Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

Στις 5 Ιουνίου γιορτάζει το περιβάλλον! Τι θα του ευχηθούμε;

Από το 1972 που διεξήχθη στη Στοκχόλμη η πρώτη περιβαλλοντική διάσκεψη, έχουν περάσει πάρα πολλά χρόνια. Αλλάξαμε και αιώνα μάλιστα. Όμως τίποτα δε λέει να προχωρήσει μπροστά. Και τούτο γιατί όλα βασίζονται πάνω στη φιλοπατρία, με την ευρύτερη έννοια, του κάθε κράτους και όχι μόνο. Ακόμα και αυτός ο ένας, από τα οκτώ δισεκατομμύρια και πλέον ανθρώπους, που υπάρχουν στη γη, αν έκανε κάτι από μόνος του, θα είχαμε καλύτερα αποτελέσματα.

Πρέπει να το καταλάβουμε καλά όλοι μας, αν προσπαθήσουμε, αν λάβουμε μια θέση υπεύθυνη, πάνω στον ίδιο, κυκλικό πλανήτη ζούμε όλοι, τα πάντα θα πάνε όχι απλώς καλά αλλά υπέροχα. Ότι ζημιά κάνει στο περιβάλλον μια μεγάλη βιομηχανία, την ίδια ή και περισσότερη κάνουμε εμείς με την καταστροφική συμπεριφορά μας.

Και για να αναφέρουμε παραδείγματα, μιας και κάποιος δύσπιστος θα τα ζητήσει. Ξέρετε τι κακό προξενούμε στη φύση όταν ανάβουμε χωρίς ιδιαίτερο λόγο το κλιματιστικό ή όταν μετακινούμαστε άσκοπα με το αυτοκίνητό μας; Τεράστιο! Ναι μην απορείτε, χιλιάδες, εκατομμύρια άτομα ρυπαίνουν χωρίς να το θέλουν. Άσκοπα, χωρίς ιδιαίτερη ανάγκη. Ακόμα και αυτό το σκουπιδάκι που ρίχνουμε χωρίς σκέψη στο δρόμο, έχει πολλές αλυσιδωτές επιδράσεις που είναι όλες τους καταστροφικές. Θα απασχολήσει τον υπάλληλο να το μαζέψει, να το μεταφέρει στον κάδο απορριμμάτων και από κει με αυτοκίνητο για την χωματερή. Αν μάλιστα στην χωματερή τα απορρίμματα καίγονται έχουμε ένα ακόμα κακό.

Πάνω από δέκα περιβαλλοντικές διασκέψεις ακολούθησαν αυτήν της Στοκχόλμης και κάθε φορά καταλήγουμε σε ευχολόγια άνευ ουσίας. Οι σύνεδροι των διασκέψεων αυξάνονται, οι κάθε είδους διαμαρτυρόμενοι για την ασυδοσία που επικρατεί διεθνώς πολλαπλασιάζονται, αλλά τα αποτελέσματα είναι σχεδόν μηδενικά. Μέχρι και νέες έννοιες ανακαλύπτονται για την σημασία και τους στόχους των διασκέψεων από τους ειδήμονες, προκειμένου να μας παραπλανούν. Κάποια διάσκεψη είχε επικεντρωθεί στην «αειφόρο ανάπτυξη», δηλαδή στην κοροϊδία και από τότε αυτή η λέξη έχει γίνει σημαία! Άντε ψάξε να βρεις στα λεξικά το τι θα πει αειφόρος! Κόψε φάτσες και βγάλε συμπέρασμα με άλλα λόγια! Αλήθεια για ποιους μας περνάνε;

Το θέμα είναι ότι ο πλανήτης επιβαρύνεται συνεχώς και μεις καθόμαστε και καμαρώνουμε εαυτούς και αλλήλους για τα επιτεύγματά μας. Όταν χαλάει το περιβάλλον, όλοι μας αναγκαζόμαστε να ζούμε υποβαθμισμένα. Έχουν μάθει μάλιστα οι βιομηχανίες να ρυπαίνουν και να μην το αντιλαμβανόμαστε. Προχτές διάβαζα σχετικό άρθρο γνωστού επιστήμονα για τη ρύπανση των πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων. Ενώ ορατά εκπέμπουν λιγότερα καυσαέρια, στην πραγματικότητα μας επιβαρύνουν με πολύ πιο επικίνδυνους ρύπους και ουσίες. Το ίδιο γίνεται και με τις βιομηχανίες που βάζουν τα κάθε είδους φίλτρα. Εκπέμπουν λιγότερους καπνούς και σωματίδια, αλλά μας βομβαρδίζουν με χίλια δυό άλλα «στολίδια» που είναι πολύ πιο επικίνδυνα. Είναι σαν το πρώτο πείραμα της χημείας που μαθαίναμε παιδιά. Αν διαλύσουμε ζάχαρη ή αλάτι στο νερό και μετά το φιλτράρουμε, το νερό θα εξακολουθήσει να είναι γλυκό ή αλμυρό, κατά περίπτωση. Ενώ η όψη του δεν θα αλλάξει. Καταλήγουμε δηλαδή στην ουσία και όχι στην επιφάνεια. Όπως, ότι γυαλίζει δεν είναι χρυσός, έτσι και όποια βιομηχανία φαίνεται άψογη δεν είναι και η καλύτερη.

Αυτό που μπορούμε να πούμε πάντα σε όλους όσοι ασχολούνται με την προστασία του περιβάλλοντος είναι το ότι πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους πολύ πιο σωστά και αποτελεσματικά. Η γη είναι το σπίτι του καθενός από μας και χρειάζεται την προστασία όλων μας. Στις 5 Ιουνίου που γιορτάζουμε την παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος ας κάνουμε κάτι πιο θετικό απ’ ότι μέχρι σήμερα. Ας δείξουμε έμπρακτα ότι το αγαπάμε και ότι το προσέχουμε. Τρόποι υπάρχουν πολλοί ας το προσπαθήσουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *