμάνι», κ. Θανάσης Διαβολάκης, δήλωσε:

«Μία πολύ σημαντική εκδήλωση σήμερα, σε αυτόν τον χώρο, του Στρατοπέδου Παπαδογιωργή για την ανάδειξη της ιστορικής μνήμης, για την ανάδειξη της μνήμης των αγώνων που έχουν δώσει εδώ στον Πειραιά, οι σημερινές και οι παλαιότερες γενιές. Βεβαίως, τις παλαιότερες γενιές τιμάμε σήμερα και ιδιαίτερα τη γενιά του αντιδικτατορικού αγώνα που έδωσε τα μέγιστα με θυσίες στον αγώνα ενάντια στη Χούντα».

Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης, ο αντιπρόεδρος του ΔΣ του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών Σπύρος Χαλβατζής και ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Νήσων, μέλος του πληρώματος του Αντιτορπιλικού «Βέλος», κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, εκτός άλλων και:

Οι κ.κ. βουλευτές: Νόνη Δούνια, Θεόδωρος Δρίτσας, Τρύφων Αλεξιάδης, Φωτεινή Μπακαδήμα, οι εκπρόσωποι κομμάτων κ.κ. Νίκος Μπίστης, Στάθης Οικονόμου, Ανδρέας Ζαζόπουλος, Γιάννης Χαραλαμπάκης, ο Δήμαρχος Νίκαιας – Ρέντη κ. Γιώργος Ιωακειμίδης, ο υποψήφιος Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιώργος Γαβρίλης, ο πρώην Δήμαρχος Πειραιά κ. Στέλιος Λογοθέτης, οι υποψήφιοι Βουλευτές κ.κ. Ανδρέας Βροντάκης, Κατερίνα Λογοθέτη, Εύη Καρακώστα, η πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος κ. Αναστασία Παλούμπη – Αναγνωστοπούλου.

Από τον Δήμο Πειραιά παρευρέθηκαν: ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Παναγιώτης Αβραμίδης, ο Αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Καρύδης, οι Εντεταλμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Χαρουτιούν Μαρκαριάν, Αλέκα Τουμαζάτου, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Βάνα Μελά, Γρηγόρης Μόφορης, οι Πρόεδροι της Α΄ και Β΄ Δημοτικής Κοινότητας κ.κ. Νικήτας Γκόλφης, Αλέξανδρος Νανόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου κ. Βασίλης Ταταρόπουλος, οι Σύμβουλοι του Δημάρχου Πειραιά, Νίκος Γέμελος, Μάκης Αγγελετάκης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *