Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

Ψυχανεμίσματα…Η Ακρίβεια τσαλακώνει τα πάντα!

Κάποτε υπήρχε κι ένα επίδομα που το περίμεναν όλοι για να πάνε διακοπές, κάποτε!… Τώρα δύσκολα βγαίνει ο μήνας, πού χρήμα για διακοπές. Όσοι έχουν εξοχικά πηγαίνουν τουλάχιστον εκεί και κάνουν τα μπάνια τους, αλλάζουν περιβάλλον. Όμως τα μαγαζιά δε γεμίζουν γιατί δεν υπάρχει χρήμα για εστιατόρια και ταβέρνες. Το σουβλάκι στην καλύτερη περίπτωση 3.40 γύρος πίτα. Ακόμα κι αυτή η φθηνή απόλαυση έγινε δύσκολη πλέον ειδικά για μια οικογένεια. Τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια ένας και πλέον μισθός για μια οικογένεια. Έγινε παρέμβαση κάτι σαν το ‘’καλάθι του νοικοκυριού’’ δηλαδή. Όπως τα σούπερ μάρκετ έκαναν πάντα προσφορές, έτσι και οι Ναυτιλιακές έκαναν προσφορές με έκπτωση σε γκρούπ, ή στο εισιτήριο επιστροφής. Ε και τώρα τάχα κάνουν προσφορά για 3 ή 5 άτομα με καλύτερη τιμή. Ίσα για το θεαθήναι δηλαδή. Kαι όπως δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, «Οι κινήσεις της κυβέρνησης για φθηνά ακτοπλοϊκά εισιτήρια έπιασαν τόπο. Ήδη μεγάλες ακτοπλοϊκές εταιρείες ανακοίνωσαν ένα γενναίο πακέτο προσφορών και εκπτώσεων για τις ελληνικές οικογένειες που θέλουν να μετακινηθούν στα νησιά». Κάτι σαν την ‘’επιτυχία’’ του καλαθιού κι αυτό.

Τίποτα δε σταματά το κέρδος των Επιχειρήσεων, κι όταν μιλάμε για ανάπτυξη και κέρδος, αυτή αφορά το Κεφάλαιο, ο πολίτης βλέπει διαρκώς την αγοραστική του δύναμη να μειώνεται και κόβει ακόμα και βασικά είδη από τη διατροφή του, ή ότι άλλο.

Κάποτε οι κάρτες έταζαν δόσεις για καταναλωτικά αγαθά, τα τελευταία χρόνια τάζουν δόσεις για φόρους, τέλη κυκλοφορίας, ΔΕΗ κλπ. Δηλαδή ανακούφιση για λίγο και μετατόπιση του χρέους για παρακάτω… Ακόμα και η ΔΕΗ στέλνει μηνύματα στους καταναλωτές πως μπορούν να εξοφλούν το λογαριασμό από 200 Ε και άνω με 6 άτοκες δόσεις μέσω κάρτας. Στο τέλος δε θα ξέρεις τι χρωστάς, θα χάσεις το λογαριασμό, δε θα χρωστάς στη ΔΕΗ αλλά θα φουσκώνουν οι κάρτες! Για πολλοστή φορά θα το πω: δόσεις και ρυθμίσεις δεν δίνουν λύση στο πρόβλημα απλώς το μετατοπίζουν σε μελλοντικό χρόνο. Λύση είναι το ασφαλές εισόδημα του καθενός που θα καλύπτει τις βασικές του ανάγκες όλες και θα αποκαταστήσει την αξιοπρέπεια των παλιών νοικοκυραίων! Εξαγγελίες αυξήσεων και άλλα, επικοινωνιακά πάντως τους βγάζω το καπέλο! Έχουν τον τρόπο να βαφτίζουν το ψάρι κρέας και αντίστροφα και να το περνούν στον κόσμο. 250 ηλεκτρικά λεωφορεία αναμένονται, καινούργιες ταυτότητες από Σεπτέμβρη, διαβατήρια νέα από το 2024 και άλλα διάφορα. Για τη φούσκα των ενοικίων, καμιά συζήτηση ή παρέμβαση. Σε τι εισοδήματα απευθύνονται στις τιμές που νοικιάζονται;

Μας ζάλισαν και τα ΜΜΕ 10 μέρες πριν, για τον επερχόμενο καύσωνα και ‘’συναγερμός’’ στο ‘’συναγερμό’’, 20 και πλέον δημοσιεύσεις ημερησίως, στο τέλος θα την πάθουν σαν το βοσκό με το ‘’λύκος στα πρόβατα’’. Υπερβολική χρήση της λέξης ‘’συναγερμός’’ τα τελευταία χρόνια, λες και δεν είχαμε ποτέ ξανά καύσωνα… αλλά πρέπει και η αγορά να κινηθεί και τα πρόβατα έτρεξαν να κλείσουν ρεζερβέ ξαπλώστρες ακόμα και με 150 Ε οι δύο. Ευτυχώς που η βλακεία δεν επιδοτείται, θα άδειαζαν τα Ταμεία του Κράτους.

Λειτουργούμε ως υπνωτισμένοι πλέον. Ζούμε κάθε μέρα με κάποιο τρόμο και ανάλογα τρέχουμε να καταναλώσουμε ή να κλειστούμε μέσα, φοβούμενοι τα καιρικά φαινόμενα από τις περιγραφές, είτε πρόκειται για βροχές, χιόνι, ζέστη! Στην Ελλάδα ο ‘’Κλέων’’, στην Ευρώπη σαρώνει ο ‘’Κένταυρος’’ καλά πάμε! Θα περάσει και η ζέστη, ήδη είμαστε στην τρίτη εβδομάδα του Ιουλίου και δεν είδαμε και μεγάλες ζέστες μέχρι πριν μια εβδομάδα. Εκείνα που δε θα περάσουν είναι η ακρίβεια, οι λογαριασμοί και η επιβίωση που για κάποιους έχει καταλήξει ο βίος αβίωτος!

Νίκη Άννα Παπουλάκου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *