Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης απηύθυνε χαιρετισμό, στο λιμάνι του Πειραιά, στην εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων τιμητικής πλάκας για τα ασυνόδευτα παιδιά από την Κύπρο, τα οποία φιλοξενήθηκαν στην Ελλάδα από τον Σεπτέμβριο του 1974 έως το 1979, μετά την εισβολή του Αττίλα.
Τα αποκαλυπτήρια πραγματοποιήθηκαν παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του Μητροπολίτη Πειραιά κ. Σεραφείμ, του Αντιπροέδρου της Βουλής Αθανάσιου Μπούρα, του Υπουργού Εξωτερικών Βασίλη Κασκαρέλη, του Υπουργού Παιδείας Χρήστου Κίττα, της Υπουργού Παιδείας της Κύπρου Αθηνάς Μιχαηλίδου, του Πρέσβη της Κύπρου στην Ελλάδα Κυριάκου Κενεβέζου, της Διοίκησης του ΟΛΠ, του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων-Εγκλωβισμένων-Αγνοουμένων-Παθόντων Νίκου Κέττηρου, του Προέδρου της Ομάδας Πρωτοβουλίας Ασυνόδευτων Παιδιών, τα οποία φιλοξενήθηκαν στην Ελλάδα το 1974 Ανδρέα Θεοδοσίου.
Η «Ομάδα Πρωτοβουλίας Ασυνόδευτων Φιλοξενηθέντων Παιδιών στην Ελλάδα 1974 -1979» απένειμε στον Δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη, μεταξύ άλλων επίσημων προσκεκλημένων, τιμητική πλακέτα ως ευχαριστήριο για τη συνεργασία στην εκδήλωση αποκάλυψης της αναμνηστικής πλάκας, στον χώρο του λιμανιού του Πειραιά.
Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, στον χαιρετισμό του, τόνισε:
«Σας καλωσορίζω στην πόλη μας, στον Πειραιά, σε αυτή την ιδιαιτέρως σημαντική και συγκινητική εκδήλωση. Η τοποθέτηση τηςαναμνηστικής πλάκας για την άφιξη ασυνόδευτων παιδιών από την Κύπρο μετά την Τουρκική εισβολή του 1974, εδώ στο λιμάνι του Πειραιά, θα φωτίσει μια όχι και τόσο γνωστή πτυχή της εισβολής.
Τη μεταφορά ασυνόδευτων παιδιών από την Κύπρο στην Ελλάδα, τα οποία φιλοξενήθηκαν σε ιδρύματα σε διάφορες πόλεις της χώρας μας, αλλά και σε ανάδοχες οικογένειες. Με βάση τους επίσημους αριθμούς, στην Ελλάδα είχαν φιλοξενηθεί περίπου 2.000 παιδιά, ενώ ανεπίσημες πηγές μιλούν για έναν μεγαλύτερο αριθμό.
Η αναμνηστική πλάκα εδώ στο λιμάνι του Πειραιά, απ’ όπου διέρχονται εκατομμύρια επιβατών ετησίως, θα συμβάλλει στην περαιτέρω ανάδειξη του Κυπριακού ζητήματος σ’ ένα ευρύτερο, διεθνές κοινό.
Ο Πειραιάς υπήρξε ανέκαθεν, χάρη στη θάλασσα και το λιμάνι, ο πρώτος τόπος υποδοχής χιλιάδων ανθρώπων που αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από τον τόπο τους, είτε εσωτερικών μεταναστών που έφτασαν εδώ από κάθε γωνιά της Ελλάδας, Κρητών, Μανιατών, Νησιωτών είτε προσφύγων από τον Πόντο και τη Μικρά Ασία. Στο πρόσφατο παρελθόν, στη μεγάλη προσφυγική κρίση του 2016 για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα φιλοξενήσαμε στο λιμάνιπερισσότερους από έξι χιλιάδες πρόσφυγες. Αλλά και με τον πόλεμο στην Ουκρανία, εδώ και δέκα μήνες φιλοξενούμε σε δομές του Δήμου Πειραιά, Ουκρανές μητέρες με τα παιδιά τους. Σας ευχαριστώ πολύ».