Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

Διατροφή και υγεία

Διατροφή και ΥγείαΕπιμέλεια: Νάνσυ Κουτσουμπού

Καρπούζι: Οφέλη για την υγεία

Μείωση της αρτηριακής πίεσης: Η υψηλή αρτηριακή πίεση αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για χρόνιες ασθένειες και πρόωρο θάνατο. Το καρπούζι είναι μια καλή πηγή κιτρουλλίνης, η οποία μετατρέπεται σε αργινίνη στο σώμα. Και τα δύο αυτά αμινοξέα βοηθούν στην παραγωγή οξειδίου του αζώτου.

Μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη: Η ινσουλίνη είναι μια πολύ σημαντική ορμόνη στο σώμα και συμμετέχει στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι η κατάσταση κατά την οποία το σώμα παράγει ινσουλίνη, αλλά τα κύτταρα γίνονται ανθεκτικά στα αποτελέσματά της. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και έτσι σε μεταβολικό σύνδρομο και σε διαβήτη τύπου 2. Η κατανάλωση καρπουζιού (και του χυμού του) όπως και η πρόσληψη αργινίνης, έχουν συνδεθεί με μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη σε αρκετές μελέτες.

Ελάττωση των μυϊκών πόνων μετά την άσκηση: Ο μυϊκός πόνος αποτελεί μια συνηθισμένη ανεπιθύμητη ενέργεια της έντονης άσκησης. Διάφορες μελέτες έδειξαν ότι ο χυμός από καρπούζι είναι αποτελεσματικός στη μείωση των μυϊκών βλαβών μετά από άσκηση. Αρκετές μελέτες έχουν επίσης διερευνήσει την επίδραση του καρπουζιού και της κιτρουλλίνης στην μυϊκή απόδοση.

Βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας: Οι καρδιακές παθήσεις είναι η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Οι παράγοντες του τρόπου ζωής συμπεριλαμβανομένης της διατροφής, μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης. Αρκετά από τα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στο καρπούζι έχουν συγκεκριμένα οφέλη για την υγεία της καρδιάς.

Πρόληψη άσθματος: Ο κίνδυνος για την εμφάνιση άσθματος είναι χαμηλότερος σε άτομα που καταναλώνουν υψηλή ποσότητα συγκεκριμένων θρεπτικών ουσιών. Ένα από αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι η βιταμίνη C, που βρίσκεται σε πολλά φρούτα και λαχανικά, συμπεριλαμβανομένου του καρπουζιού.

Καρκίνος: Ως εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης C, το καρπούζι μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του σχηματισμού ελεύθερων ριζών που είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο.

Πέψη και δυσκοιλιότητα: Το καρπούζι, λόγω της περιεκτικότητάς του σε νερό και ίνες, βοηθά στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και προάγει την κανονικότητα στις κενώσεις του εντέρου.

Δέρμα: Το καρπούζι είναι ιδανικό για την υγεία του δέρματος γιατί περιέχει β-καροτένιο (προ-βιταμίνη Α), μια θρεπτική ουσία που απαιτείται για την παραγωγή σμήγματος, το οποίο διατηρεί τα μαλλιά ενυδατωμένα. Η βιταμίνη Α είναι επίσης απαραίτητη για την ανάπτυξη όλων των σωματικών ιστών, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος και των μαλλιών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *