Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

Η αξία του λόγου είναι ανεκτίμητη

Ο λόγος, η κύρια δηλαδή έκφραση της προσωπικότητας του ανθρώπου, είναι μία ζώσα, εξελισσόμενη ουσία, που πέρασε από πολλά στάδια για να φτάσει στην απόλυτη ικανότητα να αποτυπώνει, με ακρίβεια και λεπτομέρεια, πολύπλοκες απόψεις και θεωρίες. Αυτές τις μέρες μάλιστα, με την μεγάλη κινητικότητα που υπάρχει, σε όλα τα μεγάλα διεθνή θέματα, η μεγάλη αξία του λόγου γίνεται μια απτή πραγματικότητα.

Και όμως, το τελευταίο διάστημα, η αξία του λόγου, έχει αρχίσει να χάνει την ουσιαστική αξία για την οποία δημιουργήθηκε και υπάρχει. Από όργανο επικοινωνίας και σύνδεσης που ήταν, πλησιάζει στην αντίπερα όχθη και επιτείνει καταστάσεις αποξένωσης, διχασμού και αποδιοργάνωσης. Η εποχή που ο λόγος είχε τη μορφή καλλιτεχνικού διαλόγου φαίνεται πολύ μακρινή. Η χρησιμοποίησή του για συνομιλία, μέσα από πηγαία και αυθόρμητα ξεσπάσματα της υγιούς σκέψης, σιγά – σιγά έχει εγκαταλειφθεί και παρέρχεται, γιατί, απλούστατα, δεν θεωρείται πλέον αποδοτική.

Αντίθετα αναπτύσσεται συνεχώς, και βρίσκεται σε μεγάλη εξέλιξη, η καλλιέργεια του λόγου για δημαγωγική ή παρελκυστική συζήτηση και εξέταση θεμάτων που έχουν εκ των προτέρων καθοριστεί. Με αποτέλεσμα να φθάνουμε ύστερα από, βίαιες πολλές φορές, αντιπαραθέσεις, σε πλήρη παραφωνία και διάσταση απόψεων ή σε εικονική συμφωνία και παραπλανητική συναίνεση.

Αποτελούν κατά κάποιο τρόπο οι συζητήσεις και μία μορφή επικίνδυνου πολέμου που λήγει με νίκη του ισχυρότερου. Είναι είδη εκφράσεων συνεχούς απειλής, και μπορούν να οδηγήσουν σε ακραίες καταστάσεις, ακόμα και σε καταστρεπτικές συγκρούσεις. Γίνονται, δηλαδή, όλο και περισσότερο εμφανείς, στην κατά κόρο διαλεκτική, λεγόμενη, σημερινή εποχή, οι ατέλειες που υπάρχουν στις προσωπικές σχέσεις, καθώς οι άνθρωποι από συνομιλητές, που εξετάζουν αυθόρμητα τα πάντα, έγιναν συζητητές και προσπαθούν να έρθουν σε υποτυπώδη συνεννόηση, με ρητορική ισχύ και επίδειξη. Άλλο πράγμα να συζητάς τα προβλήματα και άλλο να έχεις μια συνομιλία για ότι πρέπει να γίνει. Στη συνομιλία ο λόγος γίνεται κλειδί επίλυσης προβλημάτων, στη συζήτηση διαιωνίζονται και πολλές φορές πολλαπλασιάζονται, ακόμα και οι επουσιώδεις λεπτομέρειες.

Οι Πλατωνικοί διάλογοι ήταν συνομιλίες, που μοναδικό σκοπό είχαν την σωστή ανάπτυξη ιδεών και εξύψωναν το πνεύμα. Περιστρέφονταν γύρω από τα θέματα ελεύθερα και λάβαιναν υπόψη τους όλες τις μαρτυρίες και τις απόψεις των παρευρισκομένων. Όπως το πνεύμα δεν είναι μοναχικό έτσι και η έκφρασή του, ο λόγος, δεν πρέπει να είναι δογματικός. Στη συνομιλία, υπάρχει φυσική τάξη, όλα έχουν μια ποιητική ροή και οι αβάσιμοι συλλογισμοί αφήνονται στο περιθώριο, χωρίς φλυαρίες και αντεγκλήσεις.

Μέχρι σήμερα, αν δεν υπήρχε θέληση για ειρηνική διευθέτηση ενός ζητήματος άρχιζαν οι ατέρμονες συζητήσεις, αντίθετα, οι συνομιλίες ποτέ δεν θεωρήθηκαν χάσιμο χρόνου. Τα οφέλη τους είναι ορατά, είτε γίνονται σ’ ένα παγκάκι δημόσιου κήπου, στην παραλία, στην αυλή του σπιτιού ή το κοσμικό σαλόνι. Έχει γίνει θεσμός η Βουλή των εφήβων με τις γεμάτες χαρά και δροσιά συνομιλίες της. Τα φιλολογικά στέκια κάποιας παλαιότερης εποχής έδωσαν, με τη ζεστασιά τους, την ευκαιρία σε πολλές ιδέες να αναπτυχθούν και να αποκτήσουν μια πιο στέρεη μορφή. Σίγουρα πάντως, αν το πνεύμα των συνομιλιών έμπαινε μέσα στις συζητήσεις, ο κόσμος θα είχε διαφορετική, και πολύ καλύτερη όψη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *