H Φωνή των Πειραιωτών

Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Δήμος Πειραιά…Piraeus Makerspace Πρωτοπόρο έργο για τον κυκλικό μετασχηματισμό της τοπικής οικονομίας

Το πρώτο πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο Κυκλικής Οικονομίας του Δήμου Πειραιά εγκαινιάστηκε, παρουσία της Δημοτικής Αρχής, εκπροσώπων της Πολιτείας, των παραγωγικών δυνάμεων της πόλης και της σχολικής κοινότητας, στην εναρκτήρια εκδήλωση παράδοσης και έναρξης λειτουργίας του, που διοργανώθηκε την Πέμπτη, 25 Μαΐου 2023. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον σύγχρονο, ανακαινισμένο χώρο, που πλέον στεγάζεται το εργαστήριο Piraeus Makerspace, εντός του ιστορικού κτηρίου της πρώην ΣΚΥΠ στην περιοχή των Καμινίων.

Τη σημαντική πρώτη ημέρα έναρξης του εργαστηρίου χαιρέτισαν ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Βιώσιμης Ανάπτυξης Δημήτριος Καρύδης, ο τέως Υφυπουργός Ναυτιλίας Κώστας Κατσαφάδος, ο Γ.Γ. Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Πέτρος Βαρελίδης, η Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Σταυρούλα Αντωνάκου, η Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά Στυλιανή Σοφιανοπούλου, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά Διονύσης Αναστασόπουλος, ο Διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ Πειραιά Δημήτρης Δελλαπόρτας και ο Διευθυντής ΙΕΚ ΠΕΙΡΑΙΑ Γιώργος Διαμαντόπουλος.

Στον εναρκτήριο χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης τόνισε:«Ο Δήμος Πειραιά παρουσιάζει σήμερα ένα παράθυρο στο μέλλον! Το εργαστήριο Κυκλικής Οικονομίας ή αλλιώς Piraeus Makerspace ανοίγει τις πύλες του και μας καλεί να το αγκαλιάσουμε. Σήμερα είναι μια πολύ ξεχωριστή ημέρα για τον Πειραιά, γιατί παραδίδουμε μια δομή που αναμένεται να αποτελέσει εφαλτήριο εκπαίδευσης, δημιουργίας, σχεδιασμού και κοινωνικής συνοχής, καθώς καθεμιά και καθένας μπορεί να συμμετέχει με μηδενικό κόστος χωρίς κανέναν αποκλεισμό».

Ο κ. Κώστας Κατσαφάδος συνεχάρη τον Δήμο Πειραιά γι΄ αυτή την πρωτοβουλία επισημαίνοντας: «ελπίζω το παράδειγμα του Δήμου, να το ακολουθήσουν και άλλοι Δήμοι, ώστε να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα υπέρ του περιβάλλοντος, της πράσινης ανάπτυξης αλλά και της εξοικονόμησης πόρων».

Η Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Σταυρούλα Αντωνάκου συνεχάρη τον Δήμο Πειραιά που εξασφαλίζει ευρωπαϊκούς αλλά και εθνικούς πόρους για να υλοποιεί πρωτοποριακές δράσεις στον Πειραιά, υπενθυμίζοντας τη λειτουργία του Blue Lab. «Βλέπουμε υπερσύγχρονα μηχανήματα και πάνω απ΄ όλα ότι πρέπει να φροντίζουμε το περιβάλλον, κάτι για το οποίο η τεχνολογία μας βοηθάει πάρα πολύ», ανέφερε η κα Αντωνάκου.

Ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πέτρος Βαρελίδης, μεταξύ άλλων, δήλωσε:

«Με μεγάλη χαρά στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας βλέπουμε τέτοιες καινοτόμες προσπάθειες για ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας και μετουσίωσή της σε επιχειρηματικά βιώσιμες δραστηριότητες. Ως Υπουργείο και ως Πολιτεία γενικότερα, θα είμαστε δίπλα σε τέτοιες προσπάθειες, τις οποίες και θα στηρίξουμε για όσο καιρό χρειαστεί, έτσι ώστε να μπορούν να σταθούν στα πόδια τους στη συνέχεια όπως ωριμάζουν από μόνες τους».

Ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Βιώσιμης Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Καρύδης, δήλωσε:

«Το Κέντρο Κυκλικής Οικονομίας(Piraeus Makerspace) στο σχολικό συγκρότημα της  πρώην  ΣΚΥΠ, όπου σήμερα στεγάζονται δυο ΕΠΑΛ, ένα ΔΙΕΚ και ένα εργαστηριακό κέντρο, είναι πλέον γεγονός. Όλοι μας στον Δήμο Πειραιά με πρώτο τον Δήμαρχο μας Γιάννη Μώραλη είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι και περήφανοι που το καταφέραμε σε συνεργασία με τους εργαζόμενους στον Δήμο και τους εκπαιδευτικούς του σχολικού συγκροτήματος».

Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν επίσης η Νόνη Δούνια, οι Αντιδήμαρχοι: Αντωνία Καρακατσάνη, Δημήτρης Αράπης, Παναγιώτης Ρέππας, Γρηγόρης Καψοκόλης, Κυριακή Μπουρδάκου, Ασπασία Αλιγιζάκη, ο Αντιδήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου Θανάσης Ντερέκας, ο διευθύνων σύμβουλος του Αναπτυξιακού Οργανισμού του Δήμου Πειραιά, Ηλίας Σαλπέας, οι Πρόεδροι: Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά Γιώργος Παπαμανώλης – Ντόζας, ΒΙΠΑ Σχιστού Ιωάννης Πολυχρονόπουλος, ΠΟΙΑΘ Γιάννης Μαραγκουδάκης, ΙΟΠ Γιάννης Παπαδημητρίου, Σχολικής Επιτροπής Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Δέσποινα Αρβανίτου, Σχολικής Επιτροπής Α/βάθμιας Εκπαίδευσης Χρήστος Μακρής, η εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος εθελοντισμού Ευγενία Μπαρμπαγιάννη, οι καθηγήτριες στο τμήμα ναυτιλιακών σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά: Φανή Σακελλαριάδου, Μαρία Μποϊλέ, ο Οικονομικός Επόπτης του ΕΒΕΠ Νίκος Μανεσιώτης, ο Διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ Πειραιά Δημήτρης Δελαπόρτας, ο Διευθυντής του Δ.Ι.Ε.Κ. Γιώργος Διαμαντόπουλος, ο υποδιευθυντής του Εργαστηριακού Κέντρου Πειραιά Πέτρος Πρέκας.

Τo Piraeus Makerspace αποτελεί ένα νέο εργαστήριο ψηφιακής κατασκευής και μικροπαραγωγής με σύγχρονο εξοπλισμό και ψηφιακά εργαλεία σχεδιασμού και κατασκευής. Διαθέτει εργαλεία κατεργασίας διαφόρων υλικών και ταυτόχρονα περιέχει μια σειρά μηχανημάτων υψηλής τεχνολογίας. Ανάμεσα στον εξοπλισμό του περιλαμβάνεται ψηφιακό κοπτικό laser και CNC router, 3D εκτυπωτές, ψηφιακές ραπτομηχανές και Arduino μικροεπεξεργαστές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη διαδραστικών αντικειμένων.

Σκοπός του PIRAEUS MAKERSPACE είναι να αποτελέσει έναν κομβικό χώρο εκπαίδευσης και πληροφόρησης στην πόλη, που θα εστιάζει συνεχώς στην προσπάθεια εφαρμογής της Κυκλικής Οικονομίας στον Δήμο Πειραιά και στη διαρκή εκπαίδευση και επιμόρφωση διαφόρων ομάδων του πληθυσμού του Δήμου, όπως μαθητές, φοιτητές, άνεργοι, ΑΜΕΑ, τεχνίτες, διάφορες επαγγελματικές ομάδες κ.ά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *