Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

Διατροφή και υγεία

Διατροφή και υγεία…Καλοκαιρινές τροφές που μπορούμε να καταναλώνετε άφοβα

Επιμέλεια: Νάνσυ Κουτσουμπού

Καλοκαιρινή Διατροφή: Να ακούμε τις ανάγκες του σώματός μας και να επιλέγουμε τροφές που μας κάνουν να αισθανόμαστε γεμάτοι ενέργεια και αναζωογονημένοι κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου.

Η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή είναι σημαντική όλο το χρόνο, αλλά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι ιδιαίτερα σημαντικό να επιλέγουμε τροφές που μας κρατούν ενυδατωμένους, παρέχουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και υποστηρίζουν τη συνολική μας ευεξία. Ακολουθούν ορισμένες τροφές που είναι ωφέλιμο να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου.

Καρπούζι: Το καρπούζι είναι το κατεξοχήν καλοκαιρινό φρούτο, καθώς έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, συμβάλλοντας στην ενυδάτωσή σας. Περιέχει επίσης βιταμίνες Α και C, καθώς και αντιοξειδωτικά που προάγουν την υγεία του δέρματος.

Μούρα: Οι φράουλες, τα βατόμουρα, τα σμέουρα και τα βατόμουρα είναι άφθονα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και είναι γεμάτα βιταμίνες, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Αποτελούν μια αναζωογονητική προσθήκη σε σαλάτες, smoothies ή απολαμβάνονται μόνα τους ως σνακ.

Αγγούρια: Τα αγγούρια είναι απίστευτα ενυδατικά και δροσιστικά λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε νερό. Έχουν λίγες θερμίδες και είναι πλούσια σε βιταμίνες Κ και C, καθιστώντας τα ιδανική προσθήκη σε σαλάτες ή εγχυμένο νερό.

Φυλλώδη χόρτα: Ενσωματώνοντας φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, το λάχανο και η ρόκα στα γεύματά μας, παρέχουμε ένα ευρύ φάσμα θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών A, C και K, καθώς και μέταλλα και φυτικές ίνες. Μπορούμε να τα απολαύσουμε σε σαλάτες, smoothies ή ως συνοδευτικό πιάτο.

Ντομάτες: Οι ντομάτες είναι στα καλύτερά τους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμινών Α και C, καλίου και λυκοπενίου – ένα αντιοξειδωτικό που συνδέεται με την υγεία της καρδιάς. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε σαλάτες, σάλτσες ή να τις απολαύσετε σε ένα δροσιστικό γκασπάτσο.

Εσπεριδοειδή: Τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, τα λάιμ και τα γκρέιπφρουτ είναι εσπεριδοειδή που είναι πλούσια σε βιταμίνη C και προσφέρουν μια έκρηξη δροσιστικής γεύσης. Μπορούμε να τα απολαύσουμε ως σνακ, να τα στύψουμε στο νερό ή να τα χρησιμοποιήσουμε σε σάλτσες σαλάτας και μαρινάδες.

Ψητά λαχανικά: Το καλοκαίρι είναι η ιδανική εποχή για ψήσιμο στη σχάρα και λαχανικά όπως κολοκυθάκια, πιπεριές, μελιτζάνες και καλαμπόκι είναι νόστιμα όταν μαγειρεύονται στη σχάρα. Παρέχουν βασικά θρεπτικά συστατικά, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά.

Φρέσκα μυρωδικά: Βότανα όπως ο βασιλικός, ο δυόσμος, ο κόλιαντρος και ο μαϊντανός αφθονούν το καλοκαίρι και προσθέτουν γεύση και φρεσκάδα στα πιάτα. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε σαλάτες, μαρινάδες, εγχύματα νερού ή για να φτιάξουμε σπιτικό πέστο.

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι μια θρεπτική και δροσιστική επιλογή για το καλοκαίρι. Αποτελεί καλή πηγή πρωτεΐνης, ασβεστίου και προβιοτικών, τα οποία υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου. Απολαμβάνουμε το σκέτο ή προσθέστε φρέσκα φρούτα και ξηρούς καρπούς για ένα ικανοποιητικό σνακ.

Ενυδατικά ροφήματα: Παράλληλα με την υγιεινή διατροφή, η σωστή ενυδάτωση είναι ζωτικής σημασίας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Εκτός από το νερό, μπορούμε να απολαμβάνουμε ροφήματα όπως παγωμένο τσάι με βότανα, εμπλουτισμένο νερό με φρούτα και βότανα, νερό καρύδας ή σπιτικά smoothies φρούτων.

Να θυμόμαστε και να ακούμε τις ανάγκες του σώματός μας και να επιλέγουμε τροφές που μας κάνουν να αισθανόμαστε γεμάτοι ενέργεια και αναζωογονημένοι κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου. Η ενσωμάτωση αυτών των πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά τροφίμων στη διατροφή μας θα μας βοηθήσει να παραμείνουμε ενυδατωμένοι, θρεπτικοί και έτοιμοι να απολαύσουμε όλα όσα έχει να προσφέρει το καλοκαίρι.

Ενυδάτωση χωρίς νερό

Το 75% του σώματός μας αποτελείται από νερό. Μόνο αυτό θα πρέπει να μας δείξει πόσο σημαντική είναι η ενυδάτωση. Τώρα βέβαια με την ζέστη είναι ακόμα πιο δύσκολο να μείνουμε ενυδατωμένοι. Πώς θα το καταφέρουμε αυτό; Μπορούμε να ενυδατωθούμε με άλλους τρόπους εκτός από το νερό; Η απάντηση είναι ναι.

Η αφυδάτωση είναι ένας ύπουλος εχθρός για το σώμα μας. Το καλοκαίρι με την ζέστη είναι πολύ εύκολο να σε χτυπήσει αυτός ο εχθρός. Χάνουμε περισσότερα υγρά από αυτά που προσλαμβάνουμε, με αποτέλεσμα το σώμα μας να μην έχει το απαραίτητο νερό ώστε να εκτελέσει φυσιολογικά βασικές λειτουργίες.

Η αφυδάτωση χωρίζεται σε δύο κατηγορίες. Την ήπια που διορθώνεται αμέσως με αύξηση στην πρόσληψη υγρών και το κατανοούμε αμέσως λόγω έντονης δίψας, ξηροστομίας και κόπωσης και της σοβαρής αφυδάτωσεης που συμβαίνει σε ακραίες συνθήκες άσκησης, υψηλής θερμοκρασίας και μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο.

Ωστόσο εκτός από το νερό, υπάρχουν ακόμη 5 πηγές ώστε να εφυδατώσουμε τον οργανισμό μας.

Καλοκαιρινά φρούτα

Φρούτα όπως το καρπούζι που περιέχει 92% νερό, το πεπόνι που αποτελείται από 90% νερό και τα σταφύλια (70% νερό) είναι ιδανικές επιλογές.

Σαλάτες

Σαλάτες με πράσινα φυλλώδη λαχανικά, αγγούρι (97% νερό) και ντομάτα (95% περιεκτικότητα).

Με μέτρο οι καφέδες

Ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη όπως το τσάι και ο καφές μπορεί να λειτουργήσουν ως διουρητικά και στο τέλος χάνουμε περισσότερα υγρά απ’ όσα καταναλώνουμε.

Όχι μπύρες

Αλκοολούχα ποτά όπως η μπύρα αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος, υπερδιεγείρουν τους ιδρωτοποιούς αδένες και ωθούν σε υψηλότερη διούρηση.

Φυσικοί χυμοί

Φυσικοί χυμοί φρούτων και λαχανικών αποτελούν μία τίμια επιλογή ενυδάτωσης ωστόσο απαιτείται έλεγχος στη συχνότητα και στην ποσότητα κατανάλωσης καθώς είναι πηγή πολλών θερμίδων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *