Η Εθνική μας Μαρίζα Κωχ
Ήταν 3 Απριλίου του 1976 στη Χάγη της Ολλανδίας όταν η Μαρίζα Κωχ ερμήνευσε το τραγούδι «Παναγιά Μου, Παναγιά Μου» σε στίχους του Μιχάλη Φωτιάδη, σύνθεση δική της και με μαέστρο της ορχήστρας τον Μιχάλη Ροζάκη.
Επρόκειτο για ένα μοιρολόι που μιλούσε για την τουρκική στρατιωτική εισβολή και το δράμα του Κυπριακού λαού. Το γεγονός ότι η Ελλάδα συμμετείχε στο διαγωνισμό με το συγκεκριμένο τραγούδι ξεσήκωσε αντιδράσεις, ειδικά από τη μεριά της Τουρκίας, με τους Τούρκους που ζούσαν στη Χάγη να κάνουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ζητώντας την απόσυρση της Ελλάδας.
Όμως η Μαρίζα Κωχ, παρά τις προειδοποιήσεις που δέχθηκε ότι κινδυνεύει, μαυροφορεμένη για να δείξει το πένθος για την εισβολή και κατοχή της Κύπρου, βγήκε στη σκηνή και τραγούδησε. Δεν πτοήθηκε ούτε από τον ελεύθερο σκοπευτή που βρισκόταν απέναντί της με εντολή, αν χρειαστεί, να την πυροβολήσει.
Η Ελλάδα οφείλει να θυμίζει με κάθε τρόπο σε όσους λησμονούν, το μήνυμα που άφησε παρακαταθήκη ο Μέγας Νεοκλής Σαρρής όταν είπε πως «Η Τουρκία δεν έχει ιστορία αλλά ποινικό μητρώο».