Η συνταγή της Φωνής…Κέικ βουτύρου Κεντάκι
Υλικά: 3 φλιτζάνια / 13 1/2 ουγκιά αλεύρι (γενικής χρήσης), 2 φλιτζάνια ζάχαρη (κοκκοποιημένη), 1 κουταλάκι αλάτι, 1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη ψησίματος, 1/2 κουταλάκι του γλυκού σόδα ψησίματος, 1 φλιτζάνι βουτυρόγαλα ή ξινόγαλα, 1 φλιτζάνι βούτυρο (θερμοκρασία δωματίου), 2 κουταλάκια του γλυκού βανίλια, 4 μεγάλα αυγά.
Για τη σάλτσα: 3/4 φλιτζάνι ζάχαρη, 1/3 φλιτζάνι βούτυρο, 3 κουταλιές της σούπας νερό, 2 κουταλάκια του γλυκού βανίλια.
Παρασκευή:
Προθερμάνετε το φούρνο στους 325 ° F (165 ° C / Gas 3). Γεμάτο λιπαρά και αλεύρι ένα ταψί 12-φλιτζάνι Bundt ή 10-ιντσών σωλήνα σωλήνα. Βεβαιωθείτε ότι έχετε πάρει όλες τις γωνίες και τις κρησφύγετες του τηγανιού του κέικ Bundt.
Σε ένα μεγάλο μπολ, συνδυάστε το αλεύρι, 2 φλιτζάνια ζάχαρη, αλάτι, σκόνη ψησίματος και σόδα, το βουτυρόγαλα, 1 φλιτζάνι βούτυρο, 2 κουταλάκια του γλυκού βανίλια και τα αυγά. κτυπήστε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να υγρανθεί. Αυξήστε την ταχύτητα του μείκτη σε μέσο και χτυπήστε για περίπου 3 λεπτά περισσότερο. Βγάζουμε το κτύπημα στο παρασκευασμένο κέικ και απλώνουμε ομοιόμορφα.
Ψήνουμε το κέικ στον προθερμασμένο φούρνο για 55 έως 65 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρή μια toothpick που εισάγεται στο κέντρο.
Εν τω μεταξύ, σε μια μικρή κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά, συνδυάστε το 3/4 φλιτζάνι ζάχαρη, 1/3 φλιτζάνι βούτυρο, 3 κουταλιές της σούπας νερό και 2 κουταλάκια του γλυκού βανίλια. μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Μην αφήνετε το μείγμα να βράσει.
Αφαιρέστε το κέικ σε ένα ράφι και (ενώ βρίσκεται ακόμα στο τηγάνι) τρυπήστε το παντού με ένα πιρούνι ή ένα σουβλάκι. Ρίξτε τη ζεστή σάλτσα βουτύρου πάνω από το ζεστό κέικ.
Αφήστε το κέικ να σταθεί για 5 έως 10 λεπτά ή μέχρι να απορροφηθεί η σάλτσα και στη συνέχεια να το βγάλετε προσεκτικά σε μια πλάκα κέικ.