Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο ΑΠΟΚΕΦΑΛΙΣΜΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΚΑΙ ΒΑΠΤΙΣΤΟΥ

29 Αυγούστου ημέρα πένθιμη, μνήμης του αποκεφαλισμού του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου. Την ημέραν αυτήν τηρούμε εις ένδειξιν πένθους, αυστηρή νηστεία.

Μετά την βάπτισιν του Ιησού από τον Ιωάννην στον Ιορδάνη ποταμό, ο Πρόδρομος ετελείωσε την αποστολήν του και άρχισε να κηρύττει σε όλην την Γαλιλαία. Όσοι επήγαιναν να βαπτιστούν τους έλεγε ότι το βάπτισμα το δικό του ήταν με νερό, ενώ του Ιησού είναι με πνεύμα Άγιον.

Καυτηρίαζε τα στραβά, που έκαναν οι άνθρωποι, καθώς και  τον Ηρώδη, που ζούσε άσωτη ζωήν. Την ημέρα που εόρταζε τα γενέθλιά του ο Ηρώδης, η κόρη της Ηρωδιάδος Σαλώμη, εχόρεψε χορό προκλητικό. Ο Ηρώδης χάρηκε και της υποσχέθηκε να της κάνει ένα δώρο και αυτή η πλανεύτρα της Κ.Δ. κατέληξε στον Αποκεφαλισμόν του Ιωάννου του Βαπτιστή..

Το γεγονός αποδεικνύει, τι μπορεί να κάνει η γυναικεία σαγήνη σε έναν άντρα, όταν κατέχεται από  κατώτερα ένστικτα.

Σήμερα οι ουρανοί με πανευφρόσυνη αγαλλίαση, υποδέχονται τον αποκεφαλισθέντα, για την δικαιοσύνη του Χριστού. Είναι φως, που δείχνει την αστραφτερή  λαμπρότητα της θείας χάριτος, στα κατάβαθα της καρδιάς, εκείνων, που έχουν συγκεντρωθεί, για να εορτάσουν την μνήμη του. και να γεμίσουν με πνευματική ευφροσύνη.

Το αίμα, που βοά, είναι το αίμα του Βαπτιστή και Προδρόμου Χριστού. Είναι αίμα, που χύθηκε, σαν πολυτελές μύρο, από τον ιερό τράχηλό του και ευωδιάζει την οικουμένη. Είναι αίμα, που κενώθηκε, πριν από το Πανάγιο Αίμα του Δεσποτικού και αθανάτου ποτηρίου.

Ο Πρόδρομος του φωτός, όπως ανέτειλε με την γέννησίν του, από στείρα μητέρα, καταυγάζοντας αυτούς, που ζούσαν πάνω στην γη, έτσι και τώρα ως φωτόμορφος κήρυκας θα λάμψει και στους νεκρούς.

Ο Ιωάννης από μικρός αφοσιώθηκε στην προσευχή, στην μελέτη της Αγίας Γραφής και ζούσε ασκητικά. Με το κήρυγμά του δίδασκε, αλλά κατηγορούσε κάθε αμαρτωλό και περισσότερο απ’ όλους κατηγορούσε τους άρχοντες, όταν δεν ζούσαν σύμφωνα με το θέλημα του Θεού.

Όταν έμαθε για την αμαρτωλή ζωή, που έκανε ο Βασιλιάς Ηρώδης, θεώρησε χρέος του, ότι έπρεπε να τον συνετίσει και να τον φέρει στον δρόμο του Θεού. Αντί να μετανοήσει, έστειλε έναν στρατιώτη να τον συλλάβει και να τον κλείσουν φυλακή και εκεί τον εσκότωσαν. Όταν οι μαθητές πληροφορήθηκαν το γεγονός, πήγαν στην φυλακή πήραν το σώμα του και το έθαψαν.

Από το 1206 η κεφαλή του Αγίου βρίσκεται στην πόλη Αμιένη της Β, Γαλλίας, στον καθεδρικό ναόν, που χτίστηκε, για να στεγάσει το Άγιον λείψανον και συγκαταλέγεται στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Αγαπητοί μου αναγνώστες, σήμερα αξιωθήκαμε όλοι, λαϊκοί και μοναχοί να μετέχομε στην πνευματικήν αγαλλίασιν και ευφροσύνη που μας χαρίζει η μνήμη του. Είθε να τύχομε των θείων πρεσβειών προς τον Κύριον, στον οποίον  ανήκει η δόξα, η τιμή και η προσκύνησις.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΕΥΛΟΓΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

Μαρία Τσακανίκα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *