Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΝΑΠΟΔΑ ΒΗΜΑΤΑ..Επιτακτική ανάγκη η ύπαρξη του Ανεξάρτητου. Συνοικιακού Κινήματος (Α.ΣΥ.Κ)

Ιωάννης Σπ. Λαζαράκος

E-mail: jlazarakosdim@yahoo.gr

Βαδίζοντας προς τον μεσασμό του 21ου αιώνα αντιλαμβανόμαστε όλοι την αναγκαιότητα της ανάπτυξης ενός καλά οργανωμένου Ανεξάρτητου Συνοικιακού Κινήματος (Α.ΣΥ.Κ). Μιλάμε για μία συνοικιακή οργάνωση η οποία θα έχει άριστη συνεργασία με τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων και με κάθε άλλο ακομμάτιστο Σύλλογο. Ο στόχος του συνοικιακού αυτού κινήματος για παράδειγμα Α.ΣΥ.Κ Περάματος, Α.ΣΥ.Κ Ευγένειας – Χαραυγής, Α.ΣΥ.Κ Δραπετσώνας, Α.ΣΥ.Κ Καμινίων – Παλ. Κοκκινιά, Α.ΣΥ.Κ. Αγ.Σοφία – Μανιάτικα, κ.λ.π είναι να μπορούν να επεμβαίνουν και να αντιδρούν άμεσα σε κάθε υλοποίηση αποφάσεων της Κεντρικής Διοίκησης, της Αυτοδιοίκησης κ.λ.π που υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Συνοικίας, αλλά παράλληλα μειώνουν και την ασφάλειά τους.

Το κάθε Α.ΣΥ.Κ καλό είναι να διοικείται από ένα 11μελές Διοικητικό Συμβούλιο όπου θα έχει 5μελές Προεδρείο (Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο, Γενικό Γραμματέα, Ειδικό Γραμματέα και Ταμία). Οι υπόλοιποι 6 Διοικητικοί Σύμβουλοι θα προΐστανται στις διάφορες Επιτροπές, όπως για παράδειγμα Επιτροπή Οργανωτικού – Κινητοποιήσεων. Τις Επιτροπές θα πυκνώνουν κάτοικοι της Συνοικίας μέλη του Α.ΣΥ.Κ. Μέλη στο Α.ΣΥ.Κ μπορεί να είναι και μη κάτοικοι της περιοχής αρκεί να έχουν περιουσιακά ή άλλα έννομα συμφέροντα.

Βέβαια αυτές είναι λεπτομέρειες της Νομικής Επιστήμης που οι Νομικοί θα διασαφηνίσουν στη σύνταξη των καταστατικών των Α.ΣΥ.Κ. και τα οποία θα εκφράζουν τη θέληση τις Ιδρυτικής Συνέλευσης των Μελών.

Όλα αυτά τα Α.ΣΥ.Κ. που θα ανήκουν σ’ έναν Δήμο κάλλιστα θα μπορούν να συνενώνονται σε μία Δημοτική Παράταξη και να διεκδικούν τη Δημοτική Αρχή του Δήμου τους. Φυσικά στο γονίδιο των ανθρώπων κυριαρχεί η κενοδοξία και ίσως όλοι να θέλουν να γίνουν Δήμαρχοι. Σ’ αυτή την περίπτωση η μπάλα θα έχει χαθεί και η ίδρυση των Α.ΣΥ.Κ. θα πάει για το 2123. Έτσι θα συνεχίσουμε τα ΑΝΑΠΟΔΑ ΒΗΜΑΤΑ που μας απομακρύνουν από την τοπική ανάπτυξη και την κάθε ποιότητα ζωής και μας οδηγούν ολοένα και περισσότερο στην υποβάθμιση και την ανασφάλεια.

Σήμερα σε κάθε σχολείο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης λειτουργούν Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων. Αν όλοι οι γονείς και κηδεμόνες συστρατευθούν στους συλλόγους τους και οι σύλλογοι τους στα κατά τόπους Α.ΣΥ.Κ. οι Δημοτικές Αρχές θα περιέλθουν στα χέρια τους. Θα περιέλθει δηλαδή, η κάθε Δημοτική Αρχή, στα χέρια αυτών που ζουν την καθημερινότητα στον τόπο τους. Σήμερα όμως τι συμβαίνει; Συμβαίνει να εκλέγουμε Δημοτικές Αρχές οι οποίες άλλοτε είναι άμεσα εξαρτημένες από κάποιο κόμμα και άλλοτε έμμεσα.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αποφασίζονται πράγματα για τις γειτονιές μας τα οποία τις υποβαθμίζουν και με το κόλπο αυτό κανείς ποτέ δεν δίνει λόγο στα θύματα πολίτες. Μην τολμήσει να μας πει κάποιος πως δεν είναι έτσι γιατί θα τον πνίξουμε από αμέτρητα ντοκουμέντα.

Η ιστορία έχει ήδη καταγράψει στον Πειραιά πριν 20 – 25 χρόνια μία παρόμοια συνοικιακή οργανωτική εξέλιξη του 4ου Δημοτικού Διαμερίσματος. Μιλάμε για το θρυλικό ΑΚΙΚΑΠ όπου Επικεφαλής και Υποψήφιος Δήμαρχος Πειραιά ήταν ο αείμνηστος Καμινιώτης Καθηγητής – Χειρουργός Νίκος Λεγάκης. Ας προχωρήσουμε λοιπόν με αυτόν τον σχεδιασμό και την στρατηγική για ν’ αντιμετωπίσουμε προβλέψιμα και απρόβλεπτα. Αν στα προβλέψιμα οι δημοτικοί μας παράγοντες αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων, τι θα συμβεί όταν έρθουν τα απρόβλεπτα που όλοι δεν τολμάμε να τα φανταστούμε; Αυτό μόνο αν αναλυθεί στο μυαλό μας με τις πρέπουσες διαστάσεις του μας υποχρεώνει σε μία γρήγορη και άμεση αυτοοργάνωση των συνοικιακών κινημάτων (Α.ΣΥ.Κ).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *