H Φωνή των Πειραιωτών

Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

Σκόρπια Φύλλα

Το εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής

Ήταν της Ζωοδόχου Πηγής του 1944, όταν ανατινάχθηκε ο Στρατώνας των Γερμανών, στον Κορυδαλλό, γεμάτος πυρομαχικά. Από την ισχυρότατη έκρηξη δεν υπήρξαν θύματα, αλλά μόνον σοβαρές ζημιές σε σπίτια και κάποιοι τραυματισμοί κατοίκων από τα εκτοξευόμενα βλήματα.

Σε ανάμνηση της διάσωσης των κατοίκων και από ευγνωμοσύνη προς την Θεοτόκο, η Ι.Μ. Νικαίας και ο Δήμος Κορυδαλλού τιμούν την Θεομητορική εορτή της Ζωοδόχου Πηγής στο μονόχωρο ναΐδριο που ίδρυσαν στην πλατεία Βενιζέλου, στη θέση του Στρατώνα.

Η μαμά και η γιαγιά μου έλεγαν ότι η Παναγία τους έσωσε. Την τρομακτική έκρηξη άκουσαν κοντά στην Αγία Βαρβάρα Αιγάλεω, όπου πήγαιναν να αφήσουν τις πασχαλινές λαμπάδες, κατά το μικρασιατικό έθιμο, ανήμερα της Ζωοδόχου Πηγής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *