H Φωνή των Πειραιωτών

Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΔΙΑΦΟΡΑ

ΕΒΕΠ…Ευοίωνες οι προοπτικές ανάπτυξης του Πειραιά..Βραβεύτηκαν πρωτεύσαντες εισακτέοι σε ΠΑ.Δ.Α. και ΠΑ.ΠΕΙ.

Τα διλήμματα, αλλά και οι προβληματισμοί της ναυτιλίας στη ρότα προς την «πράσινη μετάβαση» αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης στην ειδική Hμερίδα που συνδιοργάνωσαν το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς και το Ελληνικό Ινστιτούτο Ναυτικής Τεχνολογίας στο πλαίσιο των Ημερών Θάλασσας 2023, όπου βραβεύτηκαν δύο πρωτεύσαντες εισακτέοι στο τμήμα Ναυπηγών- Μηχανικών του ΠΑ.Δ.Α. και στο τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών του ΠΑ.ΠΕΙ.

Κατά τις εργασίες της ημερίδας η ενεργειακή μετάβαση, οι τεχνολογίες CCS σε πλοία, οι τεχνολογίες χρήσης H2 (υδρογόνου) σε πλοία αλλά και τα θέματα επιλογής μεταξύ Η2 ή LNG& CCS φωτίστηκαν επαρκώς από τις τοποθετήσεις εμπειρογνωμόνων από τους νηογνώμονες Lloyd’s Register, Bureau Veritas, RINA ABS και DNV.

Απευθύνοντας χαιρετισμό ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., Βασίλης Κορκίδης, χαρακτήρισε ευοίωνες τις προοπτικές ανάπτυξης του Πειραιά από τη Ναυτιλία και τη Ναυπηγοεπισκευή, για να σημειώσει τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν στο σύνολό τους οι επιχειρήσεις του cluster, οι οποίες δραστηριοποιούνται γύρω από τις ναυπηγοεπισκευές, με επίκεντρο το λιμάνι του Πειραιά, για την ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη επισημαίνοντας ότι, στην παρούσα χρονική συγκυρία, το ζητούμενο είναι να μη χαθεί το momentum.

Όσον αφορά στη θετική επιρροή στο οικονομικό γίγνεσθαι του Πειραιά, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου σημείωσε χαρακτηριστικά ότι στην πόλη χτυπάει η καρδιά της ισχυρότερης ναυτιλίας της Ευρώπης, αλλά και του κόσμου, για να επισημάνει ότι επιχειρηματικές δραστηριότητες που σχετίζονται με τη μεταφορά, την ενέργεια, την εφοδιαστική, τη χρηματοδότηση, τις υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας, την κατασκευή, τη ναυπηγοεπισκευή, τη συναρμολόγηση, τις νομικές, ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές υπηρεσίες για τη ναυτιλία, έχουν επιχειρηματικό ορίζοντα στον Πειραιά.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΛΙΝΤ, Δρ. Νικόλαος Λιάπης, αναφέρθηκε στα κορυφαία τεχνολογικά θέματα που απασχολούν τη ναυτιλία, που είναι η χρήση του υδρογόνου σαν ενεργειακό προϊόν, αλλά και η δέσμευση του CO2.

Σε παρέμβασή του, ο πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων Ναυπηγείων Σκαραμαγκά «Η ΤΡΙΑΙΝΑ», Ευάγγελος Μπαλογιάννης, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι η ναυπηγική βιομηχανία εισέρχεται σε μια νέα εποχή, με την κλιματική αλλαγή να δίνει τον τόνο για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών.

Το Ε.Β.Ε.Π., έχει ταχθεί υπέρ της επανεκπαίδευσης του προσωπικού σε όλο το φάσμα της μεταποίησης, ενώ, προς τον σκοπό αυτό, έχει ήδη δημιουργήσει «γέφυρες» με την πανεπιστημιακή κοινότητα με στόχο την προσαρμογή στα νέα δεδομένα όπου η κατάρτιση στις νέες τεχνολογίες θα είναι άμεσα απαιτητή, τόσο από τη ναυτιλία όσο και από το σύνολο των επιχειρήσεων.

Βασικές τοποθετήσεις έκαναν οι καθηγητές Κωνσταντίνος Πολίτης, πρόεδρος του τμήματος Ναυπηγών Μηχανικών του ΠΑ.Δ.Α. και Ιωάννης Θεοτοκάς, πρόεδρος του τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών του ΠΑ.ΠΕΙ.

Των δύο βασικών ενοτήτων για τις προοπτικές ανάπτυξης και απασχόλησης από τη ναυτιλία και τη ναυπηγοεπισκευή, αλλά και της στρατηγικής διασύνδεσης πλοίων και λιμένων για την επίτευξη της «πράσινης» μετάβασης, επακολούθησε συζήτηση, όπου εξέχοντα στελέχη της επιστημονικής και επιχειρηματικής κοινότητας τοποθετήθηκαν στα κρίσιμα θέματα της ενεργειακής μετάβασης, και όχι μόνο.

Προηγήθηκε η βράβευση του Αναστάσιου Τσιλίμου, του πρώτου εισαχθέντα στο τμήμα Ναυπηγών – Μηχανικών του ΠΑ.Δ.Α., και της Αικατερίνης Παναγοπούλου, της πρώτης εισαχθείσας στο τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών του ΠΑ.ΠΕΙ..

Την εκδήλωση χαιρέτισαν εκ μέρους της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων και μέλος του Δ.Σ. της, Αλεξάνδρα Γκανά, και ο Δήμαρχος Πειραιά, Ιωάννης Μώραλης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *