Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

Ελεύθερη Άποψη..ΗΛΙΑΣ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗΣ!ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΕΝΑΣ ΕΥΠΑΤΡΙΔΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Ένας από τους τελευταίους αληθινούς αγωνιστές της Δημοκρατίας, ο τέως βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, άριστος ποινικολόγος και νομικός, άφησε προχθές την τελευταία πνοή του. Ο Ηλίας Βουγιουκλάκης, ήταν ο τελευταίος εκπρόσωπος, μιας γενιάς πολιτικών, που έβαζε πρώτα την πατρίδα, τον άνθρωπο και μετά το πολιτικό και οικονομικό συμφέρον του κόμματος.

Σπάνια περίπτωση, νέου, που μέσα από σκληρή εργασία, σπούδασε και ανελίχθηκε σε ανώτατα αξιώματα. Όπως αναφέρει ο ίδιος στο βιογραφικό του σημείωμα, γεννήθηκε στην Λάγια της Λακωνίας. Στα φοιτητικά του χρόνια, προκειμένου να βιοποριστεί, εργάστηκε στα ΕΛΤΑ, τον ΟΤΕ, στους φούρνους του γυαλάδικου των λιπασμάτων, κατόρθωσε να σπουδάσει πολιτικές και νομικές επιστήμες και να εξελιχθεί σε έναν από τους πλέον διακεκριμένους ποινικολόγους της Αθήνας.

Υπήρξε Πρόεδρος των Λακώνων φοιτητών και της Πνευματικής Φοιτητικής Εστίας Πειραιώς, Αντιπρόεδρος  του Συλλόγου των φοιτητών της Παντείου Ανωτάτης Σχολής Πολιτικών Επιστημών.

Ως νέος επιστήμων πλέον, εκλέχθηκε πρόεδρος της Παλλακωνικής Ενώσεως και  Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Γηγενών Πειραιωτών.

Κατά τη διάρκεια της επταετίας, ίδρυσε την οργάνωση «Ελεύθεροι ΑΕΤΟΊ» υπερασπίζοντας αγωνιστές στα στρατοδικεία, άνευ αμοιβής.

Εξελέγη βουλευτής με την Νέα Δημοκρατία από το 1974, μέχρι το 1993 και  διακρίθηκε για τη ρητορική του δεινότητα. Υπήρξε Πρόεδρος Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξεως, Εσωτερικών, Τουρισμού και Δικαιοσύνης. Κοσμήτορας της Βουλής. Πρόεδρος της Ομάδας Κοινοβουλευτικού Έργου Εμπορικής Ναυτιλίας, Πρόεδρος ΟΚΕ Δημόσιας Τάξεως, της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Φιλίας Ελλάδος-Αμερικής, Ελλάδος και Δυτ. Γερμανίας, Ελλάδος – Κίνας και Ελλάδος – Περσίας.

Μια ιστορική στιγμή, της πορείας του ανθρωπιστή-πολιτικού, ήταν όταν στάθηκε μπρος στις μηχανές κατεδάφισης, υπερασπιζόμενος τους κατοίκους του Περάματος, ενσυνείδητα εναντιωμένος κι αποφασισμένος, κόντρα στην πολιτική απόφαση του κόμματός του.

Οι κάτοικοι, που έσωσαν τις περιουσίες τους, αφιέρωσαν Ναό του Προφήτη Ηλία, προς τιμήν του Ηλία Βουγιουκλάκη.

Αρχή άνδρα δείκνυσι, είναι μια διαχρονική  άποψη, που εκφράζεται  στην Αντιγόνη του Σοφοκλέους. Είναι αλήθεια ότι σήμερα, η εξουσία λειτουργεί ως διαφθορέας χαρακτήρων, με αποτέλεσμα να ακούγονται απόψεις, που ξεπερνούν την ύβρι, αγγίζοντας όρια ατόφιου μίσους, επιλεκτικά, προς την κοινωνία των Ελλήνων πολιτών.

Εκείνο το περίφημο 16ωρο εργασίας, που ακούστηκε όπως πάντα σαν άποψη ενός, για να το «μαζέψουν» μετά από λίγο, εφόσον σταθμίστηκαν οι αντιδράσεις, δείχνει τουλάχιστον ασέβεια προς τα οικονομικά, πολιτικά, κοινωνικά και ηθικά δικαιώματα των πολιτών…

Συνήθης τακτική των τυράννων υπήρξε ανέκαθεν, πρώτα να παρουσιάζουν το όργανο της τυραννίας, πρώτα ως έργο τέχνης και στη συνέχεια να εκτονώνουν όλα τα κατώτερα συναισθήματα τους μέσω αυτού, προς τους υποτελείς τους. Όπως παραδείγματος χάριν, ο χάλκινος ταύρος, όπου ο τύραννος του Ακράγαντα της Σικελίας Φάλαρις, «έψηνε ζωντανούς» τους εχθρούς του, μετατρέποντας τις κραυγές τους σε μουσικές νότες, προς τέρψιν των «εκλεπτυσμένων» ώτων του…

Αυτό ακριβώς συμβαίνει και σήμερα, όταν οι κραυγές των πολιτών, που γενοκτονούνται με ΜΙΣΟΣ, στην Ελλάδα, που εκκενώνεται, μετατρέπονται από το χάλκινο ταύρο των χαλκέντερων μέσων μαζικής ενημέρωσης, σε ορθολογικό κυβερνητικό έργο.

Για τούτο, θα μας λείψουν πολιτικοί αγωνιστές και ΑΝΘΡΩΠΟΙ, σαν τον Ηλία Βουγιουκλάκη.

Σε αντίθεση με το νεποτισμό και την… «πολιτική νεκροφιλία» ορισμένων αμετανόητων, που ξέχασαν ότι «έχουν αποβιώσει προ πολλού», ο Ηλίας Βουγιουκλάκης διακρινόταν ιδιαίτερα, για την εξαιρετική του αφοσίωση στην προώθηση νέων ανθρώπων στον πολιτικό στίβο.

Πίσω από κάθε μεγάλο άνδρα όμως, υπάρχει πάντοτε μια σπουδαία γυναίκα. Από το 1969, ο αείμνηστος, είχε την τύχη, να νυμφευθεί την εξαιρετική επιστήμονα Ματίνα Κωνσταντινογιάννη – Βουγιουκλάκη. Η μοναδική αυτή κυρία, υπήρξε πρότυπο αφοσιωμένης συζύγου, σεμνή, διακριτική αλλά και δυναμική παρουσία δίπλα του, υποστηρίζοντάς τον με την άψογη συμπεριφορά και πηγαία εκδήλωση των αρετών της, στο έργο και τη ζωή του. Η κυρία Βουγιουκλάκη άλλωστε, ως απόγονος των Κολοκοτρωναίων, είχε κληρονομήσει πηγαίες αρετές της σπουδαίας αυτής οικογένειας πατριωτών.

Ο πιο πιστός του στρατιώτης, ο άγγελός του, η ενώπιον Θεού και ανθρώπων σύντροφος της ζωής του, η αγαπημένη του γυναίκα, στάθηκε στο πλευρό του ως την τελευταία στιγμή, όταν ο Μανιάτης λεβέντης, έπεσε σαν το κυπαρίσσι, που από εκεί, που μάχεται τους αέρηδες περήφανο και δυνατό, μεμιάς σωριάζεται κάτω στο χώμα, αδικημένο από το ύπουλο χτύπημα του υλοτόμου…

Ο Ηλίας Βουγιουκλάκης είχε γράψει το βιβλίο «Η Λεβεντογέννα Ένδοξη Μάνη», αλλά και μια συλλογή ποιημάτων, αφιερωμένη στην αγαπημένη του Ματίνα με τα φωτεινά αγνά μάτια, όπως την περιέγραφε συχνά ο ίδιος, με στοργή και αφοσίωση στους φίλους του…

Αν υπήρχαν σήμερα πολιτικά πρόσωπα με τη λεβεντιά και τον πατριωτισμό του Ηλία Βουγιουκλάκη, ΙΣΩΣ η πατρίδα μας, που αφανίζεται με ύπουλο σχεδιασμό από το χάρτη να είχε ευοίωνο μέλλον…

Η Ελλάδα, όσο κι αν το επιθυμούν κάποιοι παρείσακτοι, ΔΕΝ θα μετατραπεί σε σύγχρονα «αμελέ ταμπουρού». Αυτή την υπόσχεση σου δίνουμε, αείμνηστε Ηλία Βουγιουκλάκη και σε αποχαιρετούμε με σεβασμό και εκτίμηση, τώρα, που ξεκινάς το μεγάλο ταξίδι σου…

Μαρία Μπουκουβάλα

Ιατρός

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *