Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

«Ο φόβος που σκοτώνει»

«Λένε πως κάποτε ένας γιατρός έφευγε από την πόλη του και συναντήθηκε με την πανούκλα και της είπε ‘πάλι εσύ εδώ’, και η πανούκλα του είπε ‘έτσι είναι τα πράγματα’, ο γιατρός της είπε ‘θα πάρεις πολλές ζωές αυτή τη φορά’ και εκείνη είπε ‘όχι περίπου 70’. Ο γιατρός έφυγε από την πόλη και σώθηκε, όταν επέστρεψε συνάντησε την πανούκλα που έφευγε και της είπε ‘μου είπες ψέματα, μου είπες 70 και πήρες 150 ζωές’ και εκείνη του είπε, ‘όχι εγώ 70 πήρα, τους υπόλοιπους τους σκότωσε ο φόβος’. Αυτός ο φόβος που σκοτώνει ήταν και παλιά και τώρα ο ίδιος».

Οι ιστορίες, τα παραμύθια, οι μεταφορές που χρησιμοποιείτε για να αντιληφθούμε τι θέλετε να πείτε, τις δημιουργείτε ο ίδιος ή τις έχετε ακούσει; «Και δημιουργώ και θυμάμαι, κάποτε ο Αργεντινός μου εκδότης μέτρησε τις παραβολές τα παραμύθια μου σε όλα τα βιβλία τότε ήταν 487 τώρα θα είναι περίπου 550. Από αυτά γύρω στα 100 είναι δικά μου, τα υπόλοιπα είναι προσαρμοσμένα, ξαναϊδωμένα, ανάλογα με αυτό που θέλω να πω.

Τελικά αλλάζει ο άνθρωπος κ. Μπουκάι. «Θα σου πω. Δεν αλλάζει το ταμπεραμέντο, αυτό γεννιέται μαζί σου και ουσιαστικά υπάρχουν τέσσερις χαρακτήρες και όλοι ανήκουμε σε αυτούς. Γεννιόμαστε έτσι και θα το έχουμε για πάντα. Αυτός είναι ο πρωτόλειος τρόπος με τον οποίο αντιδρούμε στα πράγματα. Αν η πρώτη σου αντίδραση, όταν συμβαίνει κάτι, είναι να δράσεις τότε μιλάμε για χολερικό- εκτελεστικό ταμπεραμέντο, αν η πρώτη σου αντίδραση είναι να σκεφτείς, είσαι λογικός, αν ψάξεις μία δημιουργική αντίδραση εχεις ταμπεραμεντο δημιουργικό, αν προσπαθήσεις να γελάσεις ή να το δεις με συμπάθεια έχεις ένα ταμπεραμέντο συγκινησιακό».

«Άρα συναισθηματικό, λογικό, δημιουργικό και της δράσης. Αυτό είμαστε από τη στιγμή που γεννιόμαστε και το έχουμε για πάντα.

Πας, για παράδειγμα, σε μια εταιρεία και ρωτάς ”ποιος λαμβάνει τις αποφάσεις;”, αυτός λοιπόν είναι ένας που έχει την εκτελεστική και δράσης προσωπικότητα. Αν ρωτήσεις ”ποιος κάνει καλές πωλήσεις;”, αυτός είναι ο συναισθηματικός που δρα με πάθος. Αν ρωτήσεις ”ποιος φτιάχνει τα πρότζεκτ;” είναι ο δημιουργικός και αν ρωτήσεις ”σε ποιον θα ζητήσουμε να μας λύσει τα προβλήματα;” αυτός είναι ο λογικός.

Χόρχε Μπουκάϊ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *