H Φωνή των Πειραιωτών

Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Τα Μουσεία του Πειραιά

Ως Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά, αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά που τα Μουσεία μας στο «μεγάλο λιμάνι», αυτοί οι φάροι Πολιτισμού και Παιδείας , συμμετέχουν στις εκδηλώσεις και της φετινής Διεθνούς Ημέρας Μουσείων που έχουν ως θέμα: «Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής».

Τα μουσεία αναδεικνύοντας την πολιτιστική και την φυσική κληρονομιά, καθώς και τη σύγχρονη δημιουργία, συμβάλλουν ουσιαστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Ως αξιόπιστοι θεσμοί, με ιδιαίτερο κύρος στο σύνολο της κοινωνίας, έχουν τη δυνατότητα να προωθούν τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης υποστηρίζοντας δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Τα μουσεία μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση ενός βιώσιμου μέλλοντος μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων, εκθέσεων, τοπικών δράσεων και έρευνας.

Η πόλη του Πειραιά εξελίσσεται σε ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα Πολιτισμού της Μεσογείου με την δημιουργία νέων μουσείων .

Ένα νέο εμβληματικό τοπόσημο αναμένεται να δημιουργηθεί από τη μετατροπή του βιομηχανικού κτηρίου του Σιλό στον χώρο του ΟΛΠ σε πρωτοποριακό Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων.

Το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων θα φιλοξενήσει ευρήματα ανελκυσθέντα από όλες τις ελληνικές θάλασσες: Αγάλματα, τμήματα γλυπτών, μέσα συναλλαγών, σκαριά και εξαρτήματα εξοπλισμού πλοίων, οπλικά εργαλεία, επιγραφές, είδη καλλωπισμού, χρηστική και επιτραπέζια κεραμική, εργαλεία και ποικίλα αντικείμενα, προερχόμενα από υποβρύχιες αυτοψίες, έρευνες και ανασκαφές, αλλά και αυτόβουλες παραδόσεις ιδιωτών ή κατασχέσεις.

Οι εγκαταστάσεις του Μουσείου θα ξεπερνούν τα 13.000 τ.μ., τα οποία κατανέμονται σε εκθεσιακούς χώρους για μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις, σε χώρους για εκπαιδευτικά προγράμματα και επιστημονικές δράσεις (αμφιθέατρο, βιβλιοθήκη, πολυμέσα), εργαστήρια συντήρησης, χώρους παροχής υπηρεσιών προς τους επισκέπτες (υποδοχή, βεστιάριο, πωλητήριο, αναψυκτήριο, εστιατόριο, ιατρείο) και γραφεία διοίκησης.

Χαρά σκόρπισε στους φίλους του ρεμπέτικου τραγουδιού η είδηση ότι ο Δήμος Πειραιά σχεδιάζει να μετατρέψει το ιστορικό κτήριο του Σταθμού των πρώην ΣΕΚ σε Κέντρο και Μουσείο Ρεμπέτικου Τραγουδιού. Το κτήριο που ανήκει στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ και έχει παραχωρηθεί προς χρήση στο Δήμο Πειραιά, βρίσκεται στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου.

Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά

Προσφέρει στον επισκέπτη την αντιπροσωπευτική και πλήρη εικόνα της ιστορίας της πόλης, που κατά την αρχαιότητα γνώρισε μεγάλη ακμή ,τόσο ως εμπορικό κέντρο της ανατολικής Μεσογείου όσο και ως πολεμικός ναύσταθμος της αρχαίας Αθήνας. Το είδος των εκθεμάτων του, που προέρχονται κυρίως από την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά και της αττικής παραλίας, και τα χρονικά όρια που καλύπτουν, από τη μυκηναϊκή έως και τη ρωμαϊκή εποχή, είναι αντιπροσωπευτικά της ιδιομορφίας, της σύνθεσης του πληθυσμού και της ιστορίας του Πειραιά.

Χαριλάου Τρικούπη 31, Πειραιάς. Τηλ: 210 4521598 Email: efapn@culture.gr

Ναυτικό Μουσείο Πειραιά

Ιδρύθηκε το 1949 και από το 1971 στεγάζεται στο κτήριο της Μαρίνας Ζέας, στη Φρεαττύδα, στον Πειραιά. Είναι το μεγαλύτερο Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος και παρουσιάζει την δημιουργία, ιστορία και εξέλιξη του Ναυτικού των Ελλήνων από την προϊστορική εποχή ως τις μέρες μας.

Πληροφορίες:Ακτή Θεμιστοκλέους, Μαρίνα Ζέας, 185 37 Πειραιάς. Τηλ: 210-4516264, 210-4286959, Email: info@hmmuseum.gr

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Είναι ένα νεοκλασικό κτήριο που χτίστηκε σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ιωάννη Λαζαρίμου και εγκαινιάστηκε στις 9 Απριλίου του 1895.

Ολόκληρη η ελληνική θεατρική και μουσική σκηνή έκανε το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά τόπο έμπνευσης και δημιουργίας. Σημαντικοί σκηνοθέτες όπως ο Δημήτρης Ροντήρης, ο Γκίκας Μπινιάρης, ο Στέφανος Νικολαΐδης, ο Μιχάλης Κουνελάκης, καθώς και σπουδαίοι ηθοποιοί όπως ο Αιμίλιος Βεάκης, ο Γιάννης Πρινέας, ο Ζάχος Θάνος, ο Αδαμάντιος Λεμός, ο Απόστολος Αυδής, ο Δημήτης Χόρν, ο Μίμης Φωτόπουλος,ο Βασίλης Διαμαντόπουλος, ο Μάνος Κατράκης, η Κυβέλη, η Ασπασία Παπαθανασίου και άλλοι πολλοί ακόμη μοιράστηκαν πολύτιμες στιγμές της πορείας τους, με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Στο φουαγιέ του θεάτρου, αυτό τον υπέροχο χώρο ,το κοινό απόλαυσε τα έργα σπουδαίων συνθετών όπως ο Μενέλαος Παλλάντιος, ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Διονύσης Σαββόπουλος.

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά αποτελεί τοπόσημο πολιτιστικής κληρονομιάς ,πολιτισμού, δημιουργίας και ομορφιάς.

Διεύθυνση: Λεωφόρος Ηρώων Πολυτεχνείου 32, Πειραιάς. Τηλ: 210 4143 310, Email: tickets@dithepi.gr

Δημοτική Πινακοθήκη

Άρχισε να λειτουργεί το 1957, ως τμήμα αρχικά, της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και από το 1985 ως ανεξάρτητο τμήμα και από τον Ιανουάριο του 2014 στο Παλαιό Ταχυδρομείο της οδού Φίλωνος 29 και Καραολή και Δημητρίου 14. Στους χώρους της εκτίθενται έργα νεοελλήνων ζωγράφων όπως των : Νικόλαου και Περικλή Λύτρα Κων/νου Μαλέα, Κων/νου Ρωμανίδη, Μιχαήλ Οικονόμου, Αλέξανδρου Χριστοφή και πολλών άλλων. Ενώ επίσης περιλαμβάνεται ένα μέρος της συλλογής γλυπτών του Γ. Καστριώτη,η συλλογή του σκηνογράφου Πάνου Αραβαντινού και η συλλογή κουστουμιών του Μάνου Κατράκη.

Πληροφορίες: Τηλ: 2144090155-6, Email: pinakothiki@piraeus.gov.gr

Δημοτική Βιβλιοθήκη

Διαθέτει ηλεκτρονικό κατάλογο, προσβάσιμο μέσω της διαδικτυακής πύλης του Δήμου, όπου ο χρηστής, μπορεί να αναζητήσει ανάμεσα σε 100.000 τόμους, αυτό που τον ενδιαφέρει. Μεγάλο πλούτο της Βιβλιοθήκης αποτελούν οι αρχειακές συλλογές παλαιτύπων (16οςαι.–19οςαι.), χειρογράφων, 600 χαρτών, περιοδικών, εφημερίδων της Κυβερνήσεως  (1833 – 2002), πειραϊκού αρχείου.

Διαθέτει δανειστικό τμήμα, αναγνωστήριο και παιδικό τμήμα. Αναπτύσσει την φιλαναγνώσια για παιδιά, συμμετέχοντας στα προγράμματα που γίνονται κάθε χρόνο σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας, από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο. Κάνει σεμινάρια δημιουργικής γραφής και χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών για τους Δημότες. Συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Πειραιά σε προπτυχιακά μαθήματα υπολογιστών για φοιτητές. Επιπλέον συμμετέχει σε εγχώρια και European forums για τον πολιτισμό και την φιλαναγνώσια.

Διεύθυνση: Ελ. Βενιζέλου 22 και Κολοκοτρώνη Πειραιάς. Τηλ: 214 40 90 168 – 173, 214 40 90 100 – 115. Email: library@piraeus.gov.gr.

Δημοτικό Ιστορικό Αρχείο

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το Δημοτικό Ιστορικό αρχείο Πειραιά το οποίο περιλαμβάνει πλούσιες και σπάνιες αρχειακές συλλογές. Λειτουργεί εδώ και 65 χρόνια, εμπλουτίζοντας συνεχώς τα ιστορικά υλικά του.

Οι επισκέπτες ταξιδεύουν, νοερά στον χρόνο, στη συναρπαστική ιστορία του Πειραιά, μέσα από πρωτογενή ιστορικά τεκμήρια, κυρίως του 19ου αιώνα, όπως κατάστιχα, έγγραφα των δημοτικών υπηρεσιών από το 1835 ,έτος ίδρυσης του Δήμου, γκραβούρες, φωτογραφίες, ιστορικά τεκμήρια ιδιωτών, σπάνια πειραϊκά βιβλία και δυσεύρετες τοπικές εφημερίδες.

Πραξιτέλους 51 & Πύλης Πειραιάς. Τηλ: 210 4134657, 210 4134651, 210 4134658, istoriko@pireasnet.gr

Πλωτό Μουσείο Λίμπερτυ Ελλάς

Είναι ένα από τα 3 εναπομείναντα πλοία Liberty παγκοσμίως, το οποίο η κυβέρνηση των ΗΠΑ, δέχθηκε χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες της πολιτείας και της Ελληνικής Ναυτιλιακής κοινότητας να δωρίσει προς την Ελληνική κυβέρνηση το 2007.

Σήμερα το πλοίο είναι ελλιμενισμένο στο κεντρικό λιμάνι του Πειραιά, στην προβλήτα «ΣΙΛΟ» Πύλη Ε2. Λειτουργεί καθημερινά από τις 10-4μμ. Τηλ: 6971829562

Ινστιτούτο Ιστορίας Εμπορικής Ναυτιλίας

Η έρευνα και η μελέτη της ναυτικής ιστορίας, των ναυτικών παραδόσεων, ηθών και εθίμων, της ναυτικής εκπαίδευσης, των ναυτεμπορικών δραστηριοτήτων, των εξερευνητικών ταξιδιών, της εξέλιξης των εμπορικών πλοίων, των οργάνων της ναυσιπλοΐας, της ναυτικής αστρονομίας, της τέχνης και κάθε άλλης δραστηριότητας που έχει σχέση με τη ναυτιλία και τη θάλασσα από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι σήμερα.

Διεύθυνση: Γρηγορίου Λαμπράκη 154, Πειραιάς. Τηλ: 210 4297616. E-mail: museum@yen.gr

ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Στις 14 Μαΐου 2006 ιδρύθηκε το Μουσείο του Ολυμπιακού, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στον κόσµο του, αλλά και σε κάθε φίλαθλο, σε κάθε πολίτη, να συνειδητοποιήσει ότι η ιστορία είναι ένας ευχάριστος και ασφαλής τρόπος να «ταξιδεύεις» στο παρελθόν, στο παρόν, αλλά και στο µέλλον.

Πληροφορίες: Καραολή Δημητρίου & Σοφιανοπούλου, Εντός Σταδίου Καραϊσκάκη – Ισόγειο, Πειραιάς – Νέο Φάληρο. Τηλ: 210-4800921, e-mail: mouseio @ olympiacos.org

Μουσείο Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων

Σημαντικό το ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ ,που βρίσκεται εντός του Μεγάρου του ΗΣΑΠ στο σταθμό του Πειραιά.

Στη συλλογή του έχει 2000 αντικείμενα (έκθεση έκτασης 1.000 τ.μ. και αποθήκη), καθώς και 3000 και πλέον βιβλία, έντυπα και φωτογραφίες.

Διεύθυνση: Ακτή Καλλιμασιώτη 275, Πειραιάς. Ώρες: Καθημερινά ανοιχτό από τις 8:00-2:00 μμ. Τηλ: 21 0512 6295.

Εύχομαι να επισκεφθείτε τα μουσεία του Πειραιά όλοι,, να τα χαρείτε και να απολάυσετε την σημαντική πολιτιστική κληρονομιά της Πόλης μας.

Ειρήνη Νταϊφά

Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Πειραιά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *