H Φωνή των Πειραιωτών

Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ..ΠΕΙΡΑΙΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΑΝΙΑΤΙΚΑ Γιατί μαύρισε η Λακωνία το ΣΥΡΙΖΑ;

Χρειάζεται αντικειμενική αυτοκριτική αν θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να διατηρηθεί ως κυβερνητικό κόμμα.

Στη Λακωνία οι απόψεις διίστανται για την εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, αφού έχασε την Έδρα και την πήρε πάλι το ΠΑΣΟΚ, ενώ η Νέα Δημοκρατία διατήρησε το πολύ υψηλό εκλογικό ποσοστό της, με τη μόνη διαφορά ότι ο Νεοκλής Κρητικός κατέκτησε την πρωτιά της ΝΔ και γίνεται Λακωνάρχης. Αυτό χρειάζεται τη δική του ανάλυση.

Δεν εκλέχθηκε ο Σταύρος Αραχωβίτης με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στη Λακωνία αν και κανένας κακός λόγος δεν ακούγεται και δεν έχει ακουστεί για τον πολιτικό Σταύρο Αραχωβίτη, πρώην Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Οι Ανεμογεννήτριες που τοποθετούνται στα βουνά NATURA της Μάνης μέτρησαν αρνητικά για το ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος παρέμεινε στην παλαιότερη θέση του, όπως μας την είχε εκφράσει το 2018 ο Υφυπουργός Ενέργειας συνεργαζόμενος ως Οικολόγος Πράσινος με το ΣΥΡΙΖΑ. Η θέση τους τότε ήταν ότι τα Αιολικά Πάρκα αποτελούν εθνική επιλογή χωρίς να τους ενδιαφέρει ο τόπος εγκατάστασης.

Αυτό θεωρείται από πολλούς Λάκωνες και ιδιαίτερα από τους Μανιάτες ότι στέρησε και την πρωτιά του Δαβάκη. Για τις Ανεμογεννήτριες φυσικά την ίδια θέση είχε και το ΠΑΣΟΚ, αλλά ωφελήθηκε γιατί οκτώ χρόνια απέχει από τα κυβερνητικά δρώμενα.

Βέβαια το θέμα Ανεμογεννήτριες στη Μάνη είναι μια ανοιχτή πληγή και η οποία πρέπει να κλείσει άμεσα. Η Μάνη δέχτηκε έναν αριθμό Ανεμογεννητριών και έχει καλύψει το ποσοστό που της αναλογεί σε επίπεδο Επικράτειας. Κάθε άλλη τοποθέτηση πολλοί ισχυρίζονται, πως θα είναι καταστροφική και θα δικαιώνει μόνο ιδιοτελείς συναλλαγές διαπλοκής. Πρόσφατες φήμες θέλουν παράγοντα που του δόθηκε μια Ανεμογεννήτρια να την πούλησε 2.000.000 ή 2.500.000 Ευρώ! Δεν γνωρίζουμε αν είναι αλήθεια και αν τελικά η αγοραπωλησία έγινε με κάθε νομιμότητα. Αυτά άλλοι είναι αρμόδιοι να τα ελέγξουν.

Ο μόνος ο οποίος βρίσκεται συνεχώς σε αγώνα κατά των Ανεμογεννητριών εδώ και πολλά χρόνια, είναι ο επικεφαλής της ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΜΑΝΗΣ και υποψήφιος Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης Τζανέτος Φιλιππάκος.

Φυσικά η μεγάλη πανελλαδική εκλογική πτώση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει τους Λάκωνες ψηφοφόρους και μάλιστα όταν το ποσοστό της ΝΔ είναι από τα πλέον υψηλά της Επικράτειας.

Τα μηνύματα που μας έστειλαν οι Λακωνικές κάλπες, πιστεύουμε πως είναι:

Πρώτο ότι οι ετεροδημότες δεν πήγαν να ψηφίσουν στα Λακωνικά εκλογικά κέντρα, αφού η αποχή έφθασε το 57%.

Δεύτερο ότι αν και η ΝΔ πήρε 50,05% οι ψηφοφόροι άλλαξαν το παρωχημένο κατεστημένο. Δηλαδή αφαίρεσαν την πρωτιά από το Δαβάκη και την έδωσαν στον Κρητικό. Πολλοί εκτιμούν πως αυτό θα συμβεί και στις Αυτοδιοικητικές εκλογές τον Οκτώβριο. Στο Δήμο Ανατολικής Μάνης το κατεστημένο θα λέγαμε, το εκπροσωπεί ο Πέτρος Ανδρεάκος αφού εκλέγεται 20 – 25 χρόνια συνεχώς, όπως και πολλοί συνεργάτες του. Την ανανεωτική αύρα εκπέμπει ο Τζανέτος Φιλιππάκος, ο οποίος ήταν υποψήφιος Δήμαρχος το 2019. Για πρώτη φορά ο Δήμος πήγε σε δεύτερο γύρο εκλογών που αντίπαλοι ήταν ο Πέτρος Ανδρεάκος και ο αείμνηστος Κυριάκος Μιχαλολιάκος. Τη δεύτερη Κυριακή ο Φιλιππάκος συνεργάστηκε και στήριξε το Μιχαλολιάκο. Η ασθένεια και ο θάνατος του τελευταίου έγιναν αιτία ο Τζανέτος Φιλιππάκος να σηκώσει επάξια το ρόλο ολόκληρης της θεσμικής αντιπολίτευσης (μείζονος και ελάσσονος).

Τελειώνοντας οφείλουμε να επισημάνουμε πως και οι τρεις Ανδρεάκος, Μιχαλολιάκος και Φιλιππάκος αν και Νεοδημοκράτες τα ψηφοδέλτιά τους ήταν υπερκομματικά. Βέβαια ο Ανδρεάκος και ο Φιλιππάκος σε κάποιες χρονικές περιόδους ο μεν πρώτος ακολούθησε τον Αντώνη Σαμαρά και ο δεύτερος τον Πάνο Καμμένο. Αυτό όμως συνέβη και με Βουλευτές όπως τον Θανάση Δαβάκη και τον Τάκη Μελά και άλλους Μανιάτες. Τελειώνοντας θα πούμε κοντή γιορτή αλληλούια και ευχόμαστε το καλύτερο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *